ERC reserva sis dels nou primers llocs de la candidatura per a independents

A més de Romeva i Comín, els republicans situen la jove escriptora Jenn Díaz en vuitena posició per Barcelona i reserven la quarta, sisena i novena per a altres fitxatges | Una altra novetat serà la catalana d'origen marroquí Najat Driouech en el lloc 14, en posició de sortida, com Ernest Maragall, Castellà, Assumpció Laïlla, Mohedano o José Rodríguez "Trinitro"

L'escriptora Jenn Díaz, número vuit a la candidatura d'ERC.
L'escriptora Jenn Díaz, número vuit a la candidatura d'ERC. | Adrià Costa
12 de novembre del 2017
Actualitzat el 13 de novembre a les 17:37h
Pagar quota i penjar cartells no cotitza a ERC per aspirar a una acta de diputat. El líder del partit, Oriol Junqueras, té com una de les seves obsessions obrir les seves llistes a altres formacions i independents -ell mateix va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts o eurodiputat sense tenir carnet-, fet que ha comportat, per exemple, que cinc dels deu diputats de la formació al Congrés no militin a ERC. I ara, en la confecció de les candidatures per al 21-D, s'ha seguit amb la seva filosofia fil per randa: sis dels nou primers llocs de la circumscripció de Barcelona estan reservats per a independents.

Així ho van avalar els quadres republicans en el consell nacional de dissabte, quan es va aprovar la proposta de llistes que -a l'espera d'acabar de tancar alguns serrells, com l'acord amb Demòcrates o alguns fitxatges finals- es presentaran en les eleccions. Com ja va avançar NacióDigital, Junqueras i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, conformaran el tàndem inicial, i tot seguit ja se situa el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que no milita a la formació.

I segons ha pogut saber aquest mitjà, els llocs quatre, sis i nou també estan reservats per a independents, encara per concretar. Un dels oferiments es va fer a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, malgrat que ho va declinar, igual que qui va ser coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, que tampoc no va voler integrar la llista. D'aquesta manera, aquests tres llocs seguiran buits per intentar incloure nous independents, en especial ara que sembla que, amb la negativa de la CUP a formar-ne part, l'opció d'una candidatura unitària es desinfla del tot i, per tant, membres de la societat civil que la podrien haver integrat es podrien repartir entre les diferents opcions electorals.
 

Junqueras tindrà Romeva com a número tres de la llista. Foto: ACN


En tot cas, sí que està tancat el lloc número set per al conseller de Salut, Toni Comín, impulsor de Socialisme Catalunya Llibertat i no militant d'ERC. Per darrere seu hi haurà una de les sorpreses de la candidatura, la jove escriptora Jenn Díaz, guanyadora del premi Mercè Rodoreda -i entrevistada per NacióDigital aquest febrer-. D'aquesta manera, l'únic militant republicà entre els nou primers llocs, a més de Junqueras i Rovira, és el conseller de Justícia, Carles Mundó, que se situa en cinquena posició.

En desè lloc hi haurà la ja diputada Alba Vergés -que va ser presidenta de la comissió d'investigació del Parlament sobre l'operació Catalunya- i, al seu darrere, Josep Maria Jové, qui va ser secretari general del departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, fins que va ser cessat arran de l'operació policial contra l'1-O, per la qual va ser processat i empresonat tres dies. En el lloc 12 s'hi troba Eva Baró, secretària de gestió del coneixement de l'executiva nacional d'ERC, just per davant de l'exeurodiputat Ernest Maragall, també independent.

Obertura a nous catalans

Una altra sorpresa de la candidatura és la presència, en la posició 14, de Najat Driouech, orientadora laboral i experta en immigració, identitat i llengua. Arribada amb nou anys del Marroc, és un exemple més de la voluntat d'ERC d'obrir-se a gent arrels fora d'Europa, com es va evidenciar amb la presència de la uruguaiana de naixement Ana Surra al Congrés, el senador d'origen indi Robert Masih o el fill d'immigrants marroquins Chakir El Homrani (que va néixer a Granollers), que ha estat diputat en la llista de Junts pel Sí i que ara repetirà en el lloc 21 a la candidatura d'ERC.

Altres fitxatges de fora del partit en previsibles posicions de sortida són Toni Castellà, portaveu de Demòcrates, en el lloc 15, el sindicalista José Rodríguez "Trinitro" en el 24, la també dirigent de Demòcrates Assumpció Laïlla en el 25 o el membre d'Avancem i líder de la proposta de reforma horària Fabian Mohedano en el 26. Igualment, el politòleg madrileny Ramon Cotarelo tancarà la llista per Barcelona, igual que ho farà per Girona Guillem Terribas, activista cultural i màxim responsable de la Llibreria 22 de Girona.
Arxivat a