ERC admet que el Govern no estava preparat per fer front a un «estat autoritari»

El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, assegura que no es volia posar en risc la ciutadania davant d'una Espanya que no posa "límits" a la repressió

13 de novembre del 2017
Actualitzat el 14 de novembre a les 9:05h

Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, en roda de premsa Foto: ERC


Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, ha admès aquest dilluns en roda de premsa que el Govern i el país no estaven preparats per "fer front a un estat autoritari" després de la declaració de la independència. Sabrià ha apuntat que, davant dels riscos de "violència", es va decidir "no posar en perill" la ciutadania. El dirigent republicà ha recalcat que la línia vermella de l'executiu era "mantenir el procés en termes pacífics".

Aquest cap de setmana, Clara Ponsatí, consellera d'Ensenyament, ja havia apuntat que el Govern no estava "preparat" per fer la independència perquè no s'esperava la "resposta de guerra". L'executiu va decidir el mateix dia de proclamar la República que no es faria cap avenç en el desplegament del nou marc legal perquè, segons ha explicat el president Carles Puigdemont, existia un pla de "violència extrema" de l'Estat.

Les declaracions de Sabrià, segons ha assenyalat en roda de premsa, cal emmarcar-les en un context "d'autocrítica". Malgrat que els responsables governamentals van indicar que calia "defensar" la República, la proclamació va tenir un valor més polític que real, segons va admetre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en la declaració de la setmana passada davant del Tribunal Suprem. Aquesta puntualització, per cert, no va impedir al jutge fixar presó sota fiança de 150.000 euros.

Cap al 21-D

Sabrià ha apuntat que ERC no renunciarà a la independència, una idea que ja defensaven quan ho feia "una minoria". Al llarg dels últims dies, això sí, hi ha hagut dirigents del partit que han insinuat que es podria incloure al programa electoral el referèndum pactat. En aquests termes es va expressar, per exemple, Joan Tardà, portaveu dels republicans a Madrid. També va recalcar que havia estat un "gran error" abandonar la senyera, "la bandera de tots els catalans".

Pel que fa a Puigdemont, aquest dilluns apareix publicada una entrevista al diari belga Le Soir en la qual assegura que hi poden haver solucions al procés català que "no siguin la independència". El president de la Generalitat també revela que va oferir a Mariano Rajoy fer un referèndum cada tres anys durant una generació.