Els «comuns» s'aferren a la via Colau per fer realitat el «somni» d'arribar a la Generalitat

La candidatura de Xavier Domènech reivindica que no es pot posar "ni Montoro ni el TC com a excuses" per no prioritzar les polítiques socials | "No farem promeses que no puguem complir i que portin a la frustració", assegura l'alcaldessa

Xavier Domènech i Ada Colau, amb Janet Sanz, Gerardo Pisarello i Laia Ortiz
Xavier Domènech i Ada Colau, amb Janet Sanz, Gerardo Pisarello i Laia Ortiz | Catalunya en Comú
02 de desembre del 2017
Actualitzat el 03 de desembre a la 13:25h
Els "comuns" han arrencat ja la campanya amb fred, molt de fred. Als actes -no renuncien als mítings a l'exterior en plena onada de fred de desembre- i també a les enquestes. Trencar els blocs en unes eleccions més polaritzades que mai no és gens senzill, però no es resignen a considerar que sigui "impossible". Entre independentisme i unionisme, els de Xavier Domènech han promès aixecar les "banderes" de l'agenda social i també la de l'"honestedat" per fer el salt a la Generalitat de la mateixa manera que ho va fer Ada Colau amb l'Ajuntament de Barcelona. 50 passes separen els dos grans edificis que presideixen la plaça Sant Jaume. Les tenen ben comptades. Tan a prop i, a la vegada, tan lluny. El "somni", l'ha batejat Domènech.

Si ho van poder fer a Barcelona i dues vegades a les eleccions generals, també ha de ser ara possible. Amb aquesta premissa arrenquen la cursa electoral més difícil que han afrontar fins ara. El missatge adreçat al fins ara Govern de Carles Puigdemont ha estat molt clar: "Hem demostrat que som honestos i serem ambiciosos, però no farem promeses que no puguem complir i que portin a la frustració". Ho asseguren presentant-se al 21-D amb un programa electoral que reivindica el referèndum acordat i una relació confederal en una Espanya veritablement plurinacional i que aglutina centenars de propostes socials amb l'objectiu de revertir les retallades i afrontar l'increment de les desigualtats.

El seu objectiu, asseguren, és ser l'alternativa al "caos" de l'independentisme i als que tenen "el suport d'Aznar" i fer-ho sense posar "ni Montoro ni el TC com a obstacle ni excusa" per no fer aquelles polítiques "que ja no poden esperar més" perquè d'elles en depèn el benestar de la ciutadania. "Sabem perfectament el que no han fet perquè ho hem patit com a país", ha sentenciat.

L'agenda social al "centre"

"El vot a Catalunya en Comú serà a favor de posar l'agenda social al centre i de fer avançar l'autogovern i no perdre'l", ha assegurat Colau, que ha posat el seu govern com l'exemple que "moltes coses que es deien que serien impossibles s'han pogut fer" i que tot era qüestió de "canviar les prioritats". N'ha enumerat algunes, com ara el fet d'haver duplicat la inversió social, multiplicat per quatre les polítiques d'habitatge, haver augmentat els reforços educatius i la inversió en transport pública. Ha recordat, en aquest sentit, que Barcelona és la ciutat "que més inverteix" en despesa social.   

Colau, però, ha estat realista i ha reconegut que moltes de les polítiques que es volen impulsar des de l'ajuntament topen amb les limitacions competencials i que per això cal tenir "aliances" a la Generalitat i recórrer les "50 passes" que té ben comptades Domènech. "Sí que es pot", han corejat les desenes de persones que han participat en l'acte al Canòdrom de Barcelona. Entre bambolines, però, reconeixen que el repte és titànic. Els sondejos auguren dificultats per igualar els 11 diputats que l'any 2015 va aconseguir Catalunya Sí que es Pot. "Vam somniar Barcelona. Si ho somniem i lluitem, podrem transformar el país", ha dit Domènech, malgrat tot.  
 

Xavier Domènech rep un pastís aquest dissabte, dia en què fa 43 anys