Jordi Sànchez, número dos de Puigdemont a Junts per Catalunya

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) formarà part d'una llista en la qual també hi serà Ferran Mascarell, exdelegat del Govern a Madrid | La llista comptarà amb els consellers empresonats i a l'exili, així com també amb Josep Maria Forné i Albert Batet, aquest últim del PDECat

Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, en una reunió a Palau
Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, en una reunió a Palau | ACN
16 de novembre del 2017
Actualitzat a les 19:59h
Junts per Catalunya ha tancat el seu fitxatge estrella. Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana, serà el número dos de la candidatura per Barcelona. Sànchez fa un mes que està empresonat a Soto del Real -l'Audiència Nacional el va privar de llibertat de manera incondicional per un presumpte delicte de sedició-, però la incorporació es considera estratègica per fer campanya davant d'ERC. El dirigent sobiranista ho ha confirmat en una comunicació a la militància en la qual indica que el moment actual exigeix "unitat" per tal de sortir vencedors del 21-D.

Un altre dels noms que hi serà és el de Ferran Mascarell, exdelegat de la Generalitat a Madrid i impulsor de la candidatura unitària. Els consellers empresonats -Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs- i a l'exili -Lluís Puig. formaran part de la llista, en senyal de reconeixement i de suport. Els noms definitius es coneixeran al llarg de les properes hores. La candidatura l'està bastint Puigdemont en persona des de Brussel·les, amb el suport d'un nucli reduït de dirigents.

A banda de Sànchez i Mascarell, hi ha altres noms que estan pràcticament tancats, com ara el de Martí Anglada, delegat del Govern a París durant l'última legislatura i periodista de llarga trajectòria en l'àmbit internacional. Oriol Amat, diputat de Junts pel Sí els últims anys i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, no serà als llocs de sortida, però és probable que faci costat des d'un lloc simbòlic a la llista. Josep Maria Forné, que va ser cap de cartell de Junts pel Sí a Lleida, repetirà responsabilitat des de la candidatura que lidera el president de la Generalitat. Albert Batet, que ha estat a Brussel·les amb Puigdemont elaborant la llista, també s'hi sumarà. Aurora Madaula i Francesc de Dalmases, impulsors de l'agrupació d'electors per fer una llista unitària, són uns altres dels fitxatges.

Pascal va assegurar ahir que Puigdemont farà una candidatura "per guanyar les eleccions". Si el PDECat s'ha entregat al president és per dos motius: perquè és el principal actiu que tenen de cara a les urnes i perquè la seva fórmula transversal -amb societat civil i poca presència del partit- era l'única que estava disposat a liderar. "Esperem que això es comenci a veure a les enquestes", recalca un dirigent consultat. De moment, ERC els treu un avantatge fort en totes les projeccions, però el PDECat confia que el rol de Puigdemont hagi estat un "cop d'efecte". "Per això els republicans han acabat convencent Carme Forcadell per anar a la llista", sostenia un alt responsable després del consell nacional del PDECat d'ahir.

Una de les incògnites que s'obriran en cas de victòria de l'independentisme és qui farà de president o de presidenta de la Generalitat. El cap de files d'ERC, Oriol Junqueras -empresonat a Estremera juntament amb mig Govern-, ha assenyalat Marta Rovira com a futurible, tot i que també ha deixat clar que cal fer costat a Puigdemont. La situació judicial dels membres del Govern -i, per descomptat, el resultat electoral i els pactes que se'n derivin- serà fonamental per conèixer qui liderarà el país els propers anys.