C's accepta un front comú amb Albiol per no pactar amb els independentistes i vetar el referèndum

El PSC es limita a afirmar que no investirà cap candidat independentista i, tot i que no descarta fer president un d'unionista, rebutja pactar punts en comú al programa electoral | El líder del PP avisa els socialistes que si no subscriu la seva "immaculada" proposta hauran de donar "explicacions per la seva ambigüitat"

Inés Arrimadas, en una roda de premsa de Ciutadans
Inés Arrimadas, en una roda de premsa de Ciutadans | Ciutadans
14 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:53h
No pactar govern amb cap partit independentista, no promoure un referèndum ni legal ni il·legal i afavorir un pacte dels partits constitucionalistes si tenen opcions de fer-se amb la presidència de la Generalitat. Aquests són els tres punts que el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, proposa compartir amb el PSC i Ciutadans als seus respectius programes electorals de les eleccions del 21 de desembre. La formació liderada per Miquel Iceta ja ha advertit que rebutja la proposta, mentre que la d'Inés Arrimadas ha acceptat.

A ningú se li escapa que la proposta dels populars subscrita ja per C's és un intent dels dos partits per atenallar la formació de Miquel Iceta, que segons Albiol en els darrers dies ha donat massa símptomes de no tancar la porta a un govern de la mà d'ERC i dels "comuns". De fet, el líder del PP ja ha avançat que si el PSC no accepta el que el líder del PP considera un "acord immaculat" amb tres punts bàsics, Iceta "haurà de donar explicacions" als milers de catalans que voten a un partit que, "a l'hora de la veritat", exhibeix "ambigüitat". 

La paradoxa del PSC

Per ara, Iceta s'ha limitat a comprometre's a no fer president ni al líder d'ERC, Oriol Junqueras, ni a Carles Puigdemont. Però no ha descartat que els seus vots puguin servir per investir un candidat unionista. No deixa de ser una paradoxa, però, que el líder socialista s'hagi compromès a no fer política frontista i, en paral·lel, veti d'entrada fer president un candidat independentista. Amb tot, ha volgut deixar clar que tampoc accepta pactar els tres punts que Albiol proposa pels respectius programes electorals del bloc unionista. 

Desplegant els tres punts que ha posat sobre la taula, Albiol ha precisat que no s'entendria que el PSC no "s'apartés de qualsevol temptació" de pactar després del 21 de desembre amb aquells que han "provocat la fractura social". Pel que fa a una eventual entesa amb el partit que lidera Xavier Domènech, el candidat del PP ha insistit que és necessari segellar un compromís per tal de no donar suport "a cap tipus de referèndum, pactat o no" sobre l'autodeterminació de Catalunya.  

El "sí" de Ciutadans i la proposta de Govern "transversal"

Ciutadans no ha trigat gens en acceptar l'oferta d'Albiol. El Secretari de Comunicació de Ciutadans i fins ara portaveu adjunt al Parlament, Fernando de Páramo, ha acceptat els tres compromisos i ja ha avançat, sense ni tan sols rebre la carta, que el seu partit "coincideix" amb tots els punts. Conscient que els socialistes s'hi neguen, De Páramo ha reptat el PSC a pactar amb els partits constitucionalistes en comptes de fer-ho amb ERC i reeditar un tercer tripartit. A més, el dirigent de C's ha obert la porta a formar un executiu amb socialistes i populars: "Volem un Govern transversal, és la nostra proposta".

Una "clàusula de garanties" per als no independentistes

Un cop descartada la fórmula de concórrer plegats a les eleccions que s'havia arribat a insinuar des de sectors del PP i de Ciutadans, Albiol ha defensat que, des de la "pluralitat", són necessaris aquests tres compromisos "ineludibles". Al seu entendre, es tracta d'una "clàusula de garantia" que esperen d'ells els ciutadans no independentistes. "Són compromisos que estan per sobre d'ideologies i formes de pensar diferents", ha argumentat des del Parc de Nou Barris, amb un pont com a escenografia. El decorat no ha estat casual. Albiol ha explicat que és moment de "construir ponts" després que els independentistes els hagin dinamitat amb la seva "irresponsabilitat". 

De fet, després que dirigents independentistes i membres del Govern de Carles Puigdemont hagin reconegut que no estaven "preparats" per afrontar l'escenari posterior a la declaració d'independència, Albiol ha assegurat que als votants del PP no els han "pres el pèl". En tot cas, ha dit, els independentistes hauran "enganyat" a "centenars de milers de catalans" que se'ls han cregut i han sortit a manifestar-se durant anys.