Cinc dades econòmiques que aconsellen a Espanya no enquistar el conflicte català

L'OCDE, l'FMI i l'Airef han revisat a la baixa les previsions de creixement i han alertat el govern espanyol dels efectes negatius en cas que persisteixin les tensions amb Catalunya

Luis de Guindos, Soraya Sáenz de Santamaría, Íñigo Méndez de Vigo i Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu
Luis de Guindos, Soraya Sáenz de Santamaría, Íñigo Méndez de Vigo i Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu | EP
28 de novembre del 2017
Actualitzat el 30 de novembre a les 11:33h
L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a la baixa les previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2018 i 2019, i ha alertat del perill de l'enquistament del conflicte català. Un missatge que se suma els que ja han enviat organismes internacionals com l'FMI o l'Airef, que han llistat els efectes negatius que pot provocar la persistència de tensions entre Catalunya i l'Estat. A continuació, resumim cinc dades que aconsellen a l'Estat no enquistar el conflicte català: 

- Desconfiança dels consumidors i de les empreses: L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha empitjorat una dècima el ritme de creixement d'Espanya per al 2018, segons es desprèn de l'última actualització de previsions econòmiques de l'organisme internacional. L'ens preveu que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) es moderi situant-se al 2,3% el 2018 i al 2,1% el 2019. I alerta que la persistència de les tensions pel conflicte català podrien reduir "significativament" la confiança dels consumidors i de les empreses, fet que afectaria encara més la demanda interna espanyola per sobre del nivell previst.

Augment del proteccionisme en el comerç internacional: L'OCDE també apunta en el seu informe semestral de Perspectives l'impacte negatiu que pot provocar un augment del proteccionisme en el comerç internacional, amb conseqüències majors a les estimades pel Brexit.

- Deteriorament de les finances públiques: L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) considera també que la "incertesa" a Catalunya derivada del conflicte polític pot fer minvar el PIB i adverteix que, si la situació persisteix, hi pot haver un "deteriorament de les finances públiques". L'autoritat independent preveu que pot fer augmentar el dèficit entre dos i cinc dècimes. En les previsions que el govern espanyol ha enviat a la Comissió Europea, ja es pronostica incomplir l'objectiu de dèficit per una dècima. El límit imposat per Brussel·les és d'un 2,2% per al 2018 i el govern espanyol preveu arribar al 2,3%. 

- Caiguda de l'Íbex: La tensió política dels últimes mesos ha provocat caigudes notables a la borsa espanyola. Després de l'1-O, l'Íbex-35 es va desplomar registrant el pitjor descens des del referèndum del Brexit. Gairebé tots els valors van tancar en vermell i va liderar les pèrdues la banca catalana. Banc Sabadell i CaixaBank van caure més d'un 5,3%. En aquest sentit, el Fons Monetari Internacional (FMI) ja ha fet un advertiment públic alertant que una "prolongada incertesa" a Catalunya pot perjudicar les inversions i la confiança en l'economia espanyola. "Prolongades tensions i incertesa amb relació a Catalunya podrien afectar la confiança i les decisions d'inversió", ha apuntat Andrea Schaechter, cap de la missió de la institució financera a Espanya.
 
- L'Eurozona, en alerta: El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, també ha expressat preocupació pel conflicte polític. Assegura que és "prematur" dir si la inestabilitat política a Catalunya suposa un risc per al conjunt de l'Eurozona, però admet que segueix amb "gran atenció" el context polític, que considera d'importància "significativa".
Arxivat a