Així és el votant del PSC: de centre, envellit, creient i castellanoparlant

L'electorat socialista és molt majoritàriament nascut fora de Catalunya, un 90% no té cap avi català, està poc disposat a assumir riscos i té escàs interès en la política | Miquel Iceta no genera rebuig entre unionistes i "comuns" però tampoc no desperta passions entre el propi votant del PSC

Miquel Iceta, amb simpatitzants del PSC en un míting
Miquel Iceta, amb simpatitzants del PSC en un míting | PSC
08 de desembre del 2017
Actualitzat el 10 de desembre a la 13:19h

Miquel Iceta, amb simpatitzants del PSC en un míting. Foto: PSC


Les expectatives del PSC passen per recuperar el terreny perdut en anteriors comicis. Per aconseguir-ho, el primer secretari i cap de llista, Miquel Iceta, no ha tingut cap problema en arrenglerar-se amb el sector unionista, sobretot per disputar vot fronterer amb Cs. De fet, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el nínxol de votant socialista és majoritàriament nascut fora de Catalunya (quasi dos terços), un 90% no té cap avi o àvia catalans i és el més castellanoparlant de tots (un 85,5%).

Així mateix, també es tracta d'un electorat envellit (més del 70% té més de 50 anys), força creient (dos terços tenen fe), el que menys disposat a assumir riscos (menys d'un terç n'és molt partidari) i amb un interès escàs per la política (gairebé la meitat en té poc o gens). Igualment, malgrat que el partit és d'esquerres, el vota un electorat majoritàriament de centre. De fet, malgrat que aquest anàlisi no contempla aquesta variable, cal tenir en compte també que el PSC té més electors que es declaren autonomistes que federalistes, el projecte que defensa Iceta.

 
Ben vist en l'unionisme sense passions

El candidat socialista, Miquel Iceta, és el que obté una nota més baixa entre el propi electorat, de tan sols un 6,6. Malgrat tot, també és cert que els altres partits unionistes igualment l'aproven, cosa que li pot facilitar disputar-los vots, i fins i tot els "comuns" es queden a prop del 5 de mitjana. De fet, un 45,8% dels potencials de votants de Xavier Domènech li atorguen l'aprovat i tampoc un rebuig tan notable entre l'independentisme com Inés Arrimadas o Xavier García Albiol.

 
Votant similar a Cs, però també PDECat

Amb qui té més similituds l'electorat del PSC és amb el de Cs, precisament el partit amb qui es disputa més votants. Els dos comparteixen un interès per la política limitat, el castellà com a llengua pròpia, el sentiment nacional espanyol, la informació a través de Tele5, TVE o La Sexta o la manca de voluntat d'assumir riscos. Tot i això, amb el del PDECat coincideixen en la ideologia centrista, la creença religiosa o l'equilibri entre la ciutadania i els polítics a l'hora de prendre decisions polítiques. Els votants socialistes i del PP són similars quant a les arrels fora de Catalunya o la manca de participació en l'1-O, mentre que amb els dels "comuns" tenen similar satisfacció vital, amb els d'ERC un equilibri de gènere equivalent i amb els de la CUP una mateixa classe social.