Demòcrates signa amb ERC i aposta per Puigdemont com a «president legítim»

Els democristians signen un protocol de relacions amb els republicans, MES i Avancem per concórrer als comicis del mes de desembre | Antoni Castellà i Maria Assumpció Laïlla ocuparan els llocs 15 i 20 de la llista per Barcelona

Antoni Castellà, en roda de premsa
Antoni Castellà, en roda de premsa | ACN
16 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:40h
Demòcrates de Catalunya anirà a les eleccions amb ERC, Moviment d'Esquerres (MES) i Avancem. Així ho ha anunciat el portaveu polític de la formació, Antoni Castellà, que ha indicat que és la candidatura que més s'assembla "a una llista transversal". "Tenim el convenciment ferm que és la millor aportació al repte d'afrontar les eleccions il·legítimes", ha apuntat. S'ha signat un protocol de relacions amb els altres tres partits per tal de formalitzar la unió amb ERC. "La candidatura ocuparà el centre d'aquest país", ha destacat Castellà, que ha situat a la "dreta" Junts per Catalunya.

"Hem esgotat tot el que hem pogut fer per tenir una llista única. Aquesta mateixa setmana teníem negociacions per si era possible l'agrupació d'electors. Quan els seus impulsors ens diuen que no hi serà, encetem formalment converses per intentar la llista amb quatre partits", ha ressaltat el dirigent sobiranista. La idea que té Castellà -que serà número 15 per Barcelona- és que Puigdemont continuï com a president "legítim". "No és el mateix el president de la Generalitat que el president de la República", ha recalcat.

La primera decisió que van haver de discutir internament és si es presentaven aquestes eleccions, convocades per Mariano Rajoy a través de l'article 155 de la Constitució. Són uns comicis "il·legítims", i per això buscaven un posicionament comú "amb totes les forces lleials a la República". Els comicis, per tant, "no són normals", i l'únic objectiu és "ratificar el que ja va aprovar el Parlament", és a dir, l'estat català. Un cop acceptat anar al 21-D, la direcció va preguntar sobre una hipotètica llista unitària i sobre el que "més s'assemblés" a això. Aquesta última opció implicava negociar amb ERC.

"Vam néixer per fer costat a la llista unitària a les eleccions del 27-S. Tenim pensat anar sols el primer cop que hi hagi uns comicis normals", ha recalcat Castellà, acompanyat per Carles Prats, Maria Assumpció Laïlla i Gerard Ardanuy a la seu del partit. Lailla ocuparà el número 20 per Barcelona de la candidatura ERC-Catalunya Sí, en la qual quedarà enquadrada Demòcrates de Catalunya.