El Círculo Ecuestre posa la catifa vermella a Arrimadas

La candidata de Ciutadans, entre 280 "amics" al club patrici, assegura que "es deixarà la pell" perquè hi hagi un govern constitucionalista si els independentistes no sumen

Inés Arrimadas, al Círculo Ecuestre
Inés Arrimadas, al Círculo Ecuestre | @CiutadansCs
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:43h
Inés Arrimadas ha estat aquest dimarts la convidada als col·loquis del Círculo Ecuestre. El club patrici ha posat avui la catifa vermella a la líder de Ciutadans i s'ha notat que la dirigent unionista estava entre amics. Unes 280 persones han anat a escoltar-la, tot un èxit d'assistència en un acte d'aquest tipus. Ha presentat a Arrimadas el president de l'entitat, l'advocat Alfonso Maristany Cucurella (Banco Alcalá, Reial Club de Golf del Prat).

En un discurs exclusivament en castellà, tret de quan li han preguntat en català, Arrimadas s'ha postulat com la líder de l'alternativa al sobiranisme, amb voluntat de governar amb "seny". "Em deixaré la pell perquè hi hagi un govern constitucionalista a Catalunya", ha afirmat, donant per factible una alternativa que sumi una majoria al Parlament. Arrimadas ha assegurat que vol ser presidenta, però que el principal objectiu és sumar una majoria alternativa al sobiranisme i que donarà suport a qualsevol altre candidat unionista si el seu partit no queda en primera posició entre les forces constitucionalistes.

Una pregunta per a la "psicòloga"

Ha dibuixat un panorama desolador fruit del procés sobiranista, amb empreses que se'n van i famílies dividides. La referència a les suposades disputes familiars provocades pel procés ha motivat la pregunta d'un assistent, que li ha demanat consell "més com a psicòloga que com a política" sobre com evitar els enfrontaments familiars per culpa del sobiranisme. Arrimadas ha reconegut que també té parents i amics independentistes i que ella ho resol no parlant del tema i sí de qüestions com la corrupció i les infraestructures. Vaja, dels temes que preocupen a la gent.   

Arrimadas ha advertit que "si tornen a governar els mateixos, faran el mateix", per assegurar que "el procés no dura cinc anys, sinó trenta", des dels temps de Jordi Pujol. Però parlant en tot moment com a candidata, ha apuntat cap al PP i ha criticat també l'executiu de Rajoy, perquè "un govern d'Espanya no és un bufet d'advocats. No han sabut comunicar, no han sabut il·lusionar, i ara necessitem reformisme, no immobilisme".

"Canviarem les insensateses per seny català", ha anunciat la presidenta de Ciutadans a Catalunya. Ha dit que hi ha vindicacions catalanes que sempre seran compartides per tot president de la Generalitat, com el corredor mediterrani i la reforma del finançament. Però alhora ha carregat contra el cupo basc, un tema al qual Ciutadans s'hi ha aferrat com a factor d'erosió contra el PP.
 
Per Arrimadas, les úniques coses bones del procés són que s'ha demostrat l'enorme cost social i econòmic que suposava la independència, i que s'ha despertat la "Catalunya silenciosa". La líder de Ciutadans ha subratllat alhora el renaixement del sentiment nacional espanyol a tot l'Estat, que és, segons ella, un patriotisme modern i reformista.

Buscant l'abstenció dels "comuns"

Preguntada per un escenari en què els "comuns" fossin la força decisiva per decidir la majoria de govern al Parlament, la candidata de Ciutadans ha dit que no veuria necessari en aquest cas que s'integressin en una coalició i, en aquest supòsit, podria ser suficient amb una abstenció dels de Xavier Domènech per facilitar un govern de les forces constitucionalistes.

El castellà, llengua pròpia del Círculo

El Círculo, fundat el 1856, continua sent un club exclusiu i conservador, inassequible al catalanisme. No ha volgut catalanitzar el nom i segueix dient-se Círculo, que no Cercle. El castellà és la llengua pròpia de l'entitat i en castellà són la gran majoria de les intervencions en els seus actes públics. També ha estat així avui, amb una majoria de preguntes en castellà. L'entitat ha rebut amb escalf Arrimadas. Però alguns dels presents comentava a la sortida que s'havia notat més entusiasme envers Miquel Iceta, convidat a l'Ecuestre fa uns dies.    

Contraprogramant Puigdemont a Brussel·les

Dimecres i dijous, Arrimadas serà a Brussel·les per mantenir un seguit de contactes amb membres del grup liberal ALDE al Parlament Europeu. La líder de Ciutadans "contraprogramarà" d'aquesta manera el president Puigdemont i els consellers que l'acompanyen a la capital belga, i explicarà el seu projecte polític en els cercles comunitaris.