El PP es reivindica com l'únic «pare» del 155

Els populars carreguen contra Pedro Sánchez per defensar la "plurinacionalitat" d'Espanya i les accions "contradictòries" de C's | Xavier García Albiol busca capitalitzar la resposta de l'unionisme de la gran manifestació del 8 d'octubre

El PP de Xavier García Albiol presenta amb els senadors populars el lema de campanya de les eleccions del 21-D
El PP de Xavier García Albiol presenta amb els senadors populars el lema de campanya de les eleccions del 21-D | Sara González
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:05h
Les enquestes apunten que, si en aquests moments es celebressin unes eleccions a Espanya, Ciutadans seria el partit que més terreny guanyaria després de la suspensió de l'autonomia a Catalunya. I també que de cara a les eleccions del 21 de desembre el PP seria el partit de l'unionisme amb menys suport. Per intentar revertir aquesta situació, el candidat dels populars catalans, Xavier García Albiol, es centrarà durant la campanya a reivindicar la paternitat del 155 i la resposta massiva de l'unionisme al carrer el passat 8 d'octubre.

"Si s'ha aplicat el 155 és perquè alguns ho hem tingut clar des del principi i no hem canviat de decisió en funció de com bufava el vent", ha sentenciat Albiol. Ho ha fet davant dels senadors del PP, que l'han acompanyat a Barcelona per anunciar el lema de la campanya pel 21-D, en la qual el partit de Mariano Rajoy s'arromangarà per evitar que els independentistes tornin a guanyar. "Espanya és la solució", és el lema amb què Albiol busca remuntar els sondejos. La paraula "solució" també forma part del lema del PSC, que concorre sota el mantra "Solucions! Ara Iceta!".

Retrets entre els unionistes

Si bé els populars van arrencar la precampanya amb la mà estesa a Ciutadans i PSC, el context electoral acaba imposant la pugna també entre els partits unionistes. La principal veu per carregar contra uns i altres ha estat la del vicesecretari nacional del PP d'assumptes territorials, Javier Arenas, que ha burxat en la defensa de la "plurinacionalitat" que fa Pedro Sánchez mentre la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, sosté que Espanya és una "sola nació". Sobre els d'Albert Rivera ha dit que no tenen "criteri" perquè tant els fa governar amb socialistes o populars com "fer-se una foto amb els independentistes de València" per anar en contra dels drets forals del País Basc. 

Amb la falca posada per Arenas, Albiol ha recordat que si Catalunya ha "recuperat la normalitat" ha estat gràcies a una suspensió de l'autonomia que el PP ha impulsat. Ha assegurat, a més, que l'eslògan triat per a la seva campanya "recull l'esperit de la manifestació" del 8 d'octubre. Al seu judici, aquesta gran marxa al centre de Barcelona va marcar "un abans i un després". El candidat popular ha avançat, a més, que el seu programa electoral recollirà un paquet de mesures perquè tornin a Catalunya "les empreses que han marxat per culpa de l'independentisme".

Albiol també ha retret tant a Miquel Iceta com Inés Arrimadas que portin dies fent referència a les aliances i els vetos per formar govern. "Demano a C's i PSC que no parlin de pactes post-electorals i que es preocupin per presentar propostes i solucions. El que estan fent és una falta de respecte", ha etzibat el dirigent popular. Al seu judici, abans de repartir-se les "cadires" primer cal tenir els resultats electorals sobre la taula i, després, intentar forjar un govern "constitucionalista" que posi "punt i final a la pitjor etapa dels últims 40 o 50 anys".