Més pes dels independents que dirigents del PDECat: així serà la llista de Puigdemont

El president de la Generalitat encara no té resposta definitiva de Jordi Sànchez, president de l'ANC, però el paritit veu "encarrilat" el fitxatge | Neus Munté, Marta Pascal, David Bonvehí i Artur Mas no seran a la candidatura, ni tampoc cap membre de l'executiva | Laura Borràs i Martí Anglada, entre les incorporacions que negocien entrar a Junts per Catalunya

Carles Puigdemont, en el consell nacional del PDECat
Carles Puigdemont, en el consell nacional del PDECat | PDECat
14 de novembre del 2017
Actualitzat el 15 de novembre a les 16:58h
Brussel·les s'està convertint aquests dies en l'epicentre de la candidatura de Junts per Catalunya. La plataforma electoral que lidera Carles Puigdemont i que compta amb el suport -polític, tècnic i estratègic- del PDECat defineix una llista que, com a molt tard, ha d'estar presentada aquest divendres davant la Junta Electoral Central. Segons fonts de la direcció, la relació de noms estarà llesta dijous, i inclourà independents i fitxatges "potents" per donar una imatge transversal de cara a unes eleccions excepcionals. Això sí: la presència de dirigents del PDECat serà "escassa", segons indiquen diverses fonts consultades. El fitxatge més mediàtic que es persegueix és el de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però no hi ha resposta definitiva.

"Està ben encarrilat", mantenen a la sala de màquines nacionalista. L'única incorporació oficial és la d'Hèctor López Bofill, professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que ha fet públic que formarà part de la candidatura per Tarragona. En el precís instant d'explicar-ho, però, els mòbils de dirigents tarragonins del PDECat van començar a treure fum -i no precisament en positiu, segons les fonts consultades-. Entre els fitxatges encarrilats hi ha el de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, que amb tota probabilitat hi serà. Borràs va llegir a l'abril el compromís del Govern amb el referèndum i ha visitat l'executiu a Bèlgica. Montse Castellà, activista de les Terres de l'Ebre, també ha estat sondejada, així com també els diputats Oriol Amat i Josep Maria Forné, de Junts pel Sí.

Cap dels dirigents de primera fila del PDECat formaran part de la candidatura, que inclourà fitxatges "potents" de la societat civil

Martí Anglada, delegat del Govern a París durant aquesta última legislatura, també té moltes possibilitats de sumar-se a Junts per Catalunya, segons ha avançat el diari Ara i han confirmat fonts nacionalistes. "Hi haurà anuncis potents, relacionats també amb el món de la ciència", assenyalen a la sala de màquines del partit. "Els noms han de ser bons per força, perquè si no hi hauria una revolta al PDECat", mantenen fonts coneixedores de les incorporacions. El consell nacional avalarà demà al vespre la fórmula de Junts per Catalunya, i els quadres de la formació esperen conèixer els fitxatges.

"Ho està portant molt el president des de Brussel·les", recalquen fonts oficials. La direcció executiva, encapçalada per Marta Pascal, està al corrent de tots els detalls i assumeix que el protagonisme de les sigles serà escàs. A la candidatura, per exemple, no hi serà Neus Munté, vicepresidenta del PDECat, ni tampoc Pascal. El coordinador organitzatiu, David Bonvehí, no serà diputat, així com tampoc Marc Castells, alcalde d'Igualada i vicepresident de la Diputació de Barcelona. Hi ha dirigents que el consideraven un perfil adequat com a "cara nova".

Campanya presidencial

Puigdemont ha establert la base a Bèlgica, i està en permanent contacte amb persones del seu equip com ara Josep Rius -cap de gabinet en l'etapa a Palau- i Elsa Artadi -directora general de coordinació interdepartamental i implicada en la recollida de signatures per l'agrupació d'electors al voltant del president-. Un dels fitxatges per fer feina durant la campanya és el de Jordi Sellas, exdirector general de Creació i Empreses Culturals, tot i que no la dirigirà, segons fonts oficials. "Farà d'assessor", sostenen al partit. La idea és que el cap de campanya sigui "polític", com en la tradició de totes les eleccions que ha afrontat CiU i CDC en els últims temps.

El missatge girarà al voltant del president a l'exili, del rebuig a l'article 155 i de la defensa del "Govern legítim". És per això que s'inclouran els consellers que estan empresonats -Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Meritxell Borràs- i els que són a l'exili -Lluís Puig i Clara Ponsatí- en un gest de reconeixement i de suport. Els dirigents privats de llibertat estan rebent visites al llarg dels últims dies per part del seu entorn, i les fonts consultades indiquen que estan "forts" i combatius", tot i que la situació no deixa de ser complicada. Estan pendents, això sí, de si el Tribunal Suprem assumeix tota la causa i poden sortir aviat al carrer per fer campanya amb normalitat.

Els consellers que estan empresonats o a l'exili se sumaran a la llista, en la qual genera controvèrsia la incoporació de Miquel Buch, president de l'ACM i amb poca sintonia amb la direcció

Als consellers empresonats o a l'exili s'hi poden sumar els màxims dirigents de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI, va perdre l'assemblea territorial del Garraf davant d'un jove dirigent de Cubelles, Robert Monzonis, però aquest últim va renunciar. En el cas de Buch, va vèncer al Maresme, però no gaudeix de bona relació amb la direcció executiva. "No volem que la inclusió d'entitats vagi per quotes", mantenen a la cúpula.

En tot cas, i recollint les paraules d'un alt dirigent del PDECat, la llista "no serà com sempre". Puigdemont és l'actiu electoral més important del partit i amb ell aspiren a mitigar la caiguda que apunten les enquestes i a acostar-se el màxim possible a ERC. La llista es coneixerà sencera dijous, però demà ja quedarà apuntalada. El duel a les urnes per determinar l'hegemonia de l'independentisme està servit, tot i que les formacions negociïn fórmules per demostrar unitat durant la campanya electoral.
 

Cadires buides en record als membres del Govern empresonats i a l'exili durant el consell nacional del PDECat Foto: ACN