Enterrar la immersió i promoure la cultura en castellà, entre les propostes de Cs per al 21-D

El programa d'Inés Arrimadas inclou la supressió de Diplocat i del Consell de l'Audiovisual, considerats instruments al servei del "separatisme"

27 de novembre del 2017
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:27h

Inés Arrimadas, al centre de la imatge, amb tots els membres de la seva candidatura. Foto: ACN


Una presidenta de la Generalitat que es digués Inés Arrimadas suposaria la fi de la immersió lingüística, la intervenció dels mitjans de comunicació pública i la promoció de les expressions culturals en castellà. Així es desprèn del programa fet públic avui amb què la formació que lidera Albert Rivera concorrerà a les eleccions del 21-D.

D'entre les 180 propostes, destaca la insistència del partit taronja contra la immersió lingüística. D'aquesta manera, Ciutadans insisteix en la seva ofensiva contra el model català d'escola. Concretament, en l'apartat 5 del decàleg principal del programa, es proposa "una educació pública de qualitat i trilingüe, en què no es polititzi els nostres fills. Volem una educació pública que ensenyi els nostres joves a pensar i no què pensar". Ciutadans vol que "el català i el castellà siguin les llengües d'ensenyament a les aules" i que l'anglès sigui també idioma vehicular.

Eliminar "xiringuitos"

El programa es compromet a fer una auditoria integral de la despesa pública, amb l'eliminació de "tots i cadascun dels 'xiringuitos' polítics destinats a promoure l’independentisme". Entre les estructures d'Estat que vol eliminar hi ha Diplocat, que considera un estri al servei de la fractura i la causa separatista. Curiosament, la bel·ligerància de Ciutadans contra l'acció exterior de la Generalitat contrasta amb el fet que l'austera estructura de les delegacions a l'exterior fins i tot han sorprès els secretaris d'estat enviats per Madrid per controlar l'administració.

El partit taronja també vol intervenir en els mitjans de comunicació públics, als quals titlla d'haver-se convertit també en "un instrument més del Govern separatista". La formació d'Arrimadas també es proposa tancar el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que considera que no ha actuat amb la neutralitat exigida. "Aturar el procés" és, de fet, el títol del primer bloc temàtic del programa, i és la idea central de les propostes que els d'Albert Rivera fan de cara a les eleccions del 21-D.  

Cultura en castellà

La proposta 172 del programa propugna "el reconeixement de les manifestacions culturals que es realitzin en totes les llengües oficials", és a dir, la promoció de l'expressió cultural en castellà. També proposa que "en totes les pàgines web que depenen de la Generalitat es pugui accedir en totes les llengües oficials", cosa que ja es produeix actualment.

El programa es compromet també a promoure el corredor mediterrani -que assegura que tant el PP com el PSOE han menystingut- i l'elaboració d'un pla de xoc per facilitar el retorn de les empreses que han traslladat la seva seu fora de Catalunya.