2 de febrer: mítings de la Lliga, Esquerra i els lerrouxistes a Barcelona

L'arquebisbe de Toledo, el tarragoní Isidre Gomà, salta a l'arena electoral apel·lant a votar les dretes en defensa de "l'Espanya eterna"

Cartell del Front Català d'Ordre. A la dreta, «Per l'amnistia: voteu el Front Popular d'Esquerres», de Socors Roig Internacional.
Cartell del Front Català d'Ordre. A la dreta, «Per l'amnistia: voteu el Front Popular d'Esquerres», de Socors Roig Internacional. | Còpia digital: CRAI Biblioteca Pavelló de la República, UB.
07 de desembre del 2017
Actualitzat el 08 de desembre a les 10:16h
Aquest ha estat un diumenge de mítings de campanya a Barcelona. Al Teatre Barcelona, l'escriptor i arquitecte Rubió i Tudurí fa una xerrada organitzada per ERC en què defensa amb entusiasme la política del partit de Companys. Diu que dins del Front d'Esquerres, ERC ha atret els partits obrers a una política de moderació, i furga en les contradiccions de la Lliga, que es diu catalanista però suma forces amb la dreta extrema espanyola, representada per José Calvo Sotelo.

Per la seva banda, la Lliga celebra un acte públic a Hostafrancs, on un dels seus dirigents, Felip de Solà Cañizares, assegura que les eleccions del 16 de febrer són transcendentals i que el triomf de les esquerres suposaria "la victòria del marxisme i la revolució", i seria també un fracàs per les institucions catalanes i l'autonomia.

Lerroux fa una conferència al Teatre Olympia, on justifica la seva política a Catalunya. Diu que després del Sis d'Octubre no va suprimir l'Estatut (el va derogar, només...) i explica la seva aliança amb la dreta reaccionària de la CEDA proclamant que prefereix "una República liberal i cristiana que una República demagògica i comunista".

L'Església entra en campanya
 
La campanya s'ha animat amb la irrupció del cardenal Isidre Gomà, tarragoní, arquebisbe de Toledo, qui entra en campanya i fa una homilia en què ataca durament les esquerres, que considera que volen arrabassar a Espanya "las tradiciones que la hicieron grande. Es el odio quien les guia y es Moscú, sede de la barbarie y del ateísmo entronizado, quien les ernpuja".

La campanya s'ha animat amb la irrupció del cardenal Isidre Gomà, qui fa una homilia en què ataca durament les esquerres

Dins de l'Església catalana, Gomà és adversari d'un altre cardenal, Vidal i Barraquer, que preconitza una política de diàleg amb la República. Falta poc perquè, iniciada la Guerra Civil, un Gomà abrandat defineixi el conflicte com una Croada i contribueixi a legitimar la causa de Franco entre l'opinió conservadora internacional.