Procés català: reportatge

Del desgast de Rajoy al desencís sobiranista amb Europa: la mirada de quatre corresponsals sobre el conflicte

Periodistes de mitjans internacionals defensen a NacióDigital que Europa mantindrà la seva posició inalterable passat el 21-D

Remarquen que la imatge del president espanyol s'ha vist perjudicada amb l'1-O i que el relat independentista ha perdut presència després del 155

| 06/12/2017 a les 12:15h
Especial: Els reportatges de NacióDigital
Arxivat a: Política, eleccions Parlament 2017, mitjans de comunicació, article 155, Mariano Rajoy, corresponsals, procés català, Govern, UE, Carles Puigdemont, Europa
Una manifestant independentista clamant ajuda a Europa | Adrià Costa
Són periodistes, corresponsals de mitjans internacionals de renom. Tots ells han seguit de ben a prop els darrers mesos d'intensa actualitat a Catalunya, en la fase àlgida d'internacionalització del procés. Han narrat i analitzat el conflicte polític que ha viscut moments d'expectació mediàtica sense precedents a l'Estat. La seva visió professional és clau per apropar-se a la mirada exterior i entendre la tèbia reacció d'Europa a la pitjor crisi política que ha viscut un dels seus membres més pesants. I és que Europa és, sens dubte, un dels terrenys de joc d'aquest conflicte, malgrat públicament s'hagi desmarcat de la partida. La UE ha estat persistentment interpel·lada per l'independentisme per mediar en la desgastada relació amb el govern espanyol, però també ha pesat en algunes de les decisions de Rajoy, que ha acabat esquivant tot tipus de pressió per obrir la via política.

De tot plegat, del procés sobiranista, el paper de la Unió Europea, les eleccions del 21-D i l'empresonament dels dirigents independentistes n'hem parlat amb quatre corresponsals de països i mitjans molt diversos: Sofia Lorena, de Público Portugal; Alex Tieleman, de la televisió holandesa RTL; Laura Dulce, d'El Espectador de Colòmbia i Diego Torres, del setmanari americà Politico.  

Eleccions amb lectura plebiscitària encoberta

El 21-D és la propera data subratllada al calendari, el dia que Rajoy ha fixat perquè se celebrin eleccions al Parlament després d’intervenir les institucions catalanes. Cap dels corresponsals consultats per NacióDigital obvia la forta càrrega d’aquests comicis que se succeiran en un clima excepcional alterat per l’escenari repressiu que manté a la presó quatre líders independentistes, dos d’ells membres del govern cessat pel president espanyol. Tots ells coincideixen que malgrat el context hostil, és una oportunitat per mesurar la correlació de forces, reforçant la lectura plebiscitària que promouen els blocs independentista i constitucionalista.

On difereixen és en els efectes que puguin derivar-se de la contesa. El corresponsal holandès Alex Tieleman desconfia que l’independentisme pugui formar govern passat el 21-D i assegura que Europa té dipositades esperances en què l’unionisme surti reforçat a les urnes. Defensa que l’escenari de força s’ha invertit en els últims mesos, i que si bé en un inici del procés el relat independentista quallava més que l’unionista, ara ha quedat debilitat pels darrers moviments de Rajoy. I això -assegura- li passarà factura a nivell electoral.
 

Una bandera de la UE, sostinguda en una manifestació independentista. Foto: Joan Maria Oller


Les corresponsals d’El Espectador i de Público, per la seva banda, asseguren que si bé la pugna el 21-D té dos signes clars, Europa no exhibirà la lectura plebiscitària i la relegarà al terreny extraoficial, procurant donar un caràcter de normalitat a la contesa per afavorir que l’escenari que en resulti vagi deixant de costat el conflicte.  

Diego Torres (Politico): «L’independentisme ha comès un error de càlcul, ha confiat molt en posar pressió sobre el govern espanyol amb l’esperança que la UE donés suport a un referèndum»

Tampoc veu efectes immediats en la posició d'Europa el corresponsal de Politico, Diego Torres, que assegura que l'endemà del 21-D mantindrà inalterable el seu paper, fins i tot, en cas d'una majoria clara independentista. "Juncker ja ha advertit els independentistes que no han d’esperar cap moviment d’Europa. I això seguirà sent així al marge dels resultats”, defensa. Una tesi que també sostenen Tieleman i Lorena, que refusen que una hipotètica victòria de l'independentisme faci moure Europa, malgrat sí que consideren que afegirà pressió a Rajoy perquè s'obri a la via política. L'única que difereix en aquest criteri és la periodista colombiana, que creu que si l’aritmètica parlamentària es decanta per les forces independentistes, ni el govern espanyol ni Europa “podran donar l’esquena” als resultats perquè això suposaria enquistar el conflicte.
 
El referèndum pactat, fora de l’imaginari d’Europa
 
“L’independentisme ha comès un error de càlcul, han confiat molt en posar pressió sobre el govern espanyol amb l’esperança que en l'escenari de confrontació la UE donés suport a un referèndum com a via de solució”, assevera el periodista de Politico. El referèndum pactat no és a l'horitzó polític d'Europa com a via per resoldre el conflicte, segons apunten els corresponsals. “Veig poc probable que Europa s'impliqui en un referèndum mentre no hi hagi una posició majoritària a Espanya per fer-ho”, considera Tieleman. Una tesi a la qual s'hi suma Torres, que creu que només en cas que el govern espanyol acceptés la via consultiva, Europa hi donaria suport com ha fet amb el Regne Unit. “El que no farà segur és empènyer perquè es faci”, afegeix Torres. “No els convé perquè això suposaria despertar altres moviments independentistes”, argumenta Dulce.

Tots quatre periodistes afirmen que la posició de la UE és, almenys per ara, inamovible. Només la corresponsal colombiana es referma en la idea que una victòria independentista el 21-D podria alterar l'escenari europeu. Mentre que els corresponsals de Politico i Público, per la seva banda, subratllen que fora d'un context similar al de l’1-O, en què l'opinió pública internacional va quedar colpida per la violència policial, la UE no farà cap canvi en la seva posició oficial.

Sofia Lorena (Público):«Rajoy ha estat en negació massa temps. Si hagués estat un altre líder, de Turquia o Polònia, la reacció d'Europa hauria estat molt diferent»

Tot i així, Torres creu que Europa jugarà un doble rol a partir del 21-D: “L’aliança liberal ALDE, al Parlament europeu, ja va fer un escrit de suport al govern espanyol en el qual donava a entendre que cedir també denotava fortalesa. Jo crec que Europa anirà per aquí”, augura. 
 

Un votant és reprimit a terra en un centre electoral a Girona. Foto: ACN.


En qualsevol cas, el consens és unànime en el fet que la solució al conflicte passa per la via política. “Aquesta crisi política s’ha de resoldre amb diàleg”, assevera la corresponsal colombiana. “No es resoldrà en un moment decisiu i mediàtic com els que ens hem anat acostumant a veure. Es resoldrà de sotamà, amb moviments que no veurem”, considera Tieleman. “Mica en mica, Rajoy anirà cedint autonomia a Catalunya”, sosté el periodista holandès.
 
Europa, incòmoda amb la gestió de Rajoy

La negativa persistent de Rajoy de no voler dur el conflicte al terreny polític fiant-ho tot al càstig judicial no ha convençut Europa, segons els corresponsals. El dispositiu policial per aturar el referèndum de l’1-O, que va acabar amb prop d’un miler de ferits, i el posterior empresonament de part del Govern i dels líders independentistes ha incomodat els líders europeus. “Sens dubte, la imatge de Rajoy va quedar afectada per l’1-O”, assegura la corresponsal colombiana. “Rajoy ha estat en negació massa temps. Si hagués estat un altre líder, de Turquia o Polònia, la reacció hauria estat molt diferent”, sentencia Lorena. El corresponsal de Politico referma la visió negativa que creu que Rajoy s’ha guanyat amb la gestió del conflicte: “Crec que no hi ha una bona imatge de la gestió que ha fet. La posició de fons d'Europa ha estat de suport a l’ordre constitucional, però també ha observat que el problema s’ha enquistat per culpa de l’actitud de Rajoy”.
 

França és un dels països que ha fet més explícit el seu suport a Rajoy Foto: @marianorajoy


Molt diferent ho veu Alex Tieleman, el qual defensa que si bé en un principi la imatge de Rajoy no ha estat de fortalesa, ara el president espanyol ha aconseguit girar la truita i fer quallar el seu discurs a nivell internacional. “Amb el 155, el conflicte català ha desaparegut pràcticament de les portades internacionals”, assevera. Tielemen creu que qui ha patit més deteriorament d’imatge ha estat Puigdemont i l’independentisme. “Puigdemont ha perdut molt pes com a líder i el seu trasllat a Bèlgica no ha reforçat gaire la seva posició”, apunta. Una visió a la qual s'hi suma el corresponsal de Politico: “El moviment de Puigdemont i els consellers no s’ha entès bé perquè s'ha fet just quan es pensava que hi hauria resistència civil contra el 155. No ha estat un moviment precisament que hagi sumat en l’estratègia internacional del govern català, més aviat al contrari”.

Alex Tieleman :«Amb el 155, el conflicte català ha desaparegut pràcticament de les portades internacionals»

L’empresonament del vicepresident i de set consellers més també ha incomodat Europa, apunten els periodistes, malgrat no ho hagi manifestat públicament. ”Va ser un ‘shock’, sens dubte, però ara ja ha passat”, apunta Tieleman que considera "ridícul" el terme de "presos polítics".

La corresponsal de Público, per la seva banda, explica que a Portugal els periodistes han fet l’exercici de veure què hauria passat si aquesta mateixa situació judicial s’hagués donat al seu país. “Hem arribat a la conclusió que veuríem resultats molt diferents dels que hem vist a Espanya. Ni els fets correspondrien a delictes amb una gravetat comparable ni es posaria la possibilitat de presó preventiva”, explica. 

L’escapçament de l’independentisme amb l’empresonament i l’exili dels seus líders ha fet que el relat hagi perdut presència a nivell internacional, coincideixen tots quatre corresponsals. “Les crítiques han minat molt”, assegura Dulce. La corresponsal de Público defensa que el discurs independentista ha perdut suports amb la via unilateral. “A Portugal segurament molts dirigents tenen simpatia pel dret a decidir, però han estat totalment en desacord amb la via unilateral”. I el periodista de Politico afegeix que passat l’1-O, l’independentisme no ha aconseguit tornar a decantar l’opinió pública internacional del seu costat. “El moment de màxima crítica al govern de Rajoy ha estat amb l’1-O. Tot el que ha passat després, no ha arribat a aquest nivell”, afirma.

Laura Dulce (El Espectador):«La imatge internacional de Rajoy va quedar afectada l'1-O»

Però un fet els fa estar d'acord, per concloure, i és que Europa observa el conflicte. I ho fa de reüll, segons els corresponsals, que admeten que la posició oficial de no voler prendre partit d’un “afer intern”, en realitat, amaga una preocupació real per l'estabilitat de la Unió Europea. Els ha preocupat molt des del primer moment. Mai ho han vist realment com un afer intern, perquè pot tenir conseqüències molt greus per Europa”, assegura Tieleman. “Tinc la impressió que hi ha hagut molta pressió al govern de Madrid perquè resolgui el problema”, diu el corresponsal holandès, que considera que l’aplicació del 155 i la convocatòria d’eleccions ha calmat i ha satisfet la UE.

"Europa és un escenari clau en el conflicte, afirma el periodista de Politico. “De fet, bona part de les esperances del moviment independentista estava dipositada en la pressió europea, però que aquesta pressió no hagi existit com esperaven. I ara és en part responsable del fracàs a curt termini de l’estratègia independentista”, afirma Torres. 

Mentrestant, però, l'independentisme no renuncia a interpel·lar la Uni´ño Europea perquè prengui partit en el conflicte i es cita aquest cop a Brussel·les per fer ressonar el seu clam davant les institucions europees.     
 

Expectació mediàtica per les declaracions de Puigdemont l'1-O Foto: Carles Palacio

 
Els quatre corresponsals
Diego Torres és corresponsal de Politico a Espanya des de l'octubre 2015, i col·laborador d'Associated Press. Anteriorment, va ser corresponsal d'El Mundo a la Xina. És a més autor del documental El viejo loco que movió las montañas (The Foolish Old Man) sobre la societat civil a la Xina.

 
Sofia Lorena és periodista de de la secció d'Internacional de Público Portugal. Guardonada amb el Premio Gazeta al seu país pel reportatges com a corresponsal internacional, ha informat en diversos conflictes bèl·lics, com la guerra de l'Iraq que va acabar amb la captura de Saddam Hussein.


 
Laura Dulce és una periodista colombiana i actualment viu a Barcelona. És corresponsal del diari El Espectador de Colòmbia, un dels mitjans de referència del país. 
Alex Tieleman és periodista resident a Madrid. És corresponsal de la televisió holandesa RTL i el diari Trown a la península Ibèrica i Àfrica del Nord. Resideix a Madrid.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

PERIODISTAS QUE VIUEN EL PROCES SENSE OBJETIVITAT
Anònim, 06/12/2017 a les 12:53
+19
-14
Per el contingut del article, continuan estant dirigits i manipulats per els de sempre, no son objetius , per tant viuen la realitat desde molt lluny, per no dir que tot aixo amb ells els hi patina, per tant crec que son els manys indicats per donnar consells i posar relitats que no son les que son. Pertant val mes que s'estalvin els seus comentaris gratuist i manipulats. Catalunya a partir del 21D será un nou ESTAT pesi al qui li pese. VISCA LA LLIBERTAT.
La seleccio d'opinadors
Dantes, 06/12/2017 a les 13:09
+22
-8
M'agradaria que a continuacio la Irene fes una seleccio amb priodistes menys influenciats, es a dir, no residents a Madrid ni ex corresponsals de El Mundo. Un belga, un angles i un alemany, per exemple.
Gracies
Des de Madrid, tot es veu diferent . . . . per que?
Cartanya , 06/12/2017 a les 13:26
+21
-7
Si llegiu al Ramon Cotarelo, ja sabreu que el Govern de Madrid o sigui el PP, i sus satelites, tenen en nomina a totes les edicions televisives , així com les impreses, per fer que el Procés no sigui en primera línia. Això fa que els que honestament (suposo) com aquest Alex Tieleman al no veure ni llegir res des de Madrid diu que el Procés després del 155 a perdut força. Home Alex detindrà a tot un Govern, (per mol autonomic que vulguin que sigui), portar els seus membres emmanillats i sense cinturo, duran un quants kms. Dictar ordre de recerca i captura del President de Catalunya, després retirar-la. Honora als policies que varan apallissar a gent gran. . . . en fi tu segueix fen de periodista llegint els diaris de Madrid, mentre et paguin aquest reportatges seguiras no fent brot, fins que els qui et pagan s'en adonin de que no son reportatges autèntics, si no interessats.
Els espanyols celebren avui el dia de la constitució.
Vicenç Ramoneda, 06/12/2017 a les 13:41
+20
-6
Els espanyols celebren avui el dia de la constitució. La Crida per la Democràcia ha publicat un vídeo on recorda les vint-i-set lleis aprovades pel Parlament de Catalunya que el Tribunal Constitucional ha tombat d’ençà de la sentència de l’estatut. “La constitució és un fre pels drets socials, l’economia i el medi ambient. La constitució prohibeix el país que has votat. Recuperem la Democràcia”,

lliçons
Anònim, 06/12/2017 a les 15:30
+15
-27
Osti indepes, us cou no escoltar el que no us agrada, i pensau que la vostra realitat és l'única vàlida (mare meva, seguiu donant lliçons de democràcia). Res, la pròxima vegada anomeneu Mònica Terribas corresponsal a l'exterior i us dirà que Tonga reconeix la República i que els tonguesos representen la totalitat de l'opinió pública mundial.
A "lliçons"
Anònim, 06/12/2017 a les 15:51
+24
-12
no sé pas si Tonga reconeixerà la República però els que teniu el tongo mental perenne ja comenceu a pudir molt.Ja n'estic més que tip de sentir i llegir les múltiples menjades de cervell de pseudo-intel·lectualoides negociant i parlant de tot i ,sovint,sense solucionar els problemes.
el camí cap a la llibertat és sagrat,sigui del color que sigui.Pot trigar més temps o menys.Com va dir Gandhi:No hi ha el camí cap a la llibertat;la Llibertat és el camí.
Periodistas
Anònim, 06/12/2017 a les 16:32
+6
-7
Yo os envio 4 periodistas internacionales que ponen al proces y al independentismo a caer de un burro. Y a Rajoy como un heroe. Y quien tiene razon??? Seriedad por favor.
L'Èxode
Anònim, 06/12/2017 a les 16:37
+1
-2
Apa Moisès, assenyala tú el camí de la llibertat. No et preocupis, que els teus et reconeixeran per la teva pudor a calçots,i per la teva irresistible oratòria, capaç de seduir els nens de "El Súper". Et queda molt per aguantar. Tota una vida, val més que t'acostumis. Bona feina, ja pots anar a dormir
Quina pell mes fina
Quin pais!, 06/12/2017 a les 17:56
+4
-7
Estic segur que no son els primers 4 corresponsals que ha trobat ND. Ni de lluny. Seran, potser, els primers 4 que mes o menys s'interessen per l'assumpte i en saben alguna cosa més que el comú dels mortals Pirineus enllà: una succesió d'anècdotes a Espanya amb una gent que no se sap si son part de la plaga ultranacionalista.

Us molesta el que diuen? Favor que us fan de saber que existiu i tenir una opinió d'un afer intern d'Espanya bastant petit a escala europea...
L'Èxode
Anònim, 06/12/2017 a les 18:02
+1
-3
Apa Moisès, assenyala tú el camí de la llibertat. No et preocupis, que els teus et reconeixeran per la teva pudor a calçots,i per la teva irresistible oratòria, capaç de seduir els nens de "El Súper". Et queda molt per aguantar. Tota una vida. Val més que t'acostumis. Apa, ja pots anar a dormir
Tenen un pont de raó .
Anònim punt de llibre, 06/12/2017 a les 18:11
+0
-0
Segons ells - els anticatalans - la dinamització catalana ha assolit la divisió quan - reialment - en el seu guió uniformitzador només havia extinció.
Això ja ho veurem
Anònim, 06/12/2017 a les 18:40
+7
-3
Tot dependrà dels resultats del 21 de desembre.
De moment avui, carreteres plenes i un munt de gent a Bèlgica.
Salut!
Molt malament la tria
Edgar D., 06/12/2017 a les 19:42
+9
-3
Noia, quina selecció d'entrevistats! Jo creia que m'anava a trobar amb la visió de periodistes objectius i imparcials, amb una visió cosmopolita, i em trobo amb gent que resideix a Madrid, un que va ser del diari El Mundo, una altra que repeteix el discurs de Arrimadas, una altre una podemita, ja només et faltava l'opinió Marhuenda i Pedrojota. La propera vegada poso 13TV i serà el mateix.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Míting central del PSC al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum | ACN
01/01/1970
El líder del PSOE anima els catalans a renovar el contracte de "convivència" entre Catalunya i Espanya davant del frontisme de Cs i PP | Miquel Iceta reclama "no prolongar" el contracte a l'independentisme i proposa un govern que sigui capaç de "tancar ferides" | "Ningú ha considerat seriosa i admissible la declaració d'independència", afirma Zapatero en el míting central del PSC
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
 12:53 Gabriel Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els expert".
 12:51 Alberto Garzón: "No comprenc l'interès per un projecte independentista. Buscar la independència davant dels pobles germans és un error" 
 

El líder d'IU, Alberto Garzón, al míting de Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 12:45 Alejandro Fernández etziba que "Catalunya no té res a veure amb el retorn a la tribu que demana la CUP" i reclama que s'ha de retornar a la Catalunya que genera enveja i a la de la feia ben feta.
 12:43 Alejandro Fernández, cap de llista del PP per Tarragona, destaca que mentre altres grans ciutats catalane es "dessagnen dividides", Tarragona és "exemple d'estabilitat", gràcies al pacte dels populars amb els socialistes.
 12:41 La número 2 del PSC per Barcelona Eva Granados critica que l'independentisme ha fet mal a tothom que forma "la Catalunya real", i defensa: "A aquests patriotes d'estelades, els diem que la pàtria són les persones". Segons Granados, han estat "els pitjors sinc anys per a la pàtria i les persones", i afegeix: "Si ets d'esquerres i no independentista només pots votar socialista".
 12:37 El líder d'IU, Alberto Garzón: "L'independentisme va fer la DUI de forma irresponsable i hipòcrita perquè estava enganyant el poble català" 
 12:39 Antoni Castellà etziba que l'avi de Manel Valls, un dels impulsors d'Unió en la Segona República, ara estaria a la presó, i afirma que Borrell és un "miserable" per riure's de Junqueras i que cridar a "desinfectar" és "feixisme".
 12:40 L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, diu que faran la volta a Catalunya, i faran que "no estigui només preocupada per les ambaixades a l'estranger o donar subvencions a l'ANC o Òmnium".
 12:33 
 12:33 Marta Ribas: "De veritat, Miquel Iceta, creus que tindrem polítiques socials pactant amb la dreta més rància de Catalunya i de l'Estat i que només responen als interessos de l'Ibex 35? 
 12:32 
 12:27 "Este partido lo vamos a ganar", coreja el públic assistent al míting de Ciutadans. Hi ha moral de victòria en l'ambient. Arrimadas veu factible la presidència i crida tothom a votar: "Això pot anar d'un grapat de vots!".
 12:29 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, al míting de Blanes: "No hi ha República ni cap avenç en els vertibles valors republicans. Catalunya no és més lliure, ni més fraterna, ni hi ha més igualtat" 
 

Xavier Domènech, amb Alberto Garzón, Marta Ribas i Llorenç Planagumà, al míting de Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

Entrades anteriors »
01/01/1970
El cap de llista de Junts per Catalunya diu que la "solidaritat és una manera de fer uns país millor" i alerta dels perills del 155
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes