Així és el votant de C's: centrista, desconfiat i amb escassa formació

L'electorat liberal és el més jove d'entre els unionistes i el que té un major percentatge de nascuts a Catalunya, així com és molt creient i el que menys parla català | Arrimadas és una bona candidata per disputar vot al PP, l'electorat del qual la valora fins i tot més que el de Cs

Simpatitzants de C's en una manifestació unionista
Simpatitzants de C's en una manifestació unionista | Adrià Costa
06 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a les 14:03h

Simpatitzants de C's en una manifestació unionista Foto: Adrià Costa


Alguns creien que Ciutadans va tocar sostre amb els 25 diputats del 2015, però les enquestes apunten que podria millorar aquests resultats. El perfil de votant que dibuixa l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) permet intuir algunes potencialitats que ho explicarien, ja que, per exemple, és l'únic partit unionista capaç de pescar tant entre gent nascuda a Catalunya com a fora, té un electorat més jove que PSC i PP, i capitalitza l'oposició a l'1-O, ja que és qui menys va votar-hi. En tot cas, el 87,3% dels seus votants no tenen cap avi o àvia nascuts a Catalunya i són els menys catalanoparlants de tots (només un 5,6% ho és.

A banda, és un electorat clarament centrista (un 70% se situa entre el 4 i el 6 en l'eix ideològic), però també molt desconfiat (només el del PP confia menys amb la gent). Igualment, el percentatge de creients s'acosta al 79% i la formació d'aquests és majoritàriament escassa, ja que un 55,2% només té la secundària obligatòria com a molt.

 
La millor candidata... per al PP

Inés Arrimadas és una candidata que agrada al seu electorat, però encara més al votant del PP, que la puntua fins i tot més, amb un elevadíssim 8,3 (mentre tan sols posa un 7,9 a Xavier García Albiol). De fet, el 100% dels electors populars aproven la cap de llista liberal, cosa que provoca que una fracció d'aquests es pugui repensar el suport. Igualment, més de la meitat dels votants socialistes també li posen més d'un 5, mentre que no té massa a pescar entre l'independentisme i els "comuns".

 
Proper al PP i el PSC

Els votants de C's s'assemblen força als del PP en qüestions com el lloc de naixement (a Catalunya o fora), la manca d'avis catalans, el consum televisiu de notícies (Tele 5, Antena 3 i La Sexta), la quasi nul·la participació a l'1-O o el sentiment nacional més espanyol, però també s'acosta al del PSC en qüestions més vitals, com la no predisposició a assumir riscos, la limitada politització, la poca confiança amb la gent o la demanda escassa de participació directa. Així mateix, liberals i electors del PDECat són centristes, creients i amb una formació baixa, mentre que els votants d'ERC s'assemblen als de Cs pel que fa a l'edat, la vinculació amb el treball i la classe social. La similitud amb la CUP és força anecdòtica, és sobre la satisfacció amb la vida.