Així és el votant dels «comuns»: empleat, poc creient, d'esquerres i entre La Sexta i TV3

L'electorat de CSQEP -i previsiblement ara de Catalunya en Comú Podem- és també relativament jove, nascut a Catalunya però castellanoparlant, partidari de la participació directa i escassament satisfet per la vida

Xavier Domènech fotografiant-se amb un seguidor
Xavier Domènech fotografiant-se amb un seguidor | Catalunya en Comú Podem
09 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a la 13:19h

«Selfie» amb Xavier Domènech Foto: Catalunya en Comú Podem


Les enquestes pronostiquen que, alguns diputats més o menys, el pes que ha tingut Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) i el que pot tenir Catalunya en Comú Podem seran força similars, cosa que sembla apuntar que els seus electorats seran similars. Uns votants que, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), són majoritàriament nascuts a Catalunya (uns dos terços), tot i que són sobretot castellanoparlants (63,2%) i un 71,2% no tenen ni un sol avi català. Tot i això, se senten tan catalans com espanyols o més catalans i van participar en bona mesura a l'1-O (61,6%).

Igualment, es tracta d'un electorat relativament jove, s'informen mirant en primera instància La Sexta i en segona TV3, són els segons que més partidaris que les persones tinguin decisió directa en la presa de decisions polítiques i els segons que més confien en la gent. Així mateix, són els segons més d'esquerres (un 65,8% s'hi defineix), poc creients (només un 44,1%) i on els treballadors per compte aliè tenen més pes (57,3%), però també els que menys diuen sentir-se satisfets per la vida (tot i que ho afirmen quasi dos terços).

 
Un electorat transversal

Els "comuns" sovint afirmen que el seu és un projecte que representa la pluralitat de la societat. Sigui cert o no, el que és real és que el seu electorat no s'identifica clarament amb cap altre. Amb qui té més coincidències és amb el d'ERC, pel que fa a l'esquerra ideològica, la confiança en la gent, la defensa de la participació directa o el nivell formatiu, mentre que amb el PSC té similituds amb els gustos televisius, la satisfacció amb la vida o el sentiment nacional català i espanyol. Igualment, els votants "comuns" i els de Cs s'assemblen en l'estructura d'edat, el percentatge de nascuts a Catalunya i fora o el nombre d'avis catalans, i amb els del PDECat coincideix en l'interès per la política i en la participació l'1-O. Finalment, amb els de la CUP tenen similituds en la relació amb el treball.

 
(Nota: en aquest perfil no s'ha pogut analitzar la imatge del candidat entre els diversos electorats, ja que l'eina del CEO per creuar variables no permet extreure resultats lligats a la valoració de Xavier Domènech)