El TC dona treva als ultres de la Blanquerna i no trepitjaran la presó

Sis dels catorze condemnats havien d'ingressar immediatament en un centre penitenciari però l'alt tribunal espanyol ha admès a tràmit el seu recurs

16 de novembre del 2017
Actualitzat el 17 de novembre a les 11:41h

Concentració ultra a Montjuïc. Foto: NacióDigital


El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els ultres de l'atac la Diada del 2013 a la Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid, a quatre anys de presó. Es tracta de quatre dirigents de Falange i els dos membres d'Alianza Nacional que tenien ordre d'entrar a presó. Dimarts passat van aconseguir un nou ajornament de l'ingrés. La decisió del TC l'han informat els seus advocats i s'ha publicat després al Facebook Auxilio Azul.

Sis dels 14 condemnats havien d'entrar aquests dies en un centre penitenciari han aconseguit evitar-ho a l'espera que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit un recurs contra l'increment de penes per part del Suprem, com així ha acabat succeint. Així doncs, aquests sis, que tenien una ordre d'ingrés ajornada diverses vegades des de finals de setembre no hauran d'entrar a presó.

Diversos ajornaments

Inicialment, l'Audiència de Madrid va imposar sis mesos de presó a dotze dels autors, i vuit mesos a dos. El fiscal, però, i també els advocats de la Generalitat van recórrer al Suprem, que va estimar l'agreujant d'odi o discriminació per motius ideològics i va incrementar les condemenes a tres anys i onze mesos per dotze, i a quatre anys i un mes als altres dos.

D'aquests, els cinc militants de Democracia Nacional i dos del desaparegut Nudo Patriota van demanar l'indult, mentre els cinc de Falange i els dos d'Alianza Nacional es van negar a fer-ho. El que sí van fer els 14 va ser un recurs d'empara al Tribunal Constitucional al·legant que quan un tribunal superior multiplica la pena per sis o per vuit aplicant un agreujant que no es va considerar en la sentència inicial, cal fer una "vistilla" per tal que els advocats defensors puguin oposar-s'hi. Aquest recurs d'empara encara no té sentència.

Tot i que La Falange va informar a primers de setembre que els seus militants i els de Alianza Nacional havien rebut l'ordre d'ingrés a presó, se'ls hi va concedir un ajornament que acabava el 10 d'octubre. Però van aconseguir un nou ajornament, primer fins al dimecres 1 de novembre i després fins al 14-15 de novembre. Tres d'ells, Manuel Andrino, cap nacional de La Falange, Jesús Fernando Fernández, el que va actuar amb la cara tapada, i Sergio R, van ser a la manifestació ultra de Montjuïc del 12 d'octubre.
 

Manuel Andrino, líder de la Falange. Foto: José M. Gutiérrez