Iceta promet «cedir» per forjar un Govern de «reconciliació» que superi els blocs

El líder del PSC retreu a l'independentisme que hagi dividit els catalans entre «patriotes i traïdors»

24 de novembre del 2017
Actualitzat el 25 de novembre a les 8:54h

Miquel Iceta, aquest divendres Foto: ACN


Ha dit que no investirà un candidat independentista. Ha dit també que tampoc votarà a favor d'un president de la Generalitat de dretes. Quin tipus de govern vol, aleshores, el líder del PSC, Miquel Iceta? "Jo estic disposat a cedir. Perquè cedir per acordar no és perdre, és guanyar. Jo ofereixo un govern el principal objectiu del qual sigui la reconciliació", ha assegurat durant la seva intervenció en la inauguració del consell de la Internacional Socialista que aquest cap de setmana se celebra al World Trade Centre de Barcelona.

Iceta no ha precisat més què vol dir aquesta "reconciliació" que reivindica que s'ha de produir tant entre catalans com amb la resta de ciutadans espanyols. Ja fa dies, però, que dirigents socialistes entre bambolines dibuixen un ideal de govern que trenqui els dos blocs i que, segons el seu esquema, podria estar conformat pels "comuns" i per Ciutadans amb Iceta de president. És exactament la mateixa fórmula amb la qual el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va intentar ser president d'Espanya. La seva investidura va ser, però, frustrada, per la negativa de Podem a avalar una aliança d'aquest tipus. Res fa pensar que a Catalunya aquesta entesa prosperaria amb un Xavier Domènech que no vol cap tipus d'aliança amb la dreta i una Inés Arrimadas que rebutja frontalment el referèndum acordat com a solució al conflicte entre Catalunya i Espanya.

Una Catalunya on no hi hagi "ni vencedors ni vençuts"

L'objectiu, ha insistit Iceta davant d'uns 150 dirigents socialistes d'arreu del món, és aconseguir una Catalunya en la qual no hi hagi "ni vencedors ni vençuts", i això implica, ha subratllat, que totes les parts cedeixin per evitar que "una majoria escassa ho guanyi tot i una amplíssima minoria ho perdi tot". De fet, el líder del PSC ha retret a l'"insensat" govern independentista que hagi "fracturat" la societat catalana i hagi dividit la ciutadania entre "bons i dolents, patriotes i traïdors". També ha recordat "la sensació de caos" provocada pel fet que milers d'empreses "s'hagin vist obligades a marxar buscant la seguretat jurídica" i que "milers de persones" s'hagin emportat els estalvis a altres indrets d'Espanya. 

Iceta ha celebrat que el consell de la Internacional Socialista d'organitzi a Barcelona, ciutat que ha reivindicat que porta "el segell socialista en les fites més importants" que s'han aconseguit. Ha promès, a més, que el PSC seguirà treballant per a la ciutat encara que hagi estat "expulsat del govern de la ciutat per oposar-se" a la creació d'una "nova frontera entre Catalunya i Espanya" i a "fracturar més la societat catalana".