«Fora ocupes de les conselleries»: els funcionaris es mobilitzen contra el 155 i els presos polítics

Centenars de treballadors públics es concentren a la plaça Sant Jaume per denunciar que la suspensió de l'autonomia està afectant l'activitat ordinària i la prestació de serveis públics

21 de novembre del 2017
Actualitzat el 22 de novembre a la 13:29h
Manifestants a la plaça de Sant Jaume
Manifestants a la plaça de Sant Jaume | Adrià Costa
Els funcionaris alcen la veu en contra de l'aplicació de l'article 155. Centenars de treballadors públics s'han concentrat aquest dimarts a la plaça Sant Jaume per protestar contra una suspensió de l'autonomia que, asseguren, està tenint una afectació directa en el "funcionament ordinari" de l'administració i està alterant la prestació de serveis públics. 

"Fora ocupes de les conselleries", han cridat deixant-se la veu. Tot un missatge adreçat als homes i dones de negre enviats pel govern de Mariano Rajoy als diferents departaments durant les darreres setmanes. De fet, els funcionaris han estat els primers en constatar l'afectació directa que té la intervenció sobre l'administració catalana. Lluny, però, de reconèixer l'autoritat del govern espanyol sobre ells, han demanat la posada en llibertat "immediata" dels presos polítics, així com la retirada del procés judicial que afecta el Govern.   Els funcionaris han plasmat en un manifest el seu malestar amb una aplicació del 155 que consideren un "atac directe" als treballadors de la Generalitat i una "clara vulneració" dels seus drets laborals perquè s'ha modificat la cadena de comandament, els situa en un escenari d'"incertesa legal" i es "bloqueja" l'activitat ordinària. "S'està impossibilitant el funcionament normal de l'administració i està tenint conseqüències sobre la prestació de serveis", han sentenciat.

Els treballadors públics també reconeixen l'"autoritat i legitimitat del president de la Generalitat i del seu Govern" i han mostrat el seu rebuig frontal a les accions "repressives" contra els consellers i els presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Fórmules sense riscos per "no col·laborar"

Cartells en contra del 155. Fotos dels consellers empresonats. Proclames a favor de la República. Les portes de la Generalitat s'han omplert de treballadors públics que han expressat el seu malestar per la intervenció del govern espanyol sobre l'administració catalana en un acte presentat pel periodista Antoni Bassas. De fet, la manifestació és el resultat de la coordinació de les iniciatives que de forma espontània havien sorgit en diferents apartaments per denunciar que es tracta d'una situació anòmala. Al capdavant de la coordinació s'hi han posat l'Assemblea de treballadors per a la defensa de les institucions catalanes (ADIC), amb el suport de la sectorial de l'administració pública de l'ANC, la Intersindical-CSC, Servidors Públics de Catalunya i Docents per la República.

"Tenim fórmules per, sense prendre riscos, no col·laborar amb el 155", ha proclamat la portaveu de la Intersindical-CSC, Roser Palol. Montse Martí, com a representant de Docents per la República, ha proclamat que no permetran que "es criminalitzi la tasca docent" i ha promès seguir "fomentant l'esperit crític" a les aules. "Fem-los saber que no són benvinguts, que les feines que ens encarreguin no les farem a gust. No cooperarem amb el seguit de funcions il·legals que el govern espanyol ens ha imposat", ha afegit Josep Antolí en nom de l'ANC. Tot plegat, l'exhibició pública de centenars de treballadors públics que estan en peu de guerra pel 155. "El vostre exemple de dignitat i fermesa ens ensenya com evitar l'ocupació de les institucions de forma il·legítima", ha conclòs el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

 

Funcionaris mostren cartells de rebuig a l'aplicació del 155. Foto: Adrià Costa