Així és el votant del PDECat: dona, gran, arrelada al país, catalanoparlant i abonada a TV3

L'electorat dels nacionalistes són també molt majoritàriament nascuts a Catalunya, satisfets amb la vida, de centre, creients i amb sentiment nacional clarament català | Puigdemont és un molt bon candidat per disputar el vot independentista, ja que rep puntuacions molt elevades dels electors d'ERC i la CUP

El consell nacional del PDECat, en una imatge d'arxiu
El consell nacional del PDECat, en una imatge d'arxiu | PDEcat
07 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a la 13:20h

El consell nacional del PDECat, en una imatge d'arxiu Foto: PDECat


El PDECat no es presenta amb les seves sigles el 21-D, malgrat que sí que dona suport (i espais electorals i dret a subvenció...) a Junts per Catalunya, que aprofita la bona valoració que rep Carles Puigdemont entre l'independentisme, com evidencia l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i detallem més avall. Sigui com sigui, el potencial votant del partit del president és molt majoritàriament nascut a Catalunya (85,1%) i fins i tot més de la meitat té els quatre avis catalans, el 92,5% se sent només català o més català que espanyol, és el més catalanoparlant de tots (el 81,4%) i també és el que més s'informa en exclusiva per TV3 (quasi el 90%).

Igualment, però, és molt femení (58,9%), d'edat avançada (gairebé el 42% té més de 64 anys), un 47,7% és pensionista, el 78% és creient, decantat al centre polític (un 62,1%) i creu que les decisions s'han de prendre entre els ciutadans i els polítics. Així mateix, és el segon electorat més satisfet amb la vida, ja que ho està un 80,3%.

 
Un candidat per sumar en l'independentisme

Carles Puigdemont és un candidat idoni per seduir l'independentisme. Els votants del PDECat l'adoren i el puntuen amb un 8,8, però els d'ERC també, ja que li posen un 8,1, la mateixa nota que donen al seu cap de llista, Oriol Junqueras, mentre que els electors de la CUP li atorguen un mol elevat 7,1. Fins i tot els "comuns" el deixen relativament a prop de l'aprovat, amb un 4,2, per bé que un 53% d'aquests votants li posen més d'un 5. Igualment, més del 91% dels electors de partits independentistes l'aproven, tot i que té escàs èxit entre l'unionisme.

 
Un votant similar al d'ERC

L'electorat que més s'assembla al del PDECat és el d'ERC, amb qui es disputa més suports. Coincideixen en que són majoritàriament nascuts a Catalunya, tenen molts avis catalans, se senten sobretot catalans i són molt majoritàriament catalanoparlants, però també en la confiança amb la gent, la satisfacció vital o la classe social amb què s'identifiquen. Igualment, com el votant del PSC, el del PDECat és centrista, d'edat avançada o pensionista, mentre que, com el de la CUP, va participar molt en l'1-O i s'informa per TV3. Amb el de Cs comparteix que és majoritàriament creient, amb el del PP que és femení i la predisposició mitjana al risc, i amb el de CSQEP en el grau de politització.