Els «comuns» busquen quallar entre «l'engany» independentista i el gir a la dreta del PSC

Colau acusa ERC i PDECat d'haver "deixat sol el país" després d'una declaració d'independència per motius "partidistes" | Domènech renega d'uns socialistes que, al seu judici, han quedat invalidats per ser alternativa al PP | Catalunya en Comú-Podem busca trencar la dinàmica de blocs amb una llista encapçalada pel trident Domènech, Alamany i Albiach

Xavier Domènech, Ada Colau i Vicenç Navarro, durant l'assemblea dels comuns per aprovar la llista del 21-D
Xavier Domènech, Ada Colau i Vicenç Navarro, durant l'assemblea dels comuns per aprovar la llista del 21-D | Catalunya en Comú
11 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:03h
Trencar amb la dinàmica dels dos blocs que entraran en confrontació a les eleccions del 21 de desembre. Aquest és el difícil repte dels "comuns", que encaren uns comicis difícils per a les formacions que volen tenir un paper de frontissa però determinants per a la seva consolidació a Catalunya, on el Parlament segueix sent la seva gran assignatura pendent. Malgrat que les enquestes no els hi són favorables en un context de blancs o negres, confien que l'esgotament estructural els acabi donant prou força com per tenir la clau de govern amb la seva proposta de república confederada amb l'estat espanyol.

Està clar que en la campanya de les eleccions del 21-D els "comuns" miraran a banda i banda a l'hora de repartir retrets. No en va fa dies que repeteixen que als comicis hi haurà tres paperetes: la del "bloc Aznar", configurat, segons ells, per PP, C's i PSC; la dels independentistes que no han portat "enlloc" el país; i la seva, que reivindiquen com l'opció del "desbloqueig" per recosir Catalunya.

Els discursos del cap de llista, Xavier Domènech, i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant l'assemblea que ha servit per aprovar les llistes per al 21-D han estat el preludi d'una campanya que s'esbossa dura. Colau ha deixat molt clar el que serà un dels grans leitmotivs de la campanya de Catalunya en Comú-Podem. No deixaran de reivindicar la llibertat dels presos polítics i l'anul·lació del 155, però tampoc volen que quedi impune la gestió feta pels independentistes. Els ha acusat d'haver portat al "desastre" Catalunya amb les seves "promeses falses" i els insta, per tot això, a "donar la cara".

Entre el desànim independentista i la decepció socialista

"La DUI es va fer per enganyar la població amb interessos partidistes. Volem que els presos surtin, però també volem que el Govern que ha portat Catalunya al desastre faci autocrítica", ha sentenciat Colau. I és que, conscients que la situació de repressió permet ara a ERC i PDECat ajornar el balanç de la gestió feta fins ara, els "comuns" s'esmerçaran en recordar que després d'una declaració d'independència feta "per motius partidistes" l'executiu de Carles Puigdemont "va desaparèixer i va deixar el país sol davant de la incertesa".

L'objectiu dels "comuns" és aconseguir pescar en el sac del desànim independentista. Però també en el dels decebuts amb un PSC que ha apuntalat el 155, que calla davant els consellers empresonats i que ara, a més a més, tanca un pacte amb els antics dirigents de la Unió de Josep Antoni Duran Lleida. "Quo vadis PSC?", ha deixat anar Domènech tot recordant que els democristians pactin amb aquells que neguen "el dret a decidir de les dones" sobre l'avortament i els drets dels homosexuals. "No es pot entendre que es facin fotos amb el racista Xavier García Albiol", ha afegit Colau, que aquest diumenge anunciarà si trenca o no el pacte amb el PSC a l'Ajuntament un cop es conegui el resultat de la consulta a la seva militància. 

Després de mesos en què els "comuns" han apel·lat constantment els socialistes tot demanat-los que formessin part del bloc "democràtic", en plena precampanya donen aquesta batalla per perduda. "No pots ser alternativa del PP quan passes del 'no és no', al sí però no, al sí sí i acabes votant el 155", ha etzibat Domènech tot fent un dibuix dels gir del PSC en tan sols un any. Tampoc s'ha estalviat un dard a la candidata de C's, Inés Arrimadas, a qui ha acusat de ser la "principal crossa" dels populars.
 

Xavier Domènech i Ada Colau, a l'assemblea d'aquest dissabte Foto: Catalunya en Comú



La candidatura per al 21-D

Si bé era prou conegut que el cap de llista de la candidatura seria Xavier Domènech i que la número dos seria Elisenda Alamany, fins aquest divendres quedava per tancar qui ocuparia el tercer lloc del podi de la candidatura. Serà, com ha avançat NacióDigital, la dirigent de Podem Catalunya i fins ara diputada de Catalunya Sí que es Pot Jéssica Albiach. La llista es va tancar poques hores abans de l'inici de l'assemblea després d'una setmana complexa per aconseguir els equilibris interns a l'hora de confeccionar la candidatura. La direcció de Domènech tenia clar, però, com va avançar aquest diari, que el tercer lloc quedaria reservat per a Podem perquè, al seu judici, és la millor fórmula per visualitzar la coalició.

Els darrers dies han estat marcats per una pugna interna que havia obligat a ajornar la presentació de la candidatura. Just la mateixa setmana en què ha dimitit Albano Dante Fachin com a secretari general de Podem Catalunya, el líder estatal del partit, Pablo Iglesias, volia un dirigent de la seva confiança en un lloc de pes a la candidatura mentre ICV també exigia la seva quota. Finalment, però, ha estat Albiach, que a Vistalegre 2 va donar suport a Íñigo Errejón, l'encarregada d'assumir aquest paper.

Albiach va perdre les primàries contra Fachin per liderar Podem Catalunya al juliol del 2016 i mesos més tard va marxar de la seva executiva per incorporar-se al consell ciutadà estatal. Ha estat sempre una veu crítica a la gestió de Fachin i, de fet, quan l'exsecretari general es va negar a confluir amb els "comuns" ella sí va decidir presentar una llista per formar part de la direcció de Catalunya en Comú juntament amb Marc Bertomeu. Des de l'abril, doncs, Albiach està implicada en la direcció dels "comuns.
 

Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


La composició del podi de la llista, que aquest dissabte és validada pels inscrits en assemblea, deixa clar que ICV perd pes en comparació a les eleccions del 27 de setembre del 2015, quan Joan Coscubiela va ocupar el tercer lloc de la candidatura. La fins ara diputada de CSQEP i coordinadora d'ICV, Marta Ribas, ocuparà el quart lloc i el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, el cinquè. La previsió, a més, és que Alamany sigui la portaveu del grup parlamentari, que Ribas en sigui la portaveu adjunta i que Nuet repeteixi com a membre de la mesa del Parlament. En el sisè lloc de la llista hi ha Susanna Segovia, dirigent de Barcelona en Comú, i el setè és per al coordinador d'ICV, David Cid. 
 

Els caps de llista territorials

Pel que fa als caps de llista territorials, l'ecosocialista i senadora Sara Vilà encapçalarà la candidatura a Lleida; l'independent Llorenç Planagumà la de Girona i la dirigent de Podem Yolanda López la de Tarragona.