Puigdemont pesca a l'ANC per reforçar la llista de Junts per Catalunya

El president de la Generalitat fitxa Jordi Sànchez i negocia les incorporacions de membres del secretariat de l'entitat independentista | Ferran Mascarell, Aurora Madaula i Francesc de Dalmases, entre les incorporacions de la llista | Malestar entre dirigents i diputats del PDECat per la gestió de la informació i la confecció definitiva de la relació de noms

Carles Puigdemont amb Jordi Sànchez
Carles Puigdemont amb Jordi Sànchez | Adrià Costa
16 de novembre del 2017
Actualitzat el 17 de novembre a les 7:24h
Dies intensos de trucades i whatsapps des de Brussel·les, on Carles Puigdemont i el seu equip estan tancant la candidatura de Junts per Catalunya. Un sospir d'alleujament va recórrer l'oficina del president de la Generalitat a Brussel·les quan Jordi Sànchez, màxim dirigent de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va traslladar el "sí" definitiu a integrar-se a la candidatura. "Era el fitxatge que necessitàvem. Menys mal!", s'exclamaven a mig matí a la cúpula del PDECat, que aporta suport tècnic, logístic i polític a la llista que elabora Puigdemont. Una llista, per cert, que inclourà més membres del secretariat de l'ANC, segons diverses fonts consultades per NacióDigital.

Un dels noms que sonen amb força és del de Núria Guillaumes, de Manlleu, que està al comandament de la tresoreria de l'executiva de l'Assemblea. Puigdemont ha estat fent trucades a altres membres destacats de l'entitat, alguns dels quals han "declinat" les ofertes. "En tot aquest procés de confecció de llistes es corre el risc de trencar l'ANC", considera un alt dirigent sobiranista consultat. L'organització independentista ha vist aquest dijous com Sànchez s'acomiadava de la presidència apuntat que només la unitat farà "guanyador" el procés. El dirigent sobiranista ja s'havia posicionat a favor de la llista conjunta, una posició que van avalar en una consulta interna el 86% dels afiliats. Malgrat tot, la qüestió ha generat remor interna al secretariat.

Marina Geli descarta l'oferta de Puigdemont i no participarà en la llista de Junts per Catalunya, tot i fer costat a la candidatura unitària

"L'ANC és una peça clau, el motor imprescindible en el caminar del nostre país. La certesa de la no renúncia i la dignitat. La garantia de la unitat i la transversalitat. Una unitat que en la part que em pugui correspondre en el futur seguiré buscant i alimentat com sempre he fet. La unitat ens ha fet molt forts, ens fa imbatibles quan la practiquem, i ens farà definitivament guanyadors si la preservem en els temps futurs", ha destacat el número dos de Catalunya en un comunicat dictat per telèfon des de Soto del Real, on està privat de llibertat des de fa exactament un mes. Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, no serà en cap llista electoral per preservar la transversalitat de l'entitat.

Algunes de les incorporacions de Junts per Catalunya tancades avui provenen dels impulsors de l'agrupació d'electors que pretenia unir tot l'independentisme. Es tracta d'Aurora Madaula, Francesc de Dalmases i Ferran Mascarell. Madaula és professora a la Universitat de Barcelona, De Dalmases va formar part del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, i Mascarell va ser delegat de la Generalitat a Madrid durant l'última legislatura. Un dels noms que han descartat formar part de la llista són Marina Geli, exconsellera de Salut, i Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), segons diverses fonts consultades.

A l'espera d'informació

Diverses fonts d'alt rang del PDECat lamentaven aquest vespre no disposar "directament" d'informació sobre el procés de confecció de les llistes, liderat des de Brussel·les per Puigdemont i un nucli dur de dirigents entre els quals s'hi han trobat -al llarg dels últims dies- Elsa Artadi, Josep Rius i Albert Batet. La primera és directora general de Coordinació Interdepartamental, el segon va ser el seu cap de gabinet en l'etapa a Palau i el tercer és alcalde de Valls i diputat de Junts pel Sí. A banda, és considerat un dirigent proper al president. Es dona per fet que tindrà espai destacat en la llista per Tarragona, per la qual també apareix el nom d'Hèctor López Bofill.

"Hi ha malestar entre els que ara són diputats, sobretot", manté un alt dirigent del partit. El PDECat ja va celebrar la setmana passada les assemblees territorials per triar candidats, i n'hi ha molts que encara no saben quin serà el seu futur. La intenció de Puigdemont és reduir sensiblement la presència de dirigents del partit dins la candidatura i, de fet, els seus principals representants públics -Marta Pascal, David Bonvehí i Neus Munté, per citar-ne només tres- no hi seran. "Sort que la militància no sap exactament com s'està fent tot", ironitza un dirigent consultat.

Diputats del PDECat durant l'última legislatura lamenten en privat no disposar d'informació directa sobre com es fan les llistes

Malgrat aquestes crítiques, el cert és que el consell nacional de dimecres va atorgar carta blanca al president de la Generalitat per elaborar les llistes. "No hi va haver cap intervenció en contra", recorda un dels presents a la trobada. Alguns membres de la direcció, en privat, sostenen que Puigdemont està "segrestat" únicament pel seu entorn, i indiquen que no comparteix prou la informació. "Hi ha molt malestar", manté aquesta mateixa font destacada. Aquest divendres, però, tothom sortirà de dubtes, perquè és quan acaba el termini que marca la Junta Electoral Central (JEC) per presentar la relació completa de noms que aniran als comicis del 21-D.

Artur Mas, a porta tancada, va demanar dimecres "generositat" -un cop més- als quadres del PDECat. Aquest dijous, en un esmorzar informatiu a Barcelona, ha demanat "no deixar sol" Puigdemont, insinuant que ERC sí que ho ha fet bastint una llista per la seva banda. En les dues candidatures, això sí, hi haurà la gran majoria de consellers exiliats o a la presó. Senyal inequívoc de l'excepcionalitat d'unes eleccions a les quals Puigdemont hi vol concórrer amb una llista feta a mida.
 

Artur Mas i Marta Pascal, durant la reunió del comitè nacional del PDECat al Parlament Foto: ACN