Els bisbes espanyols beneeixen el 155

El president de l'episcopat, Ricardo Blázquez, cedeix a les pressions del govern espanyol i fa una condemna explícita de la declaració d'independència

20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:17h

Els bisbes cedeixen davant les pressions de la Moncloa. Foto: CEE


"Ruptura de l'ordre constitucional que els espanyols ens hem donat des de fa quaranta anys". Amb aquestes paraules ha definit el president dels bisbes espanyols, Ricardo Blázquez, la declaració d'independència efectuada al Parlament de Catalunya el 27 d'octubre passat. Ho ha dit en l'obertura de la sessió plenària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), que ha començat avui a Madrid i s'allargarà fins al 24 de novembre. Anant més enllà, Blázquez ha afirmat que "donem suport al restabliment de l'ordre constitucional perquè és un bé comú". És a dir, el cap de l'Església espanyola beneeix l'aplicació de l'article 155 i alinea el bàcul episcopal amb el govern de Mariano Rajoy.

Blázquez ha fet un cant a la Constitució, "que es va gestar,  redactar i va ser aprovada a les urnes, com a fruit del consens entre tots". Sí que ha inclòs en el seu discurs una referència a "la convivència en la diversitat" i s'ha abstingut, a diferència del que era habitual en els temps del seu antecessor, Antonio María Rouco, a fer cap referència essencialista a la nació espanyola. To ponderat i llenguatge acurat, molt en la línia de l'estil Blázquez.

Les pressions han tingut efecte

La cúpula de l'episcopat ha respost finalment a les pressions del govern espanyol, que no va amagar la seva irritació pel discurs volgudament moderat dels bisbes en el conflicte polític a Catalunya.  El setembre passat, en vigílies de l'1-O, la pressió dels cercles governamentals sobre la CEE va ser enorme. Finalment, els prelats van emetre un comunicat en què defensaven la legalitat vigent i el marc constitucional. Però es notava la incomoditat d'un sector episcopal -i de molts bisbes catalans- per cedir davant la Moncloa. En el comunicat fet públic aleshores, Blázquez va esmentar "els drets dels diversos pobles de l'Estat", una expressió que va molestar molt l'executiu de Rajoy.

Des d'aleshores, la tensió entre l'episcopat i el poder polític ha estat evident. Les notícies aparegudes sobre possibles mediacions de bisbes per resoldre el xoc institucional entre l'Estat i la Generalitat no han fet més que encrespar més les relacions entre la Moncloa i l'Església. Avui, Blázquez ha fet un moviment de distensió que deu haver satisfet l'entorn del govern i del PP. Malgrat tot, també ha quedat clar aquests mesos que l'Església espanyola ja no viu en els anys de Rouco.