Pedrolo, un autor de dimensions enormes més enllà del «Mecanoscrit»

L'Any Pedrolo es viurà al llarg del 2018 i inicia amb la publicació de "La terra prohibida" i "El principi de tot", dues novetats editades per Comanegra, que també editarà properament un inèdit

Adelais de Pedrolo, filla de Manuel de Pedrolo, al costat d'un retrat del seu pare, a la seu de Comanegra
Adelais de Pedrolo, filla de Manuel de Pedrolo, al costat d'un retrat del seu pare, a la seu de Comanegra | Esteve Plantada
23 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:30h
Manuel de Pedrolo és un cas excepcional de les lletres catalanes. Llegit, popular, prolífic i d'ideologia insubornable, com a autor manté una activitat intensíssima durant quatre dècades, amb més d'un centenar d'obres escrites i una producció que encara genera l'aparició d'inèdits. "Pedrolo travessa tots els gèneres, té passió per l'escriptura i escrivint és con demostra el compromís per la seva llengua i el seu país", explica Laura Borràs, directora de la ILC, en la presentació de les darreres novetats literàries de l'escriptor, el primer volum de La terra prohibida i El principi de tot, ambdues editades per Comanegra.
 
De la poesia al teatre, a la novel·la, al conte breu, també a la literatura experimental, Manuel de Pedrolo és conegut pel Mecanoscrit del segon origen i Joc brut o per ser el director de la col·lecció La cua de palla. "Indubtablement, és un dels autors més coneguts de la literatura del país, però l'Any Pedrolo té molts reptes entre mans –tal i com subratlla la comissària Anna Maria Villalonga–, com ara fer que els joves aprofundeixin en el talent d'un autor tan potent i que tothom arribi a conèixer una obra de dimensions enormes, d'una vigència absoluta, i no només ideològicament, on va mostrar un posicionament irrenunciable i d'honestedat brutal, meridianament a favor de la independència".
 
L'Any Pedrolo es viurà al llarg del 2018, però comença de manera oficiosa amb la publicació de dues novetats, fent que agafi força les línies mestres de la commemoració: "donar a conèixer l'obra, restituir el seu valor, fer nous lectors i reforçar lectures", sosté Borràs. Potser per això La terra prohibida és un magnífic exemple de les possibilitats de l'autor. "És una obra cabdal de la literatura del meu pare", com afirma Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor. "I és una lectura molt adient pels moments que vivim, ara que l'Estat s'ha tret la màscara i ens ha tirat la maquina repressora amb total impunitat i amb la connivència d'Europa", rebla.
 
Manuel de Pedrolo, un "obsés de la llibertat"

En aquest sentit, La terra prohibida és un llibre altament polític. "El pare era un obsés de la llibertat i sempre deia que havia viscut entre reixes. Va posar tota la seva obra al servei dels Països Catalans i va voler dotar de normalitat a la literatura catalana, aportant una sèrie de gèneres que no es feien". L'obra, escrita el 1957, és una tetralogia que ara surt en dos volums. "Té tot el sentit del món, perquè les quatre peces formen dues parelles clares", com anoten des de l'editorial. El llibre mostra les peripècies de quatre personatges de la resistència clandestina dels anys cinquanta que comparteixen en fet de sentir-se en una "terra ocupada".
 
A l'altra banda, El principi de tot és una obra "preciosament il·lustrada" –com ha qualificat la filla de l'autor–, que pot suposar una perfecta porta d'entrada per al nou lector de Pedrolo. "Un llibre per adults, però accessible per infants", que mostra un jove de pantalons estrafolaris que fa hores que els veïns d'un bloc de pisos el veuen donar voltes a l'illa de cases sense cap objectiu aparent. Comanegra té previst publicar l'any vinent la segona part de la tetralogia i un llibre inèdit que la pròpia filla de l'autor explica que era un regal per a ella.