El sobiranisme torna a exhibir força al carrer en una gran manifestació pels presos polítics

Centenars de milers de persones -750.000, segons la Guàrdia Urbana- desfilen per Barcelona demanant llibertat i exigint al govern espanyol que aturi la repressió | "Us sentim molt a prop": les cartes dels consellers i dels líders independentistes empresonats tanquen la protesta i i emocionen els manifestants

Roger Tugas / Irene Ramentol / Jordi Bes
11 de novembre del 2017
Actualitzat el 13 de novembre a les 9:56h
La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics
La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics | Adrià Costa
El clam per l'alliberament dels vuit consellers i els dos líders independentistes empresonats -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- ha omplert aquest dissabte els carrers de Barcelona. Centenars de milers de persones -750.000, segons la Guàrdia Urbana- han ocupat l'avinguda Marina i els carrers adjacents en una nova exhibició de força del sobiranisme. Els participants han deixat una imatge espectacular quan han alçat els braços amb les llanternes dels mòbils enceses com si fossin espelmes.

Els dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han aprofitat per fer una crida a omplir els carrers de Brussel·les el pròxim 7 de desembre per "expressar des de la capital europea davant de la UE i el món, i davant del president i el Govern de Catalunya", la "determinació per continuar la lluita per la plena democràcia". Així ho ha dit el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, durant els discursos de tancament de l'acte final de la manifestació.

La iniciativa de manifestar-se a Brussel·les va sorgir la setmana passada del col·lectiu Omplim Brussel·les, i ara les entitats sobiranistes l'han assumit com a pròpia per donar-li un impuls i també li han fixat la data exacta, encara que el propi Alcoberro va dir el 5 de novembre que estava previst fer-la el 6 de desembre –Dia de la Constitució espanyola-.

Alcoberro ha destacat que la marxa ha omplert 3,3 km, i ha subratllat: "El carrer Marina de mar a muntanya serà sempre nostre". Ha afegit que aquesta distància equival a 33 travessies de l'Eixample, i ha recordat que el passeig de Gràcia només té 1,3 km. És davant d'aquest èxit de la marxa que ha defensat que "avui aquí recuperem l'orgull i la confiança", i s'ha mostrat convençut del fet que se superarà. "La història ens ensenya que hem superat moments molt pitjors", ha remarcat.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha advertit l'Estat que "ni la repressió ni els empresonaments" frenaran la voluntat dels independentistes de construir la República que va declarar el Parlament el 27 d'octubre. "No passaran perquè som els fills dels que van aixecar aquest país", ha reivindicat.
 

Agustí Alcoberro (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium) al final de la marxa. Foto: Adrià Costa


Les cartes des de la presó emocionen els manifestants

Els moments més emotius de la marxa han arribat quan els consellers i líders de les entitats sobiranistes empresonats han agraït el suport de la ciutadania i han animat a seguir endavant a través de cartes llegides durant la manifestació a Barcelona per part dels seus familiars i amics. En les missives, han agraït especialment la participació a tots aquells que aquest dissabte han omplert el carrer Marina en la marxa per reclamar la seva llibertat, però també per les diverses accions que s'estan duent a terme arreu del territori.

També han cridat a favor de la unitat de cara a les eleccions del 21-D, com ara el conseller d'Interior, Joaquim Forn: "Ara no és l'hora de la diferència, és el moment de la màxima unitat". També el conseller de Presidència, Jordi Turull, s'ha expressat en la mateixa línia: "Us demano i us imploro unitat. La nostra divisió és la gran esperança de l'Estat".

D'altra banda, el president de la Generalitat Carles Puigdemont i els membres del Govern destituït que estan a Bèlgica també han estat presents a la manifestació a través de vídeos projectats en una pantalla gegant, a través dels quals han fet arribar als seus companys d'executiu que estan en centres penitenciaris paraules de suport. Tots ells han criticat l'actitud del govern espanyol i l'Estat i han fet una crida a defensar la llibertat i la democràcia.
 

Manifestació a Barcelona pels presos polítics. Foto: Adrià Costa


Manifestació amb dues capçaleres
 
La manifestació ha tingut dues capçaleres, la primera formada pels familiars dels polítics que estan a la presó i dels membres del Govern destituït que es troben a Bèlgica. A la segona capçalera hi han estat representants polítics de formacions com ERC, el PDeCAT, la CUP, Catalunya en Comú o el PNB. Un cop la marxa ha començat a caminar, la capçalera política s'ha dissolt i s'ha integrat en la manifestació. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no ha acudit per recomanació dels seus advocats.

A la primera capçalera amb els familiars també hi havia els dirigents de les entitats Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, juntament amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Entre els representants polítics, hi havia del PDECat com Josep Lluís Cleries; d'ERC com Roger Torrent; de la CUP com Mireia Boya; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el tinent d'alcalde de la ciutat Jaume Asens; el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, l'exsecretari general de Podem Catalunya; i Albano Dante Fachin.

El 21-D en boca dels partits

Cleries ha exigit "la llibertat dels presos polítics" i ha reivindicat que l'única manera de defensar Catalunya és presentar-se amb una llista unitària a les eleccions del 21 de desembre. Torrent ha demanat traslladar el "clam de llibertat" a les urnes, les quals considera que van de "o 155 o llibertat". Boya, ha afirmat que les eleccions del 21-D són "il·legítimes" però que cal "confrontar-les" i "seguir desenvolupant la República".

En opinió de Fachin, "el 21-D cal arrasar als del 155, a la gent que empresona i als que ordenen colpejar la població". Colau ha apostat per mobilitzar-se "fins que surtin al carrer" els consellers del Govern i els presidents de les entitats sobiranistes empresonats. El secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, ha assegurat que les eleccions "no seran normals" fins que els consellers empresonats "siguin al carrer" i fins que l'executiu espanyol no retiri l'article 155. "Hem de sortir al carrer tant com faci falta, fins que els tinguem a casa", ha subratllat.
 

El crespó groc ha estat el símbol protagonista. Foto: Adrià Costa


Entre els manifestants, que portaven llaços grocs, s'ha pogut veure un grup de juristes amb togues i en un altre punt s'ha recreat una presó amb tanques metàl·liques amb gent a l'interior amb caretes dels empresonats, amb samarretes amb paraules en anglès com "diàleg", "pau", "república", "legitimitat" i "drets". També s'han pogut veure dues pancartes grans amb les cares dels líders de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium, Jordi Cuixart, que els concentrats s'anaven passant al llarg de la marxa.

A la banda de demanar la llibertat de tots els presos polítics, que estan reclosos als centres penitenciaris de Soto del Real, Alcalá Meco i Estremera -tots ells a Madrid-, la marxa també ha suposat un clam en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i el primer gran acte del precampanya del sobiranisme camí de les eleccions del 21-D.

Tot seguit un recull de vídeos i imatges de l'inici de la manifestació:
 
  

El lema de la marxa: Llibertat presos polítics. Som República. Foto: Adrià Costa

 

Els castellers han ofert diverses actuacions durant el recorregut. Foto: ACN
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Sergi Càmara.
 

Molts manifestants duien llaços grocs en solidaritat amb els presos. Foto: Sergi Càmara.
 

La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Sergi Càmara.
 

Milers de persones han omplert més de 3 km del carrer Marina. Foto: Adrià Costa. 
 

Mauri i Alcoberro al centre de les dues pancartes de la capçalera. Foto: Adrià Costa
 

Els participants han demanat excarcerar els presos en català i anglès. Foto: Adrià Costa
 

Un cartell per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Foto: Adrià Costa


Els castellers han amenitzat la marxa. Foto: Adrià Costa


La manifestació a Barcelona en suport als presos polítics. Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a