Qui són els ideòlegs jurídics de Ciutadans?

Al costat de l'històric Francesc de Carreras, emergeix la figura de Teresa Freixes, que va estar a punt d'anar a les llistes

Teresa Freixes, en l'acte de presentació de Concòrdia Catalana.
Teresa Freixes, en l'acte de presentació de Concòrdia Catalana. | ACN
05 de desembre del 2017
Actualitzat a les 20:28h
En l'entorn de Ciutadans hi juguen un paper rellevant un seguit de constitucionalistes oposats de sempre al sobiranisme. El nom del catedràtic Francesc de Carreras és el més conegut de tots. Ideòleg del partit des dels temps fundadors en què una quinzena de persones es reunien al restaurant El Taxidermista, De Carreras va ser militant del PSUC en la seva joventut i membre del Consell Consultiu de la Generalitat a proposta d'ICV els anys noranta. Però d'això ja fa tot un món.

De Carreras continua a l'entorn de Ciutadans. Ahir, un dirigent del partit deia que "crec que el truquen cada dia". Però hi ha una nova estrella fulgurant que apareix en l'horitzó de Cs: la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes, que comparteix alguns trets amb De Carreras, entre ells el seu passat progressista, que inclou una atracció per la causa del Front Polisario.

Formada en la dreta lleidatana

Un fet violent va sacsejar la família de Freixes: l'assassinat per ETA d'un germà seu, guàrdia civil, en un atemptat el 1986. El pare, Francesc Freixes, estava implicat en la política local de Lleida com a regidor. El Grup Independent Freixes va fer-se un espai a la Paeria, enarborant un programa molt conservador. El 1987, junt amb el PP i CiU, van presentar una moció de censura contra l'alcalde Antoni Siurana i van catapultar el convergent Manuel Oronich a l'alcaldia.

Freixes va ser una figura rellevant a la Paeria durant uns anys, practicant un estil de fer política que ara en diríem populista. Teresa, per la seva banda, va seguir els seus estudis de dret. El procés sobiranista la va fer saltar a l'acció política, com a a enemiga vehement del procés. Fins al punt que fa uns mesos va impulsar la creació de Concòrdia Catalana, una entitat que acull Convivència Cívica, el Grup de Periodistes Pi i Margall,  i Societat Civil Catalana.

Freixes és ara una de les constitucionalistes de referència de Ciutadans. El seu criteri és valorat pel partit, fins al punt que la formació d'Inés Arrimadas la tenia com la seva candidata per proposar al Consell de Garanties Estatutàries quan es produeixi la propera renovació. El seu nom també va córrer en la precampanya com un dels fitxatges del partit de cara al 21-D. Finalment, l'independent escollit va ser Nacho Martín Blanco. freixes no està a les llistes, però sempre se l'espera.