Rajoy reclama a la «majoria silenciada» que voti massivament el 21-D

El president del govern espanyol, en la presentació d'Albiol com a candidat, indica que cal "restaurar la democràcia" a Catalunya | Crida a no fer boicot als productes catalans i alerta que l'economia del país està en risc pel procés si no es "torna a la legalitat" | Treu pit pel suport d'Europa al 155 i posa la Moncloa a disposició d'Albiol per tenir un bon resultat electoral

Mariano Rajoy i Xavier García Albiol, aquest diumenge a Barcelona
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol, aquest diumenge a Barcelona | PP
12 de novembre del 2017
Actualitzat a les 21:09h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha volgut viatjar a Barcelona per fer costat a Xavier García Albiol en l'arrencada de la precampanya electoral. Els comicis del 21-D són atípics, bàsicament perquè va ser Rajoy qui, amb l'article 155 de la Constitució a la mà, va dissoldre el Parlament i va convocar els catalans a les urnes. A la comitiva de dirigents del PP s'hi ha sumat també la secretària general del partit i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. La intenció dels populars és -com a mínim- mantenir els 11 diputats i fer ombra a a Ciutadans, que de moment és qui treu més rèdit de la intervenció de l'autonomia, que també va dur al cessament a tot el Govern. La d'aquest diumenge ha estat la primera visita de Rajoy a Barcelona després de l'aplicació del 155 i de l'empresonament de mig Govern.

Rajoy ha assegurat que la "majoria silenciada i silenciosa" té la clau perquè l'independentisme perdi les eleccions i a Catalunya s'hi "restauri" la democràcia. "Els hem de respondre amb l'Estatut, la Constitució, la convivència i el seny. Amb Catalunya, Espanya i Europa, que és el que volen la majoria dels catalans", ha apuntat el dirigent del PP, que ha demanat "llimar les diferències" -ha arribat a demanar que no es faci boicot als productes fets a Catalunya- per tal de "viure junts" en un país "pròsper". "Hem de recuperar el dinamisme", ha apuntat. I això, en termes econòmics, vol dir tornar a la legalitat per no posar en compromís el creixement.

Segons Rajoy, "ara és el moment" d'Albiol. "Les situacions extremes requereixen els millors homes i dones de Catalunya". "Tens al darrere tot el partit, que no s'amaga mai, no fem com altres en els moments difícils, i tens al teu darrere el govern d'Espanya, la llei i els nostres valors. Per això tota Europa ens ha fet costat en aquests temps difícils", ha ressaltat el màxim dirigent del PP, que ha tret pit de la convocatòria d'eleccions per "fer complir la llei". El 155, diu, es va posar en marxa després d'intentar "totes les vies" per "acabar amb el deliri" de l'independentisme.
 
El màxim dirigent espanyol ha volgut contraposar les "garanties" d'aquestes eleccions al referèndum celebrat l'1 d'octubre, sense citar-lo directament. "Aquest cop hi haurà cens, les urnes seran de veritat, democràtiques", ha apuntat Rajoy, que ha recordat que els independentistes "també estan sotmesos a la llei". "La llei també és expressió de la democràcia", ha resumit. "És urgent retornar la normalitat a Catalunya per relaxar la tensió social i rebaixar el deteriorament econòmic", ha ressaltat.

El president del govern espanyol ha criticat que es facin servir nens -segons ell- en les vagues generals, i ha fet costat al fet que el PP hagi denunciat els fets davant la Fiscalia de menors. "N'hi ha alguns que només es volen que es compleixi la llei del silenci", ha recalcat el màxim dirigent del PP, que ha trobat "exemplar" l'actitud dels diputats populars en l'aprovació de les lleis de desconnexió i també el dia de la declaració de la independència. "Vau mantenir el seny durant aquelles sessions antidemocràtiques en les quals no es va respectar res, ni tan sols els drets dels diputats", ha apuntat, al mateix temps que ha agraït que despleguessin banderes espanyoles a l'hemicicle.
 
Rajoy ha definit Albiol com un polític "valent i proper", que "parla clar". "Sempre amb la veritat per davant. És un bon company que sap fer equips. És fill de la Catalunya real, mestissa i oberta que ha plantat cara als abusos dels separatistes. Sempre ha defensat amb veu clara i potent que Catalunya és Espanya i que Espanya és Catalunya", ha ressaltat el president del govern espanyol en l'arrencada de la intervenció. La bandera de la Unió Europea (UE) forma part de la imatge corporativa del PP, juntament amb un cor que uneix la senyera i el símbol espanyol que recorda a les propostes gràfiques de Ciutadans que omplen les manifestacions espanyolistes a Barcelona.

Albiol implora suports

"No seran unes eleccions autonòmiques normals, però tampoc seran un plebiscit. Són uns comicis en els quals ens hi juguem el futur dels nostres fills i de tots nosaltres", ha recalcat Albiol. "Ens hi juguem seguir pel caos de Puigdemont i Junqueras o bé buscar la pau social", ha apuntat el dirigent del PP, segons el qual la independència és "tòxica" i "destrueix" Catalunya. El candidat ha atacat el PSC pel fitxatge de Ramon Espadaler, exsecretari general d'Unió, i ha alertat de la possibilitat d'un tripartit amb ERC i Catalunya en Comú. Ha demanat, en aquest sentit, unitat als socialistes i a C's per frenar l'independentisme a les urnes.

Als liberals els ha demanat que no "juguin" a tenir temptacions electoralistes. "No pot ser que canviïn de criteri amb el 155. Demanem seriositat i responsabilitat. Ens hi estem jugant el present i al futur de Catalunya", ha manifestat el candidat del PP, que ha demanat una participació massiva de totes aquelles persones que normalment no acudeixen a les urnes en les convocatòries autonòmiques.
"En aquests moments excepcionals, un dels mantres que van repetint els qui aposten per trencar la societat catalana és que a Espanya hi ha presos per les seves idees. I els vull dir que deixin d'insultar Catalunya i Espanya. No poden mentir constantment. Avui, l'Estat és una de les democràcies més consolidades que a Europa, i no s'hi engarjola ningú per les seves idees", ha recalcat.

El dirigent del PP ha demanat als diputats de Junts pel Sí que ells defensen les mateixes idees i no estan engarjolats. "Aquest país és tan generós que permet que les persones que discrepen de les decisions del govern s'hi puguin manifestar en contra", ha apuntat en referència a la massiva marxa que va omplir ahir el carrer Marina de Barcelona. També s'ha referit a la vaga general de dimecres i els talls de trànsit i ferroviaris. "Cal escollir entre això i nosaltres", ha recalcat, al mateix temps que es referia a la marxa d'empreses des del referèndum de l'1 d'octubre.

Albiol ha iniciat el seu discurs agraint l'aplicació del 155 entre aplaudiments entusiastes del públic dirigits cap a Rajoy, que s'ha aixecat de la cadirar per retornar l'escalf al miler d'afiliats que s'han acostat a l'acte. "Gràcies per cessar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i per tancar les ambaixades i els xiringuitos de la Generalitat a l'exterior", ha considerat el candidat del PP, que ha demanat al president espanyol que vingui a Catalunya el 8 de desembre -ja en campanya- per celebrar el seu cinquantè aniversari.

Intervenció dura de Cospedal

Cospedal ha estat l'encarregada d'arrencar l'acte, celebrat a l'Hotel Barceló Sants. "La sala és plena de persones i de símbols que també són molt importants per a nosaltres. Som molts els cors que som aquí per viure un dia molt personal, estem acompanyats de la bandera de la Unió Europea, de la d'Espanya i de Catalunya", ha insistit la secretària general del PP, que ha tret pit del "compromís" de la militància "aquí i arreu d'Espanya". "Som el millor partit d'aquesta terra, ho crec de debò" ha manifestat, al mateix temps que reivindicava una "Catalunya espanyola" i definia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a "fugitiu" de la justícia.

Segons ella, el PP sempre ha "avantposat l'interès general de Catalunya, la convivència, la prosperitat i la convivència als interessos del partit i els nostres personals". "Per això som el millor partit d'aquesta terra i d'Espanya", ha considerat la secretària general, que ha elogiat el paper d'Albiol. "Sabeu com de difícil és ser del PP aquí, des de fa molt de temps", ha apuntat la ministra de Defensa, que ha recalcat que existeix voluntat d'"aïllar" el partit per part d'aquells que impulsen un "discurs únic" al país. Cospedal ha receptat anar "sense por", perquè el PP és qui se sent orgullós d'Espanya.
 
"Hi ha molta feina al darrere", ha indicat la dirigent popular, que ha apuntat que la cúpula del PP "no està sola" davant de "l'assetjament" -diu- del nacionalisme. "No esteu sols perquè sou el centre del partit a tota Espanya. Formeu part d'un partit moderat, del partit que representa el centredreta espanyol i català millor que ningú. En les reformes constants hi ha el progrés de la societat. I el partit sap què defensa i sap què és", ha recalcat Cospedal, que ha fet una encesa defensa de la independència judicial i del compliment de les lleis, veritable "dret a decidir" de la ciutadania. En aquest sentit, ha considerat que no es pot "perdonar" els qui han dut el país a la divisió, en referència a l'independentisme i el Govern que ha manat els últims mesos.