Eleccions Parlament 2017

Acord per l'autodeterminació i independència negociada: els 9 punts comuns de JuntsxCat i ERC

Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP

Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats

| 21/11/2017 a les 21:51h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, programa electoral, ERC, procés català, PDECAt, independència, eleccions Parlament 2017
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
Nou punts programàtics compartits. Aquest és el compromís, al qual ha tingut accés NacióDigital, que per ara han acordat Junts per Catalunya i ERC per escenificar el front comú sobiranista. Uns nous punts que ara han de negociar amb la CUP abans de formalitzar els programes. De fet, diverses fonts consultades per aquest mitjà admeten que dels tres o quatre previstos inicialment s'ha passat a quasi la desena durant les converses.

Entre aquests punts, encara pendents de polir-se i tancar amb les aportacions dels anticapitalistes, no s'hi contempla la via unilateral i, en canvi, es plantegen fórmules per exercir l'autodeterminació més enllà de l'1-O. També s'hi contempla des de l'alliberament dels presos polítics i la fi del 155 fins a reconèixer el resultat del 21-D i negociar el desplegament de la República catalana.


Pel que fa a aquest darrer element, s'hi fa referència els punts 8 i 9. En el primer, es planteja "impulsar un gran acord de país, que amb voluntat democràtica i vocació constituent, eixampli encara més, per mitjà d'instruments de presa de decisió i debat participatius, l'àmplia majoria ciutadana partidària que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l'autodeterminació". És un compromís que va en la línia del que plantejava aquest dimarts el vicepresident català, Oriol Junqueras, en un article a El Periódico, on aposta per buscar més adhesions a l'independentisme. Una estratègia que s'insinua que podria passar per un procés constituent amb un nou referèndum al final.

Pel que fa al novè punt, aquest planteja "assolir una negociació bilateral amb l'estat espanyol i alhora amb la Unió Europea (UE) -com a subjecte de dret internacional- a partir del qual, sense cap renúncia prèvia per part del Parlament i del Govern, es faci possible l'accés de Catalunya a la plena independència i l'efectiva i pacífica articulació democràtica de la República Catalana".

El novè punt planteja una "negociació bilateral" amb l'Estat i la UE per assolir la República catalana, deixant de banda per ara la independència unilateral

D'aquesta manera, Junts per Catalunya i ERC pugnaran per fer efectiu el diàleg, la negociació i la mediació en termes d'igualtat que no va aconseguir la suspensió inicial de la declaració d'independència, però deixant clar que aquests no poden passar per la renúncia d'inici a fer efectiva la independència, com podria exigir el govern espanyol o algun actor internacional. Sembla clar, per tant, que la via unilateral quedaria enterrada aquesta legislatura, tal com va pronosticar que passaria la secretària primera de la mesa del Parlament, Anna Simó, en una entrevista a NacióDigital, i es fiarà tot a aconseguir forçar l'Estat a asseure's a una taula de negociació -sense especificar com-.

De fet, aquest full de ruta pot establir punts de connexió amb els "comuns", a excepció a la referència de la independència. Els de Xavier Domènech també aposten per una agenda constituent amb la participació de tots els actors socials i polítics per a la construcció d'una República catalana que, en el seu cas, defensen que no hauria de renunciar a tenir lligams amb una Espanya plurinacional. En tot cas, però, aquest procés constituent sí seria compartit fins al moment de decidir la relació amb l'estat espanyol en un eventual referèndum acordat.
 

Carles Riera, candidat de la CUP a les eleccions del 21-D. Foto: Josep Maria Montaner


La CUP encara ha de dir-hi la seva

Amb aquesta carta de navegació pactada, ERC i el PDECat han posat aquests nou punts sobre la taula de negociació amb la CUP per tal que també els incloguin al seu programa electoral i es creï així un front independentista clar. "Els estem estudiant i tindrem moltes coses a dir", asseguren fonts de la candidatura anticapitalista, que fins ara s'havia esborrat voluntàriament d'aquestes converses perquè prioritzaven el debat intern sobre si s'havien de presentar al 21-D, com i amb quins candidats.

Ara, però, ja estan en procés de debat del contingut programàtic i, per als "cupaires"pot ser complex d'encaixar el fet de demanar que es pugui "exercir lliurement el dret a l'autodeterminació" tenint en compte que ja es va celebrar l'1 d'octubre. També el fet de plantejar una "negociació bilateral" amb l'estat espanyol i la UE generarà debat perquè es preveu difícil tenint en compte la resposta judicial i policial que fins ara ha donat el govern de Mariano Rajoy amb la complicitat dels líders europeus.

Fonts de la CUP assenyalen que estan estudiant la proposta i que podria tenir "moltes coses a dir", i podrien qüestionar que calgui tornar a exercir l'autodeterminació després de l'1-O

La resta de punts acordats ja són fruit de gran consens. Com ja s'havia anticipat, les candidatures de Puigdemont i Junqueras exigiran l'alliberament dels presos polítics, així com la retirada dels efectius policials responsables de l'actuació que va causar un miler de ferits l'1 d'octubre. En aquest sentit, exigeixen que s'assumeixin responsabilitats polítiques i policials per les càrregues, així com la retirada de tots els processos penals i administratius oberts tant per l'1-O com pel procés participatiu del 9-N del 2015.

La retirada del 155 i la fi de la intervenció de les finances de la Generalitat és una altra de les propostes programàtiques acordades. Davant les declaracions de dirigents del PP que apunten que el 155 podria tornar-se a aplicar si dels resultats del 21-D es deriva un nou govern independentista, Junts per Catalunya i ERC aposten per reclamar al govern de Mariano Rajoy un "compromís davant la comunitat internacional" en el qual es comprometi al "respecte escrupolós" del resultat de les eleccions "sigui quin sigui el seu signe".

Defensa a la UE, economia i escola catalana

Les dues candidatures també insten la UE a que vetlli perquè els drets dels ciutadans catalans "no siguin vulnerats sota cap concepte per les iniciatives administratives i/o judicials de les institucions espanyoles", així com defensen "contrarestar els efectes de la campanya contra l'economia catalana orquestrada pel govern espanyol", la qual ha provocat que centenars d'empreses canviessin la seu social i fiscal les darreres setmanes a causa d'una "atmosfera artificial de caos, violència i inestabilitat" provocada per l'Estat. Finalment, les dues candidatures també es comprometen a defensar "l'escola catalana de qualsevol ingerència" i "reivindicar la dignitat i la professionalitat dels seus docents", arran de les amenaces de noves intervencions a l'ensenyament i de les acusacions d'adoctrinament.

 
Els 9 punts pactats per Junts per Catalunya i ERC 
1. Exigir l'alliberament dels presos polítics, la retirada dels efectius policials responsables de la repressió del referèndum de l'1 d'octubre i la finalització de la pressió policial i judicial que, sota diferents formes i amb graus d'intensitat diversos, coarta l'exercici dels drets democràtics i les llibertats públiques de la ciutadania de Catalunya.

2. Exigim l'assumpció de les responsabilitats pertinents als responsables polítics i policials de l'operació repressiva per impedir la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, que va provocar més de 1.000 ferits, i la retirada de tots els processos penals i administratius amb motiu de la seva convocatòria, així com la consulta del 9 de novembre de 2015.

3. Defensar les institucions de Catalunya davant l'agressió que representa la suspensió del nostre autogovern arran de l'arbitrària aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, exigir la seva retirada i acabar amb la intervenció de les finances de la Generalitat.

4. Reclamar al govern espanyol un compromís davant la comunitat internacional per mitjà del qual es garanteixi el seu respecte escrupolós als resultats de les eleccions del 21-D, sigui quin sigui el seu signe. I, cas que s'hi confirmi novament una majoria de caràcter independentista, que n'assumeixi democràticament els resultats i que no torni a actuar il·legítimament i abusant de la seva posició de força contra les iniciatives que desenvolupi la Generalitat en compliment del mandat de les urnes. En aquest sentit, cal exigir la retirada de tots els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel govern espanyol contra normes i acords emanats del Parlament o el Govern de Catalunya.

5. A la Unió Europea que vetlli especialment perquè els drets de la ciutadania de Catalunya, en tant que ciutadans europeus, no siguin vulnerats sota cap concepte per les iniciatives administratives i/o judicials de les institucions espanyoles.

6. Contrarestar els efectes de la campanya contra l'economia catalana orquestrada pel govern espanyol, que ha construït interessadament una atmosfera artificial de caos, violència i inestabilitat per perjudicar els treballadors i la competitivitat de les empreses.

7. Defensar l'escola catalana de qualsevol ingerència de l'Estat i reivindicar la dignitat i la professionalitat dels seus docents contra els atacs i les campanyes calumnioses que estan patint.

8. Impulsar un gran acord de país, que amb voluntat democràtica i vocació constituent, eixampli encara més per mitjà d'instruments de presa de decisió i debat participatius, l'àmplia majoria ciutadana partidària que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l'autodeterminació.

9. Assolir una negociació bilateral amb l'estat espanyol i alhora amb la Unió Europea –com a subjecte de dret internacional- a partir del qual, sense cap renúncia prèvia per part del Parlament i el Govern, es faci possible l'accés de Catalunya a la plena independència i l'efectiva i pacífica articulació democràtica a la República catalana.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Està bé
Antoni Ferret, 21/11/2017 a les 22:42
+22
-21
S'hauria de donar més protagonisme a l'obtenció d'un indult general per tots els càrrecs judicials aprovats.
Mentides
Anònim, 21/11/2017 a les 23:25
+21
-38
Despres 21, miracle JxCat ERC, Comuns i PSC, trovaran un acord magic, tots contra el 155 i defensen al referendum pactat que mai arivara... La CUP ara no mes serveix per captar vots independentistes una mica moderats...

Tots a gastar els diners sense fer res...


Vergonya
Jordi BC, 21/11/2017 a les 23:57
+56
-17
Sempre he votat ERC, ara toca CUP. Negociar autodeterminació? Tornem al 2012? Jo no.
Un sol punt al programa:
República Catalana.
Un programa d'un sol punt
Tatu, 22/11/2017 a les 04:32
+23
-13
Dels 9 punts, només n'hi ha 1 de significatiu: el nº8.

El procés constituent és fonamental però s'ha de veure com l'impulsem. Ha de ser des de la base, per principi, però també perquè tornarem a topar amb el Tribunal Constitucional si es fa des de la Generalitat.

La resta de punts no depenen només de nosaltres i la resposta serà "no" a tot. Per tant, no cal parlar tant de què exigirem, que ho tenim prou clar, sinó que quines mesures impulsarem per pressionar l'estat espanyol i la comunitat internacional. Novament, hauran de ser mesures que parteixin de la base i les practiqui la ciutadania, mesures contundents que la Generalitat no podrà desenvolupar.
Sra Arrimadas, prengui nota
Anònim, 22/11/2017 a les 05:57
+25
-16
"6. Contrarestar els efectes de la campanya contra l'economia catalana orquestrada pel govern espanyol, que ha construït interessadament una atmosfera artificial de caos, violència i inestabilitat per perjudicar els treballadors i la competitivitat de les empreses".
Esperem que les CUP
Anònim, 22/11/2017 a les 06:24
+16
-11
tingueu "moltes coses a dir"
També sobre sanitat i sobre salaris i lloguers d'habitatges, i sobre banca publica que no pas la "exiliada", i....
Sra Arrimadas, prengui nota
Anònim, 22/11/2017 a les 06:40
+14
-15
"6. Contrarestar els efectes de la campanya contra l'economia catalana orquestrada pel govern espanyol, que ha construït interessadament una atmosfera artificial de caos, violència i inestabilitat per perjudicar els treballadors i la competitivitat de les empreses".
No pot ser
Marti cp, 22/11/2017 a les 07:26
+36
-6
Que ens hem cagat? Aixo sembla :(
Brindis al sol
Anònim, 22/11/2017 a les 07:59
+31
-11
Son tots declaracions d'ntencions. Es busca un altra vegada la mediació europea i la col.laboració d'Espanya, es reconeix amb la boca petita que som part d'ella. El 155, l'ammistia, el procés judicial, la retirada dels policies NO és un programa electoral, no depenen de nosaltres. Negociació bilateral ? Ens han dit mil i una vegades que res de res .

La única lluita posible és el referéndum pactat però per això necessitem que l'independentisme a les eleccions pugi contínuament fins a esdevenir ampliament majoritari, cosa que de moment sembla molt difícil. Si el 21-D es treu un diputat o una dècima de menys hem perdut. Si l'unionisme creix a costa nostra i dels comuns han guanyat encara que mantinguem la majoria absoluta, ja que el mon ens dirà que som suficients per governar però no per prendre decisions extremes com la independència ja que no hi ha la majoria social. Si fins i tot ara Junqueres i altres ho estan reconeixent.
Crec que canviaré el meu vot
ara CUP, 22/11/2017 a les 08:22
+29
-16
Referèndum pactat? Amb els feixistes espanyols i amb els més corruptes d'Europa ocupant les institucions de la UE? Em sap greu pels empresonats i exiliats, però em sembla que ara toca CUP.
Bany de realitat
Toni Gimeno, 22/11/2017 a les 08:33
+25
-15
España ha guanyat el primer a salt per golejada. I no ens ha fet costat ni Deu. Per tant és evident que s'ha de modificar el full de ruta.seguir endavant .sempre. Però repetir els errors és repetir el fracàs. A més cada cop queda més clar que tenim raó.es evident q guanyarem. Tant sols és qüestió de temps
Ni un pas enrere!
El meu, 22/11/2017 a les 08:34
+31
-16
Cal felicitar els líders polítics processistes per la reculada espectacular. Aquests punts programàtics els podrien signar, tots, els comuns.

Espero molt sincerament que la CUP no es plegui a aquest plantejament mesell i patètic. Si és així el 21D em quedaré a casa.
Punt 10
Anònim, 22/11/2017 a les 08:44
+20
-13
Sr. Puigdemont i Sr. Junqueras hi ha un punt més on tant vostès com tots els catalans demòcrates hi estem d'acord. Prou Franco a Catalunya. Ja toca pensar quines lleis podem fer per abolir el feixisme i el franquisme a la nostra terra. Recuperar la memòria històrica i fer justícia. No ho hem pres seriosament i és l'arrel dels nostres problemes.
VOTARÉ CUP
DCAT,, 22/11/2017 a les 09:01
+32
-14
Sóc membre de Demòcrates de Catalunya, però votaré CUP, no la llista d´ERC.
No pactara ningu...
Anònim, 22/11/2017 a les 09:14
+23
-4
Si la CUP, es torna radical més del que es ara, no voldra pactar ningu amb ella, així podem donar per fet un tripartit a la vista, amb ERC-PSC-CSQSP, però sense independencia, per deixar fora als radicals tant d´un cantò, com d´un altre, tornar amb la mateixa cantarella, doncs tenim 155 per dies...ja heu venut molt fum, i la economia va per un altre lloc...
jojojojojo
Anònim, 22/11/2017 a les 09:24
+25
-16
s'han achantao

te miras los mitings antes del 1 O, verborrea, prepotencia, testosterona, sarem indapandents, i cap astat ens ho podra negar. serem lliures, la UE no es pot permetre tenir fora catalunya, implamentarem als rasultats, el dret a decdiir no es negociable i bla bla bla...

i tot aixo on esta ara???

el junqui ens ho ha dit devant del jutge amb veu baixeta i una lleugera sudoració..

"acatem el 155"
Defenseu-nos de la covardia, CUPaires!
Anònim, 22/11/2017 a les 09:35
+24
-19
Doncs això. Aquests punts són una rendició incondicional, un reconeixement explícit de les conquestes del Regne d'Espanya.

La república està declarada, i el que cal és defensar la seva implementació. Ja bescanviarem més tard els presos, un cop lliures, pels traïdors engarjolats del PP, per exemple, en MIllo i la Camacho, per aplicar una llei il·legal (el 155) contra la nostra república sobirana.

Estem en guerra, i només la desobediència activa ens durà a la llibertat!
Concreció
Els punts sobres les is, 22/11/2017 a les 10:08
+16
-3
Només és una llista d'intencions, m'agradaria saber fin on estan disposats a arribar per intentar assolir el que demanen, si les amenaces ens fan enrera no sé si val la pena començar. El que ha passat només em mereix dues possibles explicacions o son tant ingenus com estúpids o viuen en una realitat paralela. L'estat espanyol com a estat predador farà tot el possible per mantenir el seu territori ja que d'aquest en depèn la seva existència.
DE QUÉ ANEU?
TOTS TRAIDORS, 22/11/2017 a les 10:16
+21
-10
Sou fastigosos. Us heu plegat a l´estat espanyol. I els pitjors, els de la CUP.On està la paella que anavem a fer el dia de les eleccions?. Imagino que els diners i les poltrones estan per sobre del sentiment del poble.
Perque m'obligueu a votar la CUP ?!
Responsable, 22/11/2017 a les 10:32
+22
-6
si es renuncia a fer efectiva la República, es renuncia a desplegar la Llei de Transitorietat jurídica, es renuncia al mandat de l'1 d'Octubre, es posa a la llista consellers que s'han entregat i acaten el 155, després de tot això jo voldria votar-vos President Puigdemont i Exvicepresindet Junqueras però no puc, jo voto i votaré sempre opcions independentistes malgrat siguin comunistes o portin banyes, voto coherència.
Vergonya
Vergonya, 22/11/2017 a les 10:43
+21
-13
Això és inacceptable i inadmissible. Un pas enrere en tota regla. La via acordada és impracticable si dialogues amb Espanya, i també han renunciat a la via unilateral. Això és una baixada de pantalons. Mentrestant, a la presó tothom baixa el cap i acata el 155, perdem legitimitat nosaltres solets. Orgullós del poble català i avergonyit dels covards que tenim com a representants. Votaré a la CUP.
BON ACORD ENTRE JUNTS PER CATALUNYA I ERC.
Alexandre Pineda Fortuny, 22/11/2017 a les 11:07
+11
-15
ENDAVANT! I SUMANT-T'HI LA IMPORTANT CUP, ,QUE ÉS UNA FORMACIÓ SERIA I BEN PREPARADA DE TRENTA ANYS DE TASQUES MUNICIPALS, GUANYAREM, PER BÉ DE LA REPÚBLICA CATALANA, FENT JUSTÍCIA I BENESTAR PER LES CLASSES TREBALLADORES. I PORTA ALS DEMÒCRATES ESPANYOLES QUE HI HA PER ALA 3a REPÚBLICA ESPANYOLA, LLAVORS HI HAURÀ UNITAT REAL ENTRE POBLES. FORA DE LA "UNIDAD" QUE NOMÉS ÉS PER LA REIALESA I ACÒLITS, I PER CATALUNYA I TOTA LA CONFEDERACIÓ EN SOM POSSESSIÓ COLONIAL I BRUTAL DE SEGLES.
BON ACORD ENTRE JUNTS PER CATALUNYA I ERC.
Alexandre Pineda Fortuny, 22/11/2017 a les 11:08
+7
-11
ENDAVANT! I SUMANT-T'HI LA IMPORTANT CUP, ,QUE ÉS UNA FORMACIÓ SERIA I BEN PREPARADA DE TRENTA ANYS DE TASQUES MUNICIPALS, GUANYAREM, PER BÉ DE LA REPÚBLICA CATALANA, FENT JUSTÍCIA I BENESTAR PER LES CLASSES TREBALLADORES. I PORTA ALS DEMÒCRATES ESPANYOLES QUE HI HA PER ALA 3a REPÚBLICA ESPANYOLA, LLAVORS HI HAURÀ UNITAT REAL ENTRE POBLES. FORA DE LA "UNIDAD" QUE NOMÉS ÉS PER LA REIALESA I ACÒLITS, I PER CATALUNYA I TOTA LA CONFEDERACIÓ EN SOM POSSESSIÓ COLONIAL I BRUTAL DE SEGLES.
Mucha boca, poca humildad, poca disculpa, poco respeto
YO, 22/11/2017 a les 11:11
+33
-29
1. De presos políticos nada, quién no cumple las leyes va a la cárcel. Yo soy un preso ciudadano de los delirios del independentismos, también tengo derechos y libertades que ustedes no me las respetan.

2. Exijo responsabilidades de los responsable políticos que con sus mentiras, lanzaron a la calle a la gente de buena voluntad que les creía. Contándoles que esto es Disneylandia o Narnia.

3. Defender a Cataluña de estos personajes ególatras y en algunos casos miembros de la oligarquía catalana, que exprime a la clase trabajadora. Siendo estos personajes lo únicos culpables de la aplicación del artículo 155.

4. Que el gobierno de Cataluña va a respetar las Leyes, que no se las va a saltar a la torera y que va a respetar a la ciudadanía mayoritaria que no quiere la independencia. No metiendo el el asunto a agentes externos para engañarlos, liarlos etc .. Que no se volverán a utilizar fondos públicos para sus fines y lo que es pero la utilización de menores en manifestaciones (que ya les vale).

5. La Unión Europea, os tiene calados, más vale que seais humildes, responsables, y aceptéis los errores.

6. La economía catalana se ha visto afectada, pero por las ínfulas independentistas, el no actamiento de las leyes, el supremacismo nacionalistas sobre el resto etc ... (ya no cuela esta mentira tampoco, ni en España ni fuera de España).

7. Defender a los niños de las escuelas, del adoctrinamiento al que se han visto sometidos durante años y años, que el profesorado sea no beligerante y no adoctrinador como ahora, con la total connivencia de las autoridades de la Generalitat que miran para otro lado. Acusando a las victimas del adoctrinamiento que padecen.

8. Realizar los acuerdos y estudios correspondientes, porque hay ciudadanos (la mayoría) que no lo ve necesario ya que se quieren quedar como están. Más después de ver la charlotada de votación sin garantía alguna que realizaron los ególatras y oligarcas independentistas.

9. Cataluña es España y el resto, reconociendo la diversidad, es la fastasmada, la invención, el adoctrinamiento al que se han visto sometido la ciudadanía catalana por parte de los ególatras y oligarcas catalanes.

Sin más puntos que tratar, un poco de autocrítica, de humilda, de responsabilidad, a políticos catalanes y palmeros que los aplauden, no les vendría nada mal.
Als que us queixeu
Anònim, 22/11/2017 a les 11:38
+14
-10
Si ho trobeu fluix i tímid voteu a la CUP i ja està.

Ves quin problema.!
Empreyat
Pison, 22/11/2017 a les 12:01
+16
-5
Acaben de perdre dos vots a casa meva tant ERC com PDCAT.
Es tornar al procesisme, a pantalla
pasada,i un servidor no está disposat a perdre el recorregut fet.
Per a mi amb aquest programari esteu traïnt el Poble.
Què punyetes vol dir "autodeterminació i independència negociada"?!
Anònim, 22/11/2017 a les 12:46
+12
-5
Que algú m'expliqui la diferència entre "autodeterminació" i "independència".
I després que m'expliqui què vol dir "negociada". "Negociada" entre qui i qui?

Espanya no està per negociar. Està per destruïr.
Ens preneu per imbècils?
Som
Anònim, 22/11/2017 a les 13:17
+18
-5
Quanta gent de la CUP que diu que no és de la CUP però que ara votarà la CUP!
una generació
Anònim, 22/11/2017 a les 14:41
+3
-8
Si la constància no s'acava mai , potser algún dia, potser, mol difícil ens la donaràn. Tenim ase català; els que em tingut ases, sabem que un ase mai el pots fer recular,a diferència del altres animals. doncs, a ser tossuts com el ruc català.
Cup
Anònim, 22/11/2017 a les 17:17
+6
-3
Anava a votar a ERC pero ara votaré la CUP perqué son gent coherent.
9 punts per votar a la CUP
Anònim, 22/11/2017 a les 18:10
+4
-1
La resta tot són exigècies que no depenen de nosaltres. I de defensar la República i dotar-nos de les eines per a fer-ho ni mitja paraula.
Fa 2 mesos
HildegardaBCN, 22/11/2017 a les 18:46
+4
-2
La majoria de les exigències que expressen aquests 9 punts (presos al carrer, abolició 155, fora PN i GC), són coses que ja teníem fa 2 mesos. Realment, com diuen a Castella, "para este viaje, no hacían falta alforjas".
MI NO ENTEDER
BUCANERO, 22/11/2017 a les 19:03
+6
-0
Com deia el Cruiff...
NO deien que no es podia negociar amb el Rajoi i que per això es feia al DUI.
Ara a donar passos enrere.
PROCESSISME del bo per a continuar escalfant cadires...
Decepció
Josep Olot, 23/11/2017 a les 09:47
+2
-0
Això ho va començar el poble i ho acabarà el poble... sense els partits polítics tradicionals, incapaços de passar pàgina amb l'autonomisme. Una gran decepció tot plegat, amb una frustrant sensació de baixada de pantalons. Cal començar a articular una plataforma popular sense partits, en cas contrari no ens en sortirem.
MENTIROSOS
NML, 23/11/2017 a les 10:20
+3
-4
No tenían NADA preparado.
Nos han MENTIDO.
Nos siguen mintiendo.

Y mientras: recortes, corrupción, cero crítica, cero oposición.

¡Cómo juegan con nosotros!!
Per una vegada d' Acord
Papet, 23/11/2017 a les 20:55
+0
-0
El Sr. Albiol del PP, s'ha manifestat avui sobre la inclusió en els programa, el diàleg i el Referendum pactat per part dels partits PDCAT i ERC . Amb la contesta aquesta vegada hi estic d'acord. el Sr.Albiol ha dit: Volen pactar ó dialogar sobre el Referèndum ??? Jo contestaria el mateix que ha contestat ell: " "Que estan de broma".
Tornem a la realitat!
Anònim, 24/11/2017 a les 07:36
+3
-1
El que porto escrivint en aquest fòrum: "la independència és impossible SENSE PACTE o SENSE GUERRA", s'està complint al peu de la lletra.

Apa, catalanets, a treballar, que hem d'aixecar la nostra arruïnada Catalunya pels vostres irresponsables polítics independentistes de pa sucat.

Que potser no sabien que la independència és impossible sense el control de les fronteres aèries, marítimes i terrestres, a més de les estructures recaptatòries de l'Estat, etc.?

Alguns dels vostres ingenus (?) Polítics del JxS i Cup el van confessar després del monumental ridícul que van fer.

Ho sento pels crèduls de sempre que, com també venia repetint en aquest fòrum, seríeu víctimes d'una frustració molt dolorosa.

Bon dia!
dilema electoral
butanero, 24/11/2017 a les 14:03
+1
-1
No penso a anar a votar a cap d'aquests partits processistes (ERC, Junts per no entrar en pressó i les pijo-grunge de la CUP).
Per dignitat nacional: el meu dilema està entre l'abstenció i fer una paella o votar nul.
Què m'aconselleu?
República o res
Anònim, 25/11/2017 a les 21:07
+0
-0
Mai no he votat la CUP però ara ho faré ben convençuda. El poble català aixecat és l’únic que ens portarà a l’alliberament. Prou de processisme, secrets, estratègies, astúcies i paternalisme convergent. Parleu clar i doneu directives al poble. Podem fer molt de mal a Espanya i a Europa si ens ho proposem pacíficament i tossuda.
Visca Catalunya fanàtica i a la misseria!!
Anònim, 05/12/2017 a les 11:43
+0
-0
AVUI a marxat ARGAL i Pirelli. Aviam si s'envia un missatge consistent de estabilitat i tranquilitat per part de la casse politica independentista o acavarem sent la nació mes misserable del continent europeu, que no de la unió europea, per que estarem fora!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Soraya Sáenz de Santamaría i Mariano Rajoy, en un ple recent del Congrés. | Flickr de La Moncloa
Roger Tugas | 4 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
Manifestació a Perpinyà per la llibertat dels presos | Brice Lafontaine
01/01/1970
Desenes de persones han sortit al carrer aquest matí per exigir l'alliberament dels presos i el retorn a casa dels dirigents independentistes a l'exili
01/01/1970
El president d'Òmnium assegura que "davant la criminalització", el sobiranisme s'ha convertit "en militants de la veritat"
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres
El restaurant Pitarra, tancat | Albert Alcaide
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«No pot ser que Barcelona tracti tan malament la història, la seva història, el seu patrimoni material i immaterial, el seu llegat físic i emocional. No pot ser aquest campi qui pugui»
Pep Martí | 1 comentari
01/01/1970
La junta d'Ignacio García-Nieto ha encarregat un informe jurídic per aclarir si disposa de tots els permisos