«Això és una barbàrie»: querella contra tres policies espanyols per la pèrdua d'un ull durant l'1-O

El Centre Irídia presenta denúncia contra un agent i dos comandaments als quals consideren responsables del fet que Roger Español perdés aquest òrgan vital durant el referèndum | Els fets es van produir a l'Institut Ramon Llull, un dels que van registrar càrregues més dures de la policia espanyola

Presentació de la querella, aquest dimarts a Barcelona
Presentació de la querella, aquest dimarts a Barcelona | O.M.
14 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:20h
Roger Español és un dels centenars de ferits per la repressió de l'Estat a l'hora de frenar el referèndum. A causa d'una pilota de goma, Español s'ha quedat sense un ull. El cas ja fa via als tribunals: aquest dimarts s'ha presentat una querella contra tres agents -el que va disparar la bala i dos comandaments- presumptament responsables d'haver disparat. Els fets es van produir a l'Institut Ramon Llull, un dels que va registrar una actuació policial més dura per aturar la votació sobre la independència de l'1-O.

En roda de premsa, la víctima de la repressió policial ha explicat que en el moment dels fets anava cap a buscar els seus pares per tal que votessin en el referèndum. No va veure venir l'agent ni el tret, de manera que no es va poder protegir. Les imatges estan en mans dels Mossos d'Esquadra per tal d'identificar exactament l'agent que va disparar, que estan distingits per lletres i números quan fan operatius d'aquest tipus. "L'impacte va ser directe", ha considerat Español, que en el moment del tret estava envoltat de periodistes que cobrien els esdeveniments.

La víctima va ser operada a l'Hospital de Sant Pau, on se li va reconstruir l'ull però no se li va poder recuperar la vista. Hi va influir el fet que el tret es disparés a només quinze metres. El ministeri de l'Interior no ha fet cap tipus d'acostament cap a Español després dels fets. "Sabem que no serà fàcil i que ens costarà, però seguirem amb la tasca", ha indicat Anaïs Franquesa, advocada de l'acusació particular.

Reparació del dany

"Demanem una reparació justa, reconeixement de la veritat del que va passar. I estem determinades a aconseguir l'eradicació de les bales de goma a la resta de l'Estat. Això no li pot passar a ningú més enlloc", ha assenyalat Franquesa. "Això és un acte de barbàrie", ha assenyalat Jaume Asens, quart tinent d'alcalde de Barcelona, que ha indicat que l'Ajuntament també es personarà en la causa per "no oblidar el sofriment del que va passar". Les acusacions han demanat les comunicacions entre comandaments i el testimoni d'un d'ells, responsable de l'operatiu.


Segons els impulsors de la querella, l'agent que va disparar ho va fer "amb els comandaments al davant". "Poc després, un altre agent, en una altra direcció, va disparar contra un grup de persones que estaven tranquil·les i caminant", ha apuntat Franquesa. Laia Serra, advocada de l'acusació popular, ha recalcat que la situació sobre les bales de goma és "pitjor" a l'Estat que a Catalunya, on estan prohibides.