Montilla acusa els «comuns» d'haver estat «palmeros» de la declaració d'independència

L'expresident de la Generalitat sentencia que Catalunya ha deixat de ser "un sol poble" | Proclama que és "l'hora dels moderats" i no de fer "un procés 2.0" després del 21-D

L'expresident de la Generalitat i senador José Montilla, a la conferència organitzada per Nueva Economía Fórum
L'expresident de la Generalitat i senador José Montilla, a la conferència organitzada per Nueva Economía Fórum | ACN
20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 10:57h
Presentat pel periodista Rafael Jorba com un polític "previsible", "avorrit", "del sistema", "institucional", "analista" i "de consensos", l'expresident de la Generalitat i senador José Montilla ha fet un dur diagnòstic sobre el llegat dels governs independentistes, a qui ha acusat d'haver "trencat" la societat catalana. Al seu judici, no només han estat responsables de la situació el PDECat, ERC i la CUP, sinó que també els "comuns" liderats per Xavier Domènech i Ada Colau. "Alguns que clamen en contra del 155 han estat els 'palmeros' de la DUI", ha etzibat durant una conferència organitzada per Nueva Economía Fórum.

El missatge adreçat als "comuns" no deixa de ser una prèvia d'una de les batalles que es viurà durant la campanya del 21-D: els de Miquel Iceta i els de Xavier Domènech pugnaran en l'intent d'erigir-se com a partit frontissa entre l'independentisme i l'immobilisme. Queda clar que l'estratègia dels socialistes serà assenyalar els "comuns" com a còmplices d'un projecte independentista que, segons Montilla, ha portat la "ruptura social" entre "familiars, amics i companys de feina". Catalunya ha deixat de ser, ha sentenciat, "un sol poble" per culpa d'un Govern independentista que ha actuat "amb incompetència, ignorància o mala fe".

Catalunya "no és Ceuta o Melilla"

El 21-D, ha assegurat Montilla, pot obrir un nou escenari en el qual no ha de tenir cabuda un "procés 2.0". "És l'hora dels moderats", ha advertit. Això implica, al seu judici, que tampoc hi pot tenir cabuda la defensa d'un referèndum. L'expresident ha trepitjat terreny perillós quan ho argumentava, perquè ha arribat a dir que és molt complicat que en una reforma de la Constitució s'inclogui un referèndum d'autodeterminació perquè per a Espanya "no és el mateix perdre Catalunya que Ceuta o Melilla". 

"Cap estat vol mutilar-se de bon grat i cap estat democràtic està disposat a permetre-ho", ha afegit. Les declaracions són dures tenint en compte que Miquel Iceta no descarta negociar amb els "comuns", que segueixen fent bandera del referèndum acordat, després del 21-D per explorar govern. Justament per això, Montilla ha avisat que no és tan important "amb qui" es pacta sinó "per fer què". 

"La independència no és possible però, a més, és una mala solució, és un mal negoci", ha insistit Montilla, que ha precisat que els grans beneficiats del procés són Madrid o València perquè han estat els territoris que han allotjat les seus socials o fiscals de les empreses que han marxat de Catalunya. Com fa el PSC des de fa anys, Montilla ha defensat que cal una reforma de la Constitució per millorar l'autogovern, aclarir el repartiment competencial i millorar el sistema de finançament, on el concepte de solidaritat és "obligat" però cal que sigui revisat. La solució també passa, ha dit, per entendre que Espanya és un estat "plurinacional". Ha precisat, però, que el fet que Catalunya sigui una nació no li dona "el dret indiscutible" a tenir un estat propi.