Els treballadors públics s'organitzen i alcen la veu contra el 155 i els presos polítics

Els empleats de l'administració es concentren aquest dimarts per protestar contra les mesures de l'Estat, però ja s'han creat assemblees de funcionaris i entitats com la Intersindical-CSC, l'ANC o Servidors Públics els assessoren

Mobilitzacions de treballadors públics contra el 155
Mobilitzacions de treballadors públics contra el 155 | ACN
21 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:24h
Els primers en notar l'aplicació de l'article 155 han estat els servidors públics. Alguns -els principals alts càrrecs- perquè han estat cessats, però els funcionaris i altres empleats de l'administració perquè han vist com la seva cúpula ha quedat decapitada d'un dia per l'altre i ha estat reemplaçada, amb totes les incertes que això comporta. Per aquest motiu, bona part dels treballadors públics han començat a organitzar-se espontàniament per respondre a una situació que consideren del tot menys ordinària.

La plasmació més unitària tindrà lloc aquest dimarts a la tarda, amb una concentració de treballadors públics a la plaça de Sant Jaume en contra del 155, convocada de totes les entitats i col·lectius que s'han mobilitzat contra l'aplicació d'aquest article. Es tracta principalment de l'Assemblea de treballadors per a la defensa de les institucions catalanes (ADIC), amb el suport de la sectorial de l'administració pública de l'ANC, la Intersindical-CSC, Servidors Públics de Catalunya i Docents per la República. D'on sorgeixen i com actuen cadascuna?

L'ADIC és la coordinadora que es va crear a principis de novembre per facilitar la tasca conjunta de les diverses assemblees de treballadors dels departaments de la Generalitat. Aquestes sorgien de manera força espontània quan empleats de cada àmbit decidien organitzar-se contra el 155 i l'empresonament o exili dels consellers, deixant clar que només reconeixien com a legítims caps aquells votats pel Parlament. Primer van impulsar-se'n a Cultura, Territori o Afers Exteriors, però ara ja n'hi ha a Vicepresidència, al Servei Meteorològic, a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya o a Agricultura, entre d'altres.
 

Bombers alçant els cascs grocs i negres en una concentració en forma de llaç al Castell de Montjuïc, aquest dilluns. Foto: ACN


Dues concentracions a la setmana

De fet, fruit de l'èxit de les primeres assemblees, ara també n'estan sorgint a serveis territorials o a entitats públiques, les quals es coordinen en primera instància amb el departament del que depenen. Entre altres qüestions, aquestes assemblees difonen les seves reivindicacions per les xarxes socials, però també han institucionalitzat concentracions i accions de rebuig al 155 i els presos polítics cada dilluns i divendres, a les 11.30 (aprofitant l'horari per esmorzar), a vegades amb sortides al carrer.

D'aquesta manera, els treballadors del Departament de Territori innoven i, mentre divendres van escenificar un llaç al carrer, dilluns van aparèixer d'esquenes a la fotografia, per escenificar el seu rebuig. Igualment, els treballadors de Justícia van tallar uns minuts la Gran Via o van empaperar el departament per exigir l'alliberament del seu conseller, Carles Mundó, igual que els d'Interior van fer per al seu, Joaquim Forn, mentre que els de Vicepresidència i d'Economa i Hisenda han enviat una carta a Oriol Junqueras que han fet pública on el reconeixen com a "legítim vicepresident". Mossos, bombers, mestres o periodistes, per altra banda, també han protagonitzat algunes accions per rebutjar el 155.
 

Treballadors de Territori donant l'esquena a una pancarta amb el lema No al 155, aquest dilluns.  Foto: ACN


Tot i això, algun membre d'aquestes assembles reconeix que ha rebut alguna pressió de superiors pel fet de formar-ne part. Per aquest i altres motius, la Intersindical-CSC i la sectorial de l'administració pública de l'ANC han impulsat assemblees informatives als diversos departaments i ens públics per explicar com poden oposar-se al 155 sense témer per represàlies i sense afectar la ciutadania. L'última es va fer dilluns a Agricultura i hi van assistir 100 dels 400 empleats de serveis centrals, mentre que divendres n'hi van anar uns 150 a la dels serveis territorials del Govern a Girona. També se n'han fet a Ensenyament, l'Agència de Residus de Catalunya i Salut, mentre que dimecres tindrà lloc a Interior.

Aquestes dues organitzacions, que ja van aliar-se per formar els empleats públics sobre com col·laborar amb el referèndum, organitzen trobades tancades amb els funcionaris per explicar-los les eines que usa l'Estat per exercir una campanya de la por contra l'independentisme i els servidors públics i, per contra, donen eines per fer "que no se sentin còmodes els que venen de fora", segons explica Roser Palol, coordinadora de la campanya per part de la Intersindical-CSC. "No es tracta de fer boicot, sinó de no col·laborar amb els usurpadors", puntualitza.

Assessorament als funcionaris

Finalment, l'entitat Servidors Públics de Catalunya va crear-se per part d'empleats i exempleats de l'administració quan es va aplicar el 155 per donar assessorament als altres treballadors públics sobre com els afecta aquest article i les directrius que podria donar l'Estat en base a aquest. La seva presidenta, Yolanda Hernández, puntualitza que no insta a no aplicar ordres seves, sinó a "demanar ordres per escrit, per donar més seguretat jurídica", entre altres qüestions.

Així, Servidors col·labora amb ADIC per donar resposta als dubtes dels treballadors públics -com, per exemple, si se'ls demana que facin els documents en castellà o si se'ls acusa d'adoctrinar nens, en el cas dels docents-, però també per elaborar un informe sobre els recull de "danys causats pel 155". La primera versió ha d'estar enllestida aquesta setmana i, a la llarga, ha de contenir tant el llistat de càrrecs i eventuals que han perdut la feina com els efectes que té la paralització d'actuacions previstes com obres, convenis i subvencions, o que calgui que alts càrrecs viatgin a Madrid per aconseguir tan sols la firma per a determinades actuacions que abans avalava el conseller corresponent i ara ha de verificar el govern espanyol -amb el cost en bitllets, hotels i dietes que això comporta-.
 

Mobilitzacions de treballadors públics contra el 155. Foto: ACN