La CUP decideix en assemblea concórrer als comicis «il·legítims» del 21-D

La formació ha decidit "liderar una candidatura el més àmplia possible, clarament rupturista, independentista i d'esquerres", opció votada pel 64,05% dels assistents | Anna Gabriel: "A partir del 21-D hem de donar cos a la materialització de la República, a l'inici del procés constituent, a l'aturada del 155 i a la sortida dels presos de la presó" | Núria Gibert: "No volem retornar a cap pantalla passada en què es demani llibertat, amnistia i estatut d'autonomia"

L'interior del Palau d'Esports de Granollers durant l'Assemblea Nacional de la CUP-Crida Constituent.
L'interior del Palau d'Esports de Granollers durant l'Assemblea Nacional de la CUP-Crida Constituent. | Esteve Plantada
12 de novembre del 2017
Actualitzat a les 21:08h
La CUP ha decidit concórrer als comicis "il·legítims" del 21-D. La decisió ha estat presa en l'Assemblea Nacional celebrada al Palau d'Esports de Granollers, i després d'una votació amb uns resultats que s'han fet públics a tres quarts de cinc. La formació ha decidit "liderar una candidatura el més àmplia possible, clarament rupturista, independentista i d'esquerres", l'opció votada pel 64,05% dels assistents. Aquesta xifra, amb una àmplia majoria, ha provocat que no hagi calgut una segona votació.

El cens total de l'assemblea ha estat de 1.125 persones, amb 1.099 vots emesos. D'aquests, 1.007 han estat pel Sí (91,63%), 86 pel No (7,83%), 4 en blanc (0,36%) i 2 vots nuls (0,18%). De les tres opcions que hi havia sobre la taula, l'opció A (bastir una llista ciutadana que deixés fora els partits) ha obtingut un 12,59% dels vots; la B (articular un acord polític per a un front d'esquerres) un 21,72%; i la C (fer-ho en un format semblant a l'actual de la CUP-CC) ha comptat amb un 64,05%, convertint-se l'opció majoritària.

Ni llibertat, ni amnistia, ni estatut d'autonomia: l'ambició com a bandera

"Sabem que són unes eleccions il·legítimes i imposades", ha explicat Anna Gabriel al final de l'assemblea. "La militància ha decidit que mereixia la pena ser-hi. Li devem a la gent que va defensar els col·legis l'1-O i a tothom qui va fer vaga general el 3-O". La diputada ha assenyalat que l'important de les eleccions del 21-D és saber "què hem de fer a partir del dia 22 de desembre. No poden ser mers proclames. El compromís és donar cos a la materialització de la República, a l'inici del procés constituent, a l'aturada del 155 i a la sortida dels presos de la presó".

Gabriel ha afirmat que això es fa amb una lectura "crítica i, també, entusiasta". "Potser el dia 22 hi ha la temptació de tornar a una lluita autonomista, però la nostra veu serà clau davant d'aquells qui es diuen sobiranistes però en canvi no tenen cap problema de dir 'ni DUI ni 155'. Com es pot equiparar l'acció d'un estat autoritari feixista amb els resultats de la voluntat d'un referèndum?", ha reblat, en sintonia amb allò que minuts abans expressava Núria Gibert, portaveu del Secretariat Nacional: "No volem retornar a cap pantalla passada en què es demani llibertat, amnistia i estatut d'autonomia. L'ambició ha de ser una de les nostres banderes".
 

Gabriel i Gibert, al final de l'Assemblea Nacional de la CUP Foto: Esteve Plantada


L'opció "més eficient per fer efectiva la República"
 
En una atenció als mitjans minuts després de l'inici de l'acte, Núria Gibert ha subratllat que la postura de la CUP és la de "desmarcar-se" dels comicis autonòmics convocats en aplicació de l'article 155 perquè són una "imposició" i ha deixat ben clar es posaran al servei de "l'opció més eficient per fer efectiva la República". La portaveu del Secretariat Nacional de la CUP ha expressat que durant el dia es decidirà on és "més útil" la CUP i per això ha afirmat que no es posen "cotilles" a l'hora de debatre.

Sobre el fet que ERC ja hagi presentat la seva llista, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP afirmava que es podien "buscar altres fórmules", com un acord polític, per fer possibles un front d'esquerres i remarcava que, a banda dels republicans "hi ha molts actors d'esquerres".

Gibert també ha valorat que la visita d'Anna Gabriel i Benet Salellas al president Carles Puigdemont a Bèlgica es va fer "en termes de solidaritat antirepressiva" i ha expressat el suport "al president legítim" de Catalunya. La portaveu del Secretariat Nacional ha dit que igual que s'ha fet aquesta visita, en volen fer una quan abans millor als consellers destituïts pel govern espanyol i empresonats a Madrid.
 

Les opcions a votar a l'Assemblea Nacional de la CUP Foto: ACN