Procés català: entrevista

Anna Simó: «En la pròxima legislatura, la via unilateral cap a la independència és impossible»

La secretària primera de la mesa explica que el Govern no va voler aplicar la DUI perquè temia que l'Estat fes "ús de la força indiscriminada i sense mesura" contra població civil

La dirigent d'ERC se sent decebuda per la passivitat de la UE i admet que no es pot renunciar a la via pacífica i això requereix forçar el diàleg amb Madrid

Assegura que la Fiscalia es va interessar sobretot per la comissió del procés constituent i per si l'1-O havia vist violència contra la policia

| 14/11/2017 a les 21:48h
Especial: 21 de desembre: eleccions Parlament 2017
Arxivat a: Política, eleccions Parlament 2017, Anna Simó, Tribunal Suprem, procés català, ERC
Anna Simó | Adrià Costa
Una de les dirigents més veteranes d'ERC, Anna Simó (Els Alamús, 1968), dirà adéu a la política institucional aquesta legislatura. Ho farà després de catorze anys defensant la independència i polítiques d'esquerres a l'Ajuntament de l'Hospitalet, al Parlament i al Govern, aquests últims anys com a secretària primera de la mesa de la cambra catalana. Una posició des de la qual ha vist i contribuït a situar-se més a prop d'un anhel que persegueix des dels setze anys, el de la República catalana, però que també l'ha portat a bregar amb la cara més repressiva de l'Estat.

Acusada dels delictes de sedició, rebel·lió i malversació per la Fiscalia -qui va demanar presó per a ella i els altres membres independentistes de la mesa-, va declarar dijous passat al Tribunal Suprem, qui li va permetre eludir la presó si pagava una fiança de 25.000 euros que ha abonat aquest dimarts l'ANC. Aquell dia, segons admet ara de forma realista, va acceptar que ha constatat que la via unilateral cap a la independència és inviable, almenys durant la propera legislatura. Ho és, però, per culpa d'un estat que, segons assegura, està preparat per exercir una repressió més dura del que molts podien preveure.- Esperava poder dormir a casa aquests dies?

- Mirat objectivament no té cap sentit una mesura de presó cautelar ni per a nosaltres ni per als consellers. No hi havia cap voluntat de fuga, som gent arrelada aquí. Altra cosa és si s'hi aplicava un filtre polític, i la mostra ha estat la diferència de tracte entre consellers i mesa i, dins de la mateixa mesa, entre la presidenta i la resta. Jo estava preparada per qualsevol eventualitat, tot i que tinc un infant de cinc anys, el meu home i la meva família. Estava mentalitzada i m'havia dut una maleta grossa per estar-m'hi el que calgués, tot i que hauria estat una injustícia flagrant. Com ho és que estiguem al Suprem i no al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on ens pertocaria, perquè els delictes de sedició i rebel·lió no s'aguanten per enlloc.

"Estava mentalitzada i m'havia endut una maleta per estar-me a la presó el que calgués, tot i que hauria estat una injustícia flagrant"

- És cert, com va explicar Nuet, que els van dir que estiguessin tranquils, perquè "això no és l'Audiència Nacional"?

- Això els ho van dir als advocats. El jutge instructor els va cridar cridar primer a ells i després, un per un, a nosaltres, començant per Carme Forcadell. En sortir, els advocats ens ho van explicar, és cert.

- Els van forçar a retractar-se de la via unilateral cap a la independència?

- Ens hem anat explicant com van anar les declaracions, ja que no tothom declarava davant del mateix fiscal. Primer, Forcadell, Lluís Corominas i Lluís Guinó van declarar davant de Consuelo Madrigal i un altre fiscal, i Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i jo mateixa vam declarar davant de Javier Zaragoza, ex-fiscal en cap de l'Audiència Nacional. Els interrogatoris van ser diferents: a Forcadell, no li van preguntar per la via unilateral i a mi, tampoc fins al final. Ens van fer preguntes en funció de qui érem. A algun company li van preguntar si coneixia alguna via cap a la independència que no fos violenta. Tan de bo m'ho haguessin preguntat a mi, aquesta era fàcil! I tant que n'hi ha!

"A algun company li van preguntar si coneixia alguna via cap a la independència que no fos violenta. Tan de bo m'ho haguessin preguntat a mi, aquesta era fàcil!"

- A vostè què li van preguntar?

- A mi em van preguntar molt sobre la comissió d'estudi del procés constituent i sobre la violència l'1 d'octubre. Després d'insistir-me molt si jo no reconeixia que hi havia hagut violència l'1-O, jo li vaig dir: "Senyor fiscal, jo l'única violència que vaig veure va ser per part dels cossos de seguretat de l'Estat, i encara estic frapada dels vídeos que vaig veure". No li va agradar gaire. I sobre si vam acatar o no el 155, quan m'ho anava a preguntar, el mateix jutge va intervenir: "Però si ja li ha dit que ella està en diputació permanent, no a la mesa del Parlament i, per tant, entén que la legislatura ha acabat". No va ser fins al final de tot, a la visteta, després de totes les declaracions, que ens van fer entrar a tots sis i als advocats, dos fiscals van demanar les mesures cautelars -presó sense fiança per a quatre de nosaltres- i, després de parlar els advocats, el jutge instructor ens va demanar a cadascú de nosaltres si volíem dir algunes paraules.
 

Anna Simó, amb el llaç groc per demanar la llibertat dels presos polítics. Foto: Adrià Costa

 

I llavors, jo vaig dir que em refermava en tot el que havia dit, que volia col·laborar en el judici, però en llibertat, per cuidar el meu fill i la família, i ell va demanar: "Molt bé, però vostè no m'ha dit res de la via unilateral". I li vaig respondre: "Senyoria, crec que en la pròxima legislatura la via unilateral és impossible". I fermament ho crec, vist allò vist. Aquesta legislatura, la via unilateral és impossible. Podríem parlar què vol dir unilateralitat, però és evident que, sense el concert, el diàleg, el qual el Govern va intentar fins a l'últim moment, no és possible. Això va causar una mica de sorpresa al fiscal, que va fer una expressió... O ho fem dialogant amb l'Estat i la Unió Europea o... No som un bolet al món, això és evident.

- Quan es refereix a que li va preguntar per l'1-O i la violència, el fiscal insinuava que aquesta havia arribat de la banda independentista?

- Em demanava si no havia vist un vídeo on apareixia gent apedregant la policia. Jo li vaig dir que "no" i li vaig relatar el que havia viscut al col·legi on vaig estar jo, on va entrar la policia sense càrregues importants, i li vaig explicar què havíem fet per evitar que la gent prengués mal. I em va insistir, però jo només he vist el que he vist en els vídeos que he vist, i encara estic corpresa. "Als informes mèdics em remeto", vaig afegir.

"El fiscal em preguntava si no havia vist un vídeo on apareixia gent apedregant la policia. Jo només he vist el que he vist en els vídeos que he vist, i encara estic corpresa"

- I quant a la comissió d'estudi del procés constituent, què volia saber?

- Vaig explicar amb tant detall com vaig poder el funcionament d'una comissió d'estudi, igual que li vaig explicar com funciona un debat de política general o un debat específic com el del 27 d'octubre [sobre les conseqüències de l'1-O]. I que són qüestions aïllades les unes de les altres. Ells partien de la idea que aquí hi havia una conxorxa criminal delictiva a tres bandes formada per la societat civil, el Govern i el Parlament, en què tots eren col·laboradors necessaris i que vam anar desobeint tot el que venia del Tribunal Constitucional (TC) des de la primera resolució 1/2013, la del full de ruta inicial. Jo vaig explicar que el meu paper, entre un mandat del TC de fer una censura ex ante entrant en el fons de les matèries o respectar el dret fonamental dels diputats a la iniciativa política i la llibertat d'expressió, vam fer prevaldre això entenent que el Tribunal Constitucional tenia per Constitució garantit la incidència posterior per suspendre o anul·lar una llei, al final del procés.

"Els fiscals partien de la idea que aquí hi havia una conxorxa criminal delictiva a tres bandes formada per la societat civil, el Govern i el Parlament, en què tots eren col·laboradors necessaris"

I vam parlar de la declaració i de les diferències entres resolucions, mocions i lleis, que les lleis tenen efectes jurídics. Pots anar a un tribunal a denunciar que una llei no es compleix, però cap tribunal et donarà la raó si al·legues que no es compleix una resolució o moció. I això no implica treure pes o rellevància al mandat polític que emana d'una moció o resolució.
 

Anna Simó, durant l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Darrerament s'ha caricaturitzat que la resolució del desenvolupament de la declaració d'independència era de broma perquè es deia que no tenia conseqüències jurídiques.

- Sí, però és que és així. Però que no tingui conseqüències jurídiques no vol dir que no en tingui de polítiques. Les dues resolucions que van despertar l'interès de la fiscalia eren la que desenvolupava preceptes de la Llei de transitorietat i la d'inici del procés constituent. Els vaig explicar que eren mandats polítics que donaven feina a desenvolupar a tercers, però que el Govern no va desenvolupar, per motius evidents.

"Les dues resolucions que van despertar l'interès de la fiscalia eren la que desenvolupava preceptes de la llei de transitorietat i la d'inici del procés constituent"

- No sé si han posat en comú les declaracions dels consellers amb les seves...

- Ells no van declarar.

- Van respondre només als propis advocats, però vull dir si han constatat si és cert que el Tribunal Suprem està menys polítitzat que l'Audiència Nacional, o també ha patit en pròpia carn la dita politització de la justícia.

- Quan un govern d'un estat i els que l'ajuden -PSOE i Cs- no volen assumir el que representa les manifestacions de cada Diada, les demandes de diàleg i d'un referèndum i prefereixen fer caure tot el pes de la justícia, i la justícia tal com la volen, és evident que aquest no és el camí. Pot dur que gent que ha promogut un debat al Parlament sigui acusada de rebel·lió i sedició, però això és, des d'una perspectiva més o menys objectiva de democràcies consolidades, molt difícil d'entendre.

"Que la gent que ha promogut un debat al Parlament sigui acusada de rebel·lió i sedició és, des d'una perspectiva de democràcies consolidades, molt difícil d'entendre"

- Però confia que el Suprem esmeni la plana a l'Audiència Nacional, agrupi la causa i que això permeti sortir als consellers empresonats?

- Diferents fonts periodístiques apunten que el jutge instructor ja té redactat el document i farà la petició aviat. Però ja ho veurem, això només vol dir agrupar totes les causes en un mateix tribunal, no implica mesures diferents per als consellers d'entrada. És evident que l'Audiència Nacional és hereu del Tribunal d'Ordre Públic i que no té cap sentit que existeixi, però ja veurem el Suprem què decideix fer. No em vull posar en que podria ser dolor 100 i al final celebrar que és dolor 50. El tribunal que ens hauria de jutjar és el TSJC i qualsevol altra cosa ho acatem però no hauria de ser.
 

Anna Simó explica el contingut de la seva declaració al Suprem. Foto: Adrià Costa

 

- El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que el tribunal valoraria un canvi d'actitud, si els consellers feien com vostès.

- Nosaltres vam decidir sotmetre'ns a les preguntes dels fiscals. Això és així, però jo estic amb la consciència molt tranquil·la pel que vaig dir i pel que he propiciat aquesta legislatura, i així ho vaig posar en valor davant del jutge i el fiscal, que és no frenar el debat polític o fer una censura de la tasca dels diputats. Si allò que es parla en una cafeteria, el carrer o els mitjans no es pot parlar al Parlament, on rau la sobirania del poble, aquesta no és la democràcia que jo vull i he defensat.

- Confia que sigui finalment absolta?

- Jo confio en la gent. Com diu Oriol Junqueras, el poble salva el poble. Confio en la gent i en la seva maduresa individual i la capacitat de prendre les decisions oportunes i votar en unes eleccions il·legítimes a les quals concorrerem.

"Com diu Junqueras, el poble salva el poble. Confio en la gent i en la seva maduresa individual i la capacitat de prendre les decisions oportunes"

- Fent autocrítica, creu que la mesa s'ha posat massa en risc per la voluntat d'alguns d'exhibir desobediència durant la legislatura?

- Nego la major. Jo no sóc una persona exhibicionista, no m'agrada pontificar. I desobediència en cap cas, no l'admeto. Jo admeto que, en una balança amb un plat amb el mandat del Tribunal Constitucional on havia de censurar determinats debats i un altre plat on em limito a validar l'aspecte formal de les iniciatives, he triat el segon. Vaig haver de triar entre drets fonamentals i un mandat del TC. La inviolabilitat parlamentària té més de 500 anys d'existència perquè pretén preservar la separació de poders i protegir els diputats de les pressions del poder judicial i executiu.

- Comparteix l'autocrítica conforme el Govern no estava preparat per aplicar la declaració d'independència amb els nivells de repressió exercits per l'Estat?

- No és que no estigués preparat, és que no va voler. El Govern no va voler, davant del risc d'accions cruentes amb efectes indesitjables sobre la població d'aquest país, sabent que la població és madura i que sap fins on vol arribar i fins on no. L'executiu i els diputats vam creure que l'única via cap a la independència era la pacífica i que no n'hi podia haver cap d'altra. I si alguna cosa tacava el seu caràcter pacífic, baixàvem del vaixell. Carles Puigdemont ens ho va explicar als diputats quan vam dubtar si convocar eleccions. Estava plenament convençut de l'ús de la força indiscriminada i sense mesura per part de l'Estat. És una decisió del Govern que respecto.
 

La dirigent d'ERC Anna Simó, de les més veteranes de la formació en política institucional. Foto: Adrià Costa


- Per tant, una nova amenaça de violència per part de l'Estat ja frenarà futures temptatives d'avançar en la independència?

- Qui estigui davant les institucions d'aquest país a partir d'ara haurà de prendre decisions en funció dels programes electorals i de la valoració que se'n faci. Aquest Govern i aquest Parlament van optar per una via plasmada en un full de ruta que es va plasmar. I jo crec que la via del diàleg i pacífica és l'única per culminar la independència en l'Europa del segle XXI. No puc parlar de futuribles, dependrà de moltes coses.

"La via del diàleg i pacífica és l'única per culminar la independència en l'Europa del segle XXI"

- Ja ha dit que la independència unilateral no la veu aplicable.

- És una opinió.

- Llavors, quina és la via? Com es pot forçar el diàleg?

- Cal aquest diàleg amb l'Estat i amb la Unió Europea, el qual fins ara no ha donat massa fruits. Puc entendre que els que hem estat sempre europeistes a ultrança una situació de desorientació respecte aquesta Unió Europea que no volem, que guaita cap a una altra banda quan centenars d'infants miren de creuar el Mediterrani o amb el que passa a Catalunya. Estàvem preparats perquè els partidaris del 155 diguessin no a tot i que fins i tot ens enviessin als tribunals, però ningú vol la repressió violenta cap a la ciutadania. Ara, l'Estat també haurà de passar comptes i tots els que li van donar suport en el que va passar l'1-O, espero, i que expliquin si eren veritat aquestes amenaces. Que hi hagi una comissió d'investigació al Congrés, que es demani quines eren les amenaces que va denunciar Puigdemont. Què estaven disposats a fer davant la ciutadania pacífica?

"Espero que hi hagi una comissió d'investigació al Congrés sobre l'1-O i que s'hi demani al govern espanyol quines eren les amenaces que va denunciar Puigdemont"

- Reconeix llavors el que deien els "comuns" sempre, que la independència unilateral no seria possible, que això no podria avançar fins que l'Estat s'assegués a negociar?

- Els "comuns" el que han dit és: "No t'hi posis fins que l'Estat s'assegui a negociar". I això és amagar l'ou d'una manera brutal. Nosaltres diem que volem negociar i les crides al diàleg hi han estat, però anem aplicant un full de ruta que és anar desenvolupant estructures d'estat i anar avançant per posar en mans de la ciutadania la paraula de si volen o no la independència. I organitzar un referèndum no és delicte. S'ha construït un relat brutal conforme l'ús de la violència és patrimoni de la ciutadania de Catalunya i, al voltant d'això, gira tot un relat dels fets que no s'ajusta a la realitat.
 

Anna Simó, durant l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- Per tant, quina és la tasca de l'independentisme els propers anys?

- ERC érem independentistes quan érem quatre gats i, per tant, la República catalana segueix sent l'objectiu. Primer, hem de restituir les institucions no intervingudes, perquè teòricament el 155 decau després de les eleccions. Les diverses formacions independentistes estan treballant per un programa de mínims i una acció comuna. ERC està parlant amb tothom, i avui mateix [dimarts] Marta Rovira i un equip de gent és a Brussel·les parlant amb Puigdemont. I d'aquí en sortirà un full de ruta que, esperem, tingui un suport molt ampli entre la ciutadania catalana.

"Les formacions independentistes estan treballant per un programa de mínims i una acció comuna. D'aquí en sortirà un full de ruta que, esperem, tingui un suport molt ampli"

- El procés constituent hi hauria de tenir un pes central per ampliar la majoria social?

- És tan valuós plantejar-se un acord de país sobre com vols que sigui aquest! I ERC, en petita escala, ho vam demostrar quan estàvem a Govern, amb el pacte nacional per l'educació o per la recerca. Amb les entitats representatives i debatent amb la gent arreu del territori quin model de país vols. Això té una potencialitat brutal i això farà aprofundir en el tremp democràtic d'una majoria àmplia del Parlament que no s'esgota en l'independentisme, sinó que també suma l'autodeterminisme que aquesta legislatura ha representat Catalunya Sí que es Pot.

- Amb un president d'ERC seria més fàcil ampliar la majoria social cap a aquest camp de l'esquerra que dubta?

No sé què dir. Com a membre del partit, hauria de dir que, amb qualsevol dirigent d'ERC aniria millor, però sóc de les que pensa que la veritat, com deia Salvador Espriu al pròleg de "Primera història d'Esther", és un mirall que es va trencar i es va repartir en mil trossos, i entre tots podrem fer més força si cadascú agafa la seva part de mirall i construïm una mirada més plural. Independentment de qui tingui la presidència de la Generalitat o de quins consellers hi hagi, el fet que es faci aquest treball previ d'unitat d'acció i programa comú farà que estiguem davant d'un acord de país important. Sense deixar de banda que tenim part del Govern i el president legítim a l'exili, i aquesta és una qüestió que entenc que les formacions autodeterministes i independentistes hauran de tenir molt en compte. Qui és Puigdemont, què representa, quin paper té, i quin és el seu Govern. Això ho haurem de decidir entre tots un cop hàgim votat.

"Les formacions autodeterministes i independentistes haurem de decidir després del 21-D qui és Puigdemont, què representa, quin paper té, i quin és el seu Govern"

- Hi ha qui diu que caldria tornar a investir el Govern actual.

- En això no hi entro, però tot allò que decideixin les forces sobiranistes amb els vots de la ciutadania, per mi, estarà ben fet i decidit. Els faig confiança i faig confiança a la gent. La gent no s'equivoca quan vota, encara que a vegades no t'agradi el que vota.
 

Anna Simó confia en una acció conjunta del sobiranisme després del 21-D. Foto: Adrià Costa


- Vostè ara es retira de la política activa. Ha estat regidora, diputada, membre de la mesa, consellera... Quina és la tasca que més l'ha omplert?

- Totes, cada cosa té el seu valor i l'he viscuda amb molta intensitat i motivació. Ser regidora em va agradar molt i, com va acabar aviat i abruptament, ho veig amb certa estima. Però l'època de consellera va ser fantàstica, tu no pots canviar un país si no tens capacitat de governar. Són molt importants les mobilitzacions, la feina parlamentària i l'oposició, però tenir un departament o regidoria és el que et permet fer feina. I com a diputada o portaveu del meu grup et dona una formació brutal. Igualment, he après moltíssim com a portaveu en matèria educativa.

"Les mobilitzacions, la feina parlamentària i l'oposició són importants, però tenir un departament o regidoria és el que et permet fer feina"

- Ja que obre aquesta finestra, com viu els atacs que pateix l'escola catalana les últimes setmanes?

- És lamentable, vull blasmar la pressió que està rebent la comunitat educativa i els docents en relació a qüestions com respondre a preguntes que els fan els alumnes en relació a l'1-O o sobre la situació actual. Sense deixar de banda les pressions sobre l'escola catalana, amb aquest bilingüisme mentider, quan hem de caminar cap a un trilingüisme amb el català com a tronc comú. Cal que tothom sigui conscient que aquí hi ha un consens amplíssim que espero que no puguin trencar els que busquen el frontisme, un consens que va des de l'extrema esquerra fins al centre dreta, pel que fa a un sistema educatiu català i en català.

- Què és el millor i el pitjor que s'endú d'aquests catorze anys de política institucional?

- Només m'enduc el millor: oneixences extraordinàries de persones brillants que he conegut en tot l'arc parlamentari i la societat civil. I aprenentatges de vida, ara sóc una persona molt millor que abans i sé que, en la meva carrera professional, he fet quatre màsters i cinc doctorats d'actitud davant de les coses, d'aprenentatge vital i de treball en equip. Ja no recordo res dolent.

"En la meva carrera professional, he fet quatre màsters i cinc doctorats d'actitud davant de les coses, d'aprenentatge vital i de treball en equip"

- Algun dirigent d'algun altre partit amb qui li hagi estat especialment gratificant tractar?

- He après de molta gent i no en vull dir cap perquè em deixaria gent amb qui m'he sentit molt a gust. Si treballes amb honestedat, obrint-te i sense sectarismes, treballes molt a gust; el problema són els sectarismes.
 

Anna Simó admet que és independentista des dels 16 anys i que no esperava arribar fins aquí. Foto: Adrià Costa


- Obrir per obrir, ERC és un partit que s'ha obert molt darrerament. Com a persona amb més de 25 anys de carnet, creu que es té prou en compte la gent que encartella a l'hora de fer les llistes?

- El mèrit d'encartellar és molt important, però no ha de ser l'únic. ERC té un sistema d'elecció de base territorial i són els companys de territori qui trien, i ells tenen prou criteri per decidir si mereixes la seva confiança. Jo només puc estar agraïda als companys del Baix Llobregat i l'Hospitalet, que m'han donat l'oportunitat de representar-los quatre cops a les llistes. A l'Hospitalet també hem intentat obrir la llista a independents, per bé que s'ha de calibrar. No pot ser la posse per la posse, has de buscar la gent més vàlida en cada moment per a cada tasca. Els militants d'ERC valen un imperi, vagin a llistes o no, perquè tots tenen la seva tasca territorial o sectorial a fer.

- Per agafar perspectiva, quan fa 25 anys va entrar a ERC, o quan en fa catorze va aconseguir el primer càrrec institucional, imaginava que avui seríem on som?

- No. Jo sóc independentista des que tinc setze anys i, per tant, el meu objectiu sempre ha estat la independència, a més del progrés social i la redistribució de la riquesa, ja que sóc socialdemòcrata. Però la mobilització ciutadana i veure militant a la meva formació gent amb qui abans compartíem ideals d'esquerres però no independentistes només fa que omplir-me d'orgull i fer-me dir que, si vols i tries les vies adequades, que no poden ser altres que les pacífiques, la independència serà una realitat més d'hora o més tard. Si algú creia que seria ràpid i fàcil, doncs no, tot i que molts no ens esperàvem una amenaça de reacció incivilitzada de l'Estat amb violència cap a la població civil, però arribar fins aquí i continuar no té preu ni aturador. Si una majoria d'aquest país ho vol, com ho crec, vindrà.

"Si algú creia que seria ràpid i fàcil, dons no, però arribar fins aquí i continuar no té preu ni aturador. Si una majoria d'aquest país ho vol, com crec, la independència arribarà"

- Quins plans té Anna Simó fora de la política institucional?

- Un cop deixi de ser diputada demanaré el reingrés a la meva feina de tècnica del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. No sé on em tocarà, quin destí tindré. I un cop aquí, veurem quina feina em donen, potser rebo alguna proposta que m'interessa fora de l'àmbit polític institucional, qui sap... Estic oberta a tot i em fa una extrema il·lusió tornar a la meva carrera professional, endreçar la vida, menjar millor, fer una mica d'esport... Ara diria idiomes, però ja us en riuríeu dels meus bons propòsits [riu]. I anar a les assemblees d'ERC de l'Hospitalet i ser membre de l'executiva nacional, que ho seguiré sent fins al proper congrés nacional, si la feina em permet assistir-hi per raons horàries.
 

Anna Simó, en una de les últimes entrevistes com a política en actiu. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

La cantarella
Anònim, 14/11/2017 a les 22:45
Interessant
+88
-5
No vam voler aplicar la DUI per evitar la violencia contra la poblacio..........
Que si dona que si, ja ens ha quedat moooolt clar, sempre pensant per nosaltres pero incomplint el mandat democratic.
Mal a ERC
Anònim, 14/11/2017 a les 22:47
Interessant
+70
-10
Amb aquestes declaracions Anna Simo catapulta vots de ERC cap la CUP, esta assumint que no es pot obtenir l independència pactant amb algu que no vol pactar, es a dir, que es impossible. Res tu ,a votar CUP, els unics que ho veuen possible.
Fluixets, fluixets..
Anònim, 14/11/2017 a les 23:43
+37
-6
Ho sento, perquè he estat votant d'ERC des del 1982, però ara mateix no ho puc continuar sent. Hauré d'escollir entre Junts per Catalunya o la CUP. Cal reconèixer el paper que ha tingut ERC en favor de la independència des de sempre, però ara mateix, començant per Junqueres (que cada vegada més sembla un predicador candidat al premi Nobel de la pau) els ha entrat pànic i l'estratègia ha esdevingut fluixa. Estaria per demostrar que l'arrogància espanyola s'hagués materialitzat amb violència desproporcionada (tenint la mirada internacional a sobre) i, en qualsevol cas, la responsabilitat era només seva, no pas dels nostres governants. Crec que haurien d'haver explicat d'on van venir exactament les amenaces d'un bany de sang per desemmascarar Espanya. El que em sembla inaudit és que no s'hagués encarregat un bon estudi d'autodefensa als professionals. Una vegada es pot fallar, però a la segona no! I ara caldrà activar algun protocol per repel·lir l'agressió (amb la nostra policia al costat) amb el cap fred, però amb fermesa; si no no ens sortiem mai.
Ens calen nous liders...
Fart d'hipocrites, 14/11/2017 a les 23:50
+47
-3
No és aixo...

Heu surtit de preso perqué heu renunciat a la llibertat de Catalunya...a la nostra llibertat.

En nom de qui ho heu fet?

Molt bé. Doncs ara cap a casa...No ens calen nous objectius - de fet és impossible no voler ser lliures i, per tant, independents, ens hi va la vida - el que ens calen son nous liders.

Ja els trobarem...Adeu siau.
Resum
Anònim, 14/11/2017 a les 23:59
+26
-3
La culpa, Espanya.

Sobretot, innovació.
22'47
Anònim, 15/11/2017 a les 00:04
+31
-9
Avui toca escarni a PdeCAT i ERC (merescut), però un altre dia també haurem de parlar del paper galdós de la CUP, que ha demostrat o ser excessivament innocent o molt incompetent respecte al control que hauria d'haver exercit respecte als passos que estava fent el Govern en relació a la implantació de la República. Cal una revisió del full de ruta evident i sobretot, les mentides tenen les potes curtetes curtetes.

Tots, cadascú amb la quota de responsabilitat que li pertoca, han fallat i hem acabat fent un ridícul espantós.
Es impossible amb PdCat i ErC.
Anònim, 15/11/2017 a les 00:37
+33
-4
Gràcies per deixarho encara més clar perque els el.lectirs votin sabent el que voten.
Doncs res, tu...
Anònim, 15/11/2017 a les 01:00
+37
-6
Quan a Espanya li vingui de gust regalar-nos la independència...doncs ja la tindrem, oi? (ja que "hem decidit" no obtenir-la pels nostres mitjans ens l'hauran de regalar). Sembla que no s'adonin que la independència és l'única eina que tenim per a sobreviure com a poble català i no pas com a multiculispañol. I això no pot esperar quaranta anys. Ni trenta. Ni vint. Ni deu. Ni...
Si el reportatge no enganya, l'Anna Simó, a qui vol enganyar?!
No saben ni què fer amb majoria absoluta, 15/11/2017 a les 01:28
+38
-3
"No hem volgut fer un estat per por de ser independents"
"Brussel.les m'ha decebut perquè no ens ha portat kleenex mentre ploràvem"
"M'han dit de dir-vos que la independència ara no"
"Confio que la gent em tornareu a confiar el vot com sempre"canya contra espanya
canya contra espanya , 15/11/2017 a les 01:59
+35
-6
patetic!!!!!
com es possibles que algu que es considera intel·ligent, no sapigues que l estat anava a totes? com es possibles que algu que es considera intel·ligent no prepares les estructures d estat?com es posible que no preparessin la defensa de la Republica?
doncs molt senzill; no s ho creien, no volien, ni tenien res previst.
l unic que feien era any i anys i anys de declaracions i manifestacions i procesisme.
en definitiva autonomistes que van falsament de independentistes. traidors!!!
l unica via posible l enfrontament directe amb el que calgui i com sigui. costi el que costi. nooooo mes pacifisme mentider. INDEPENDENCIA REPUBLICA
Aaaah la mentalitat de l'esclau
Anònim, 15/11/2017 a les 05:34
+35
-4
sempre pensa que l'hi han de donar la llibertat, mai que se la de pendre.
quins pebrots !
Anònim, 15/11/2017 a les 08:00
+37
-3
aixi, com es que el 26 d´Octubre, cuant el president Puigdemont es va plantejar convocar eleccions, van sortir els d´ERC titllat-lo de "BUTIFLER TRAÏDOR"... ?
quins pebrots ! sempre pensant en estrategies de partit els d´ERC,
es que ara planegen un altre tripartit amb CUP i PODEM ?
qui te la culpa??
la guineu platejada, 15/11/2017 a les 08:01
+31
-4
qualsevol persona coherent podia pensar que l'estat español mai concediria la independència de bon grat,que reaccionaria com ho ha fet (o encara més violentament), i què, sense suports internacionals potents, poca cosa es podria fer. No se de qui és la culpa, si d'ERC,PDCAT,o la CUP,però opino que han jugat amb la il·lusió de la gent,i el que em fa més por ara, és que a les eleccions del 21/12,la gent estigui desmotivada i no vagi a votar,la qual cosa fora molt perillosa. Només pensar en un tripartit PSC-PP-C,s, ja em venen basques.
quins pebrots !
Anònim, 15/11/2017 a les 08:03
+24
-3
aixi, com es que el 26 d´Octubre, cuant el president Puigdemont es va plantejar convocar eleccions, van sortir els d´ERC titllat-lo de "BUTIFLER TRAÏDOR"... ?
quins pebrots ! sempre pensant en estrategies de partit els d´ERC,
es que ara planegen un altre tripartit amb CUP i PODEM ?
Declaracio irresponsable
Ara no toca, 15/11/2017 a les 08:04
+21
-3
Ai ara al poble li toca escoltar q estaven jugant al Risk i q potser ....ara toca un discurs intel.ligent, reflexions internes i fermesa externa ...q tens companys a la presó,decididament la casta política defrauda.
Demanant al poble humil i treballador q es mobilitzi, tots units i a la classe política 4 pals i tots a la seva!!! Bona jubilacio!!
Urgent!!!
Ònix, 15/11/2017 a les 08:34
+19
-10
Compatriotes catalans!!
Necessito ajuda!!!
Hi ha cap partit polític actualment
que sigui independentista de debó i
que pugui votar el 21D (no em serveix
ni PDCAT,ERC,CUP)...

Gràcies....
per criticar si que sóm bons
Anònim, 15/11/2017 a les 08:40
+14
-6
Molt bé ja heu fet la critica, ara senyors opinadors feu les propostes? i m´agradaria saber quans de vosaltres el dia 8 vau fer vaga, i podria continuar preguntant que carai he fet cadascú de vosaltres apart de criticar i criticarc.
Simo contra ERC
Anònim, 15/11/2017 a les 08:43
+15
-4
la qualitat humana de molts dels polítics esta ben lluny de la dels ciutadans que es van trencar la cara l'1 d'Octubre, queda clar que el Proces esta demostrant que la crosta del tripartit ha de marxar, Tarda i Simo son passat, vella política, esperem ERC tanqui files i faci calla la dissidencia autonomista, salvem la República dels col.laboracionistes siguin de partit que siguin.
2017
Anònim, 15/11/2017 a les 08:51
+18
-16
Llibertat de Catalunya?

Collons, i jo sense assabentar-me que sóc esclau!

Bé, una mica preocupat per les dictatorials formes dels responsables del procés cap a la independència (= destrucció de Catalunya!) Si preocupa una miqueta.
Tota la vida votant a ERC
Jordi BC, 15/11/2017 a les 08:55
+27
-5
Sempre he votat a ERC, però com no surtin els dirigents dient que el 21D és un nou plebiscit i que anirem a per totes cap a la República, votaré a qui sigui més clar en la seva defensa.
Anna, retirat sense fer soroll si us plau.
Traidor Puigdemont, Rufian?
Anònim, 15/11/2017 a les 08:55
+20
-13
ERC, en paraules de Simó, clarifiquen la intenció de votar autonomia i no independència. Qui va ser el que va respectar el resultat de l'1-O, Puigdemont o Junqueras, Rufian?. Ho tinc clar, jo votaré al meu President..., Puigdemont.
Descebut, ens n'anem amb la cup!
Esqueeselcolmo!, 15/11/2017 a les 08:58
+16
-10
És un bucle! La CUP sempre va de cara. I això no se li pot retreure ni que s'equivoqui.

Tinc molts dubtes sobre que votar
CUP
Anònim, 15/11/2017 a les 09:03
+15
-12
Esta clar que s,ha de votar la CUP. Son els unics que estan a l,alçade per restaurar la Repub!ica
Amics de les CUP: que bé us ho veig!
Anònim, 15/11/2017 a les 09:10
+15
-17
Doncs res, a votar a les CUP!

La veritat, no m'agrada que hagueu de fer una assemblea per veure si feu una assemblea que aprovi l'assemblea per decidir si es fa una assemblea que decideixi, finalment, si es fa una assemblea per votar si es decideix en assemblea si acudir a les urnes, però he de reconèixer que, ara per ara, sou els únic que responeu al que volem molts catalans: decidir per nosaltres mateixos si volem anar a la guerra. Podem fer impossible que el país funcioni, ho hem demostrat. Doncs fem-ho!

Una guerra en plan genocidi (Sèrbia contra Bòsnia, per entendre'ns) és l'únic que farà reaccionar Europa (i els EUA) quan intentem pactar amb Rússia per a què ens defensin. Jo prefereixo morir lluitant dempeus que viure de genollons llepant el cul del PDeCAT i ERC, o fins i tot morir de vell al llit. I vosaltres, Sou també uns patriotes??? Voleu viure espanyols o morir catalans? Us vau jugar el tipus l'1-O per aguantar les bestieses que diu aquesta dona? Doncs això!!!
De pena aquests politics
Anònim, 15/11/2017 a les 09:17
+18
-5
Ja no sé qui votar. A Petdegat no li agrada el seu nom, a mi tampoc. ERC era la meva opcio fins ahir, però sempre fotent excuses (digueu que no veu tenir collons, es mes honest) i la CUP? Doncs de moment semblen els unics que NO enganyen (ni s'enganyen) Semblen els unics que sabien qui tenien davant, escoria i troglodites. Està clar que amb gent aixi NO arribarem enlloc. Perque la llibertat MAI s'ha regalat, mediocres! Au aneu a casa a cuidar els nets...espanyols.
La gent ha donat molt la cara
Anònim, 15/11/2017 a les 09:18
+20
-5
Al 1O, anant a totes les manis, fent vagues, contribuint a la caixa de resistència... I què han fet els polítics? Enganyar i decebre com sempre.
"forçar el diàleg amb Madrid"
Anònim, 15/11/2017 a les 09:34
+20
-6
Ah. molt bona idea.

Pots dir com el forçaras?
indepes...
Anònim, 15/11/2017 a les 09:40
+13
-8
¿el del tocomocho aún no os lo han hecho?
Ara ja prou
Antoni Ferret, 15/11/2017 a les 10:34
+7
-13
1) Anna: gràcies per les informacions. / 2) Moltíssimes persones crèiem, fa anys, que era impossible, a més que no ho volíem. / 3) Dius: "I organitzar un referèndum no és delicte". Certament, no ho és "un" referèndum, però "aquest" saps que va ser aprovat de manera forçada, aprofitant una escletxa del reglament que ho permetia, però pensada per a casos corrents, no mai per a una llei transcendental. / 4) Ara doncs, després d'haver fet tant de mal a Catalunya (que encara té la sanitat retallada des de fa 7 anys), tornem a la realitat i a governar per a les personers.
Manca de credibilitat de Simó
Anònim, 15/11/2017 a les 11:33
+11
-3
Sens dubte,no té males intencions la sra. Simó,però no enredi a la bona gent d´Erc,no parli ja si s´en va.
«En la pròxima legislatura, la via unilateral cap a la independència és impossible»
Anònim, 15/11/2017 a les 11:39
+12
-2
I en les següents què, srs i sres d'ERC??
Benvinguts germans!
lector casual, 15/11/2017 a les 12:08
+9
-17
La buena noticia es que muchos indepes estais abriendo los ojos!!

Al fin os dais cuenta de que os estaban engañando!! Llevamos dias, meses, años diciéndoslo!!

Recordad indepes o exindepes que el resto de catalanes y el resto de españoles, somos vuestros hermanos y que somos más parecidos a vosotros que la cúpula política, que a LOS POLÍTICOS LO ÚNICO QUE LES IMPORTA ES CHUPAR DEL BOTE y les da lo mismo como le llamemos al trozo de tierra que pisamos. Si hay algún dia un enfrentamiento nos obligarán a matarnos entre nosotros y ellos desde el despacho. No os fieis de ellos!

Benvinguts a la realitat germans! :)
Per què?
Escèptic, 15/11/2017 a les 12:26
+8
-2
Per què aquest allau de declaracions de liders "independentistes", està molt clar, feu bondat i pareu això i per Nadal tots a casa. Cal votar partits sense gent amenaçada per l'aparell repressor de l'Estat, la resta són cenquena columna, voluntària o forçada.
Cal votar i votar independència
Anònim, 15/11/2017 a les 12:29
+11
-5
Sí, són eleccions il.legal, ilegítimes i imposades.
Però cal guanyar-les o deixarem la Generalitat en mans de PP-PSOE-C's.
I cal votar indepndència; pel que sembla, PdCat i ERC estan descartats. N'haurem de buscar d'altres.
Pena...
Doncs..., 15/11/2017 a les 13:33
+10
-13
Doncs molt be indepes... per fi us heu adonat del ridicul nacional i internacional que heu fet. I ja de pas, us heu carregat una mica l'economia. Un 2X1! I tot per una independencia que no era factible, ni ereu suficients, ni teniu suficient forc,a. Bona sort amb el futur! Voteu a qui voteu us fotran el pel!
Contra la desilusion politica, mas humanidad y realismo y menos populismo politico
Anònim, 15/11/2017 a les 15:33
+9
-10
En dos ocasiones he tenido la oportunidad de participar en la mision de la OTAN que nos envio a Afganistán. Desde atterizar en Kandahar y llegar a la base Hernan Cortés en Badghis se ve lo que deja la guerra. A los tontainas que hablan de guerra o de armarse para salir de nuestro pais les pediria que con el debido respeto a la vida, aunque sean palabras en caliente no se bromee con ellas. Si deben buscarse responsabilidades, estas creo que residen en politicos que ofrecieron una panacea imposible a problemas mucho mas mundanos. Es mi opinion que se debe votar de forma responsable y por proyectos realistas sean independentistas o unionistas. Pero las mamarachadas vividas los ultimos meses no deberian repetirse. Luchemos por los que abogen por los derechos de todos y no las utopias vacias de unos pocos.
No ens desanimem ara i anem a votar!!!
Anònim, 15/11/2017 a les 15:42
+6
-6
Ara només sortiran articles per desinflar l'independentisme, tots estem decebuts per com han anat les coses i sobretot pel govern franquista que hi ha i la nostra ingenuïtat, però el que hem de tenir clar és que hem d'anar a votar perquè sinó ja els hi estem regalant les eleccions i faran de tot per guanyar punts. Ara el que volen és veure'ns desanimats i decebuts perquè guanyin els ciutadans, peperos i psc, realment voleu l'Arrimadas, Iceta o Albiol de presidents? Jo no puc ni imaginar-m'ho. Si us plau aneu tots a votar al partit independentista que volgueu i guanyem, no ens deixem vèncer. Tot això ho hem començat el poble i hem d'acabar-ho perquè sinó no canviaran les coses.
No, si tontos no son.
Anònim, 15/11/2017 a les 16:27
+3
-5
Ahora le pasan el muerto a la Cup.

¿Y a quién se lo pasará la Cup?
Voldria creure, per que ningu sap res, i ens hem d`animar.
Cartanya, 15/11/2017 a les 19:31
+3
-5
Tot això no mes es pot entendre, si considerem que el que es va fer, va ser una prova de laboratori. Explico: quan no saps amb qui t'enfrontes (en aquesta cas ja es tindria que haver sabut, pero. . . . .), normalment estudies per on et pot sorprendre el contrari, una vegada calculats aquestes moviments, tens que fer el últim test, que es continua sen prudent avanç de enfrontar-te obertament, i aquí es on crec que s`entendria aquesta explicació que ara corre per tot arreu amb allò de "no esperàvem una reacció tan violenta, per part del Govern central", vull creure que el nostre Govern (no ser si es així pero m agradaria creureu), va declara una republica, amb la finalitat de saber definitivament per on anirien els moviment finals del seu contrari; amb això poder enfrontar-si. amb mes possibilitat d'èxit. Per això entenc que demanant els nostres vots, vots que farien poder presenta novament una DUI, pero amb mol mes d' exit, ja que ara saben una mica els moviment que ens fara el contrari, cosa que es molt important. Espero que sigui així. i que el 21-D, puguem superar, les seves imposicions i ens puguem autoproclamar (ara si), que som un Estat, lliure i sobirà.
Ja quasi està
Salat, 15/11/2017 a les 22:39
+4
-5
La independència està molt més a prop del que molts, ara, vos volen fer creure. Si el 21D es guanya amb majoria, es recuperarà la legitimitat, i això serà l'impuls definitiu. Llavors la gent haurà de sortir al carrer a exigir la independència i els polítics hauran de donar-ho tot. A Europa no hi hauran guerres de sang, no ho permetrien, que no vos intimidin ara els de la por, però tampoc vindran amb el reconeixement amb safata de plata.
Només falta una empenta. No afluixeu ara.
Com sempre...
Anònim, 16/11/2017 a les 15:52
+1
-0
ERC com sempre es un partit de segona, no ha estat mai prou capaç de anar a primera línea... res on no en n´hi ha no en raja...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
Sara González | 4 comentaris
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
01/01/1970
Es tracta d'una iniciativa que reivindicar l'idioma com a element de cohesió social a la societat catalana
01/01/1970
Terricabras es queixa al portaveu i director de comunicació Jaume Duch per la informació "errònia" i "esbiaixada" que s'ha ofert sobre una denúncia per "discriminació lingüística" al Comitè de Peticions
The Chanclettes a La Daurada Beach Club
01/01/1970
NacióDigital sorteja quatre entrades dobles per a l'espectacle #DPutuCOOL de The Chanclettes
Gabriel Rufián, Jenn Díaz i Jordi Borràs signant llibres | E. Plantada
Esteve Plantada
01/01/1970
Crònica d'una jornada que demostra la bona salut de Sant Jordi, un esclat de cultura i civisme que omple Catalunya de llibres i roses
Albert Alemany
Albert Alemany | 1 comentari
01/01/1970
Les imatges de la diada del llibre i la rosa del fotoperiodista Albert Alemany
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
Joan-Lluís Lluís, Irene Solà, Màrius Serra i Llucia Ramis, quatre dels autors que presenten novetat i amb qui volem reivindicar l'esperit original de la festa de Sant Jordi | "Jo soc aquell que va matar Franco", "Els dics", "Les possessions" i "La novel·la de Sant Jordi" representen la diversitat d'estils, l'exigència i la qualitat d'una diada amb grans obres
Al Video Instan tenen un catàleg de més de 44.000 pel·lícules | Albert Alcaide
Jordi Bes | 3 comentaris
01/01/1970
L'emblemàtic Video Instan de Barcelona deixarà el carrer Enric Granados per evitar una pujada de l'arrendament d'un 266% | Inicia una campanya de micromecenatge per finançar el trasllat a un local del mateix Eixample i obrir-hi un cinema de petit format
Una persona preparant un cigarret de marihuana. | ND
Aida Morales | 6 comentaris
01/01/1970
Els locals regulats de consum de marihuana i els grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona alerten de "captadors" en zones turístiques que ofereixen droga, fins i tot, a menors d'edat | El 2017 es van tancar 41 locals sense llicència a la capital catalana
Andreu Mas-Colell | Adrià Costa
Pep Martí | 6 comentaris
01/01/1970
L'exconseller es mostra convençut que Puigdemont gestionarà la situació per "tenir Govern el 22 de maig" | Afirma que "tot indica que el conseller d'Economia i Finances serà Pere Aragonès" i li té "tota la confiança" | "El xoc entre Llarena i Montoro demostra l'error de judicialitzar la política", assegura
Una marxa ultra. | José M. Gutiérrez
Aida Morales | 17 comentaris
01/01/1970
La xarxa dels denominats Grups de Defensa i Resistència (GDR) consta d'una desena d'entitats amb una vintena de persones cadascun | La gestualitat neofeixista i d'extrema dreta d'alguns dels seus components ja s'ha fet evident en alguns actes
Mariano Rajoy en una roda de premsa | ACN
Roger Tugas | 9 comentaris
01/01/1970
Els principals arguments per desacreditar el procés i el referèndum es desmunten en tan sols mig any pels informes d'organismes internacionals o del mateix govern espanyol
La nova portaveu d'ERC, Marta Vilalta. | Adrià Costa
01/01/1970
La portaveu republicana fixa com un possible desllorigador l'elecció d'un president temporal mentre s'acaba de tramitar la llei que permeti investir Puigdemont a distància | Assegura que "probablement" la independència s'aconseguirà "de la mà del diàleg, la negociació i l'acord" i no descarta tornar a abordar el referèndum pactat amb l'Estat
Màrius Serra | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El popular escriptor i enigmista publica "La novel·la de Sant Jordi", un divertit homenatge al gènere negre que publica al segell Amsterdam, d'Ara Llibres