Foment entra en campanya i adverteix de més marxa d'empreses si continua el procés

El director d'Economia de la patronal, Salvador Guillermo, alerta als partits polítics que "siguin conscients" dels efectes que tindria que les companyies anessin més enllà de canviar les seves seus | Un total de 2.724 empreses han traslladat la seu fora de Catalunya després de l'1-0

28 de novembre del 2017
Actualitzat el 29 de novembre a la 13:58h

Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment, en la roda de premsa d'avui. Foto: ACN


L'alta empresa entra en campanya. Ahir, el Cercle d'Economia es va pronunciar fent una crida a evitar el "caos" i preservar l'estabilitat política. Avui ha estat el torn de Foment. L'organització empresarial ha presentat avui l'informe sobre "Incidència de l'escenari polític en l'activitat econòmica i empresarial". Valentí Pich, president de la comissió d'Economia  i Fiscalitat de l'entitat, i el director d'Economia, Salvador Guillermo, han explicat com veu Foment el moment polític a les portes de la campanya electoral que culminarà el 21-D. El primer missatge polític l'ha llançat Salvador Guillermo a l'inici de l'acte: "Cal evitar les dificultats polítiques que posin en perill la solidesa econòmica de Catalunya".

"Els demanem sentit comú als partits polítics -ha afegit-, que mirin el que volen però també el seu preu, com es fa quan es mira la carta d'un restaurant. Determinades actuacions tenen unes factures que s'han de pagar". Sense esmentar el president Puigdemont, el director d'Economia s'ha referit a les declaracions del president sobre la possibilitat que Catalunya s'expressés sobre la pertinença a la UE dient que "volem ser Europa i volem continuar sent a la UE".   

"Exigim als partits polítics que siguin conscients de l'impacte que suposaria que les empreses que han traslladat la seva seu anessin més enllà", ha assegurat Guillermo. El director d'Economia també ha dit que el fet que "alguns partits" hagin descartat la unilateralitat d'una via a la independència "pot haver alentit el ritme del trasllat d'empreses".  

Guillermo ha detallat el contingut de l'informe als mitjans de comunicació. Ho ha fet recordat com, històricament, Catalunya ha sabut aprofitar els canvis disruptius soferts en l'economia espanyola. Va saber adaptar-se, junt amb el País Basc, als reptes de la revolució industrial i passar d'una renda per càpita equivalent l'any 1800 a 102 (sent 100 la mitjana espanyola) a 153 l'any 1900. Ara l'economia catalana està davant un context de noves transformacions, caracteritzades per la internacionalització i la digitalització, i cal no donar cap guany per garantit, ha assegurat Salvador Guillermo.

El cap d'economia de Foment del Treball s'ha referit el cas de Barcelona com a bastant singular a Europa, ja que és una ciutat sense capitalitat política però amb potència econòmica que la fa una cocapital. Això és degut a la força del teixit industrial català, que no s'ha de posar en risc.

Els responsables de Foment han dibuixat una economia catalana cada cop més connectada al mercat global. Han destacat la presència creixent de capital exterior i de filials de multinacionals. Segons les dades aportades per la patronal, el 18,9% dels empleats de Catalunya treballen en filials d'empreses estrangeres. Hi ha un fort ritme de creixement de les inversions estrangeres des del 2013. El 1995, només una tercera part de les exportacions catalanes anaven a l'estranger. Ara, la situació s'ha invertit. El 2016, dos terços de les exportacions es destinen a l'exterior. Un quadre de solidesa que a Foment temen que corri perill si continua la incertesa política.  

Un escenari preocupant, segons Foment

Els anys 2013-16 els canvis de domicili d'empreses a Catalunya, tret del 2015, ha donat un saldo negatiu, de l'ordre d'entre 200 i 300 empreses per any, de tot tipus de dimensió. En aquest període, Madrid ha estat la comunitat que ha absorbit més empreses. La mobilitat d'empreses dona un salt espectacular a partir de l'1-O. Els dies posteriors es produeix una "estampida" d'anuncis de canvis de seus, arribant al màxim el dia 19 d'octubre amb la sortida de 268 empreses. Un total de 2.724 empreses han traslladat la seva seu fora de Catalunya des de l'1-0. N'han entrat 103 procedents de comunitats autònomes espanyoles.

Guillermo ha destacat els principals informes d'impacte macroeconòmic de la situació política sobre l'activitat econòmica. Segons el Banc d'Espanya, si el tensionament polític fos transitori, podria donar-se una pèrdua acumulada del PIB cap a finals del 2019 seria de fins a tres dècimes. però si la crisi es prolonga, el PIB es podria reduir fins a un 2,5. L'Observatori Regional del BBVA ha estimat que es podria produir fins a una pèrdua del 0,9 de creixement el 2018. Per Foment, són advertiments que els partits que concorren a les eleccions han de contemplar. S'acosta la campanya electoral i la gran empresa ja ha votat.