L'independentisme torna al carrer per exigir la llibertat de tots els presos polítics

La manifestació, encapçalada pels familiars dels dirigents empresonats, arrenca al carrer Marina i es tanca a l'Avinguda Icària | L'ANC i Òmnium esperen repetir els èxits de mobilització obtinguts durant les Diades dels últims anys | Els promotors de la llista unitària aprofitaran per recollir signatures i pressionar els partits per una fórmula conjunta de cara al 21-D

Concentració pels presos polítics a Barcelona
Concentració pels presos polítics a Barcelona | Adrià Costa
11 de novembre del 2017
Actualitzat a les 11:25h
Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Són els noms dels dirigents polítics i socials independentistes que són a la presó -o que hi han hagut de passar una nit, com és el cas de la presidenta del Parlament- per la seva implicació en el procés sobiranista. I en el seu nom, així com també en el dels membres del Govern que són a l'exili -Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret- des de dilluns de la setmana passada. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han convocat aquest dissabte a les cinc de la tarda una gran manifestació per exigir la llibertat dels presos polítics i en defensa del president i dels consellers que són a Brussel·les.

Les entitats han triat el carrer Marina de Barcelona per mobilitzar-se- La manifestació estarà encapçalada pels familiars dels presos polítics, tot i que hi haurà també un bloc destacat per als representants polítics. Els màxims dirigents -almenys els que estan en llibertat- del PDECat, ERC, CUP, Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres (MES) formaran part de la marxa, que es tancarà a l'Avinguda Nova Icària. Es preveu que hi hagi familiars dels presos polítics que prenguin la paraula en el torn dels discursos, així com també els portaveus d'ANC i Òmnium, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri.

A la banda de demanar la llibertat de tots els presos polítics, que estan reclosos als centres penitenciaris de Soto del Real, Alcalá Meco i Estremera -tots ells a Madrid-, la marxa també suposarà un clam en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i el primer gran acte del precampanya del sobiranisme camí de les eleccions del 20-D. El bloc constitucionalista ja va sortir al carrer el 29 d'octubre, dos dies després de la declaració de la independència, per exhibir unitat. Si l'ANC i Òmnium Cultural han fixat la manifestació per l'11 de novembre -a banda del simbolisme del número onze, sempre present en totes les Diades nacionals- és perquè calia temps per organitzar autocars.

La manifestació també servirà per seguir recollint diners per a la caixa de solidaritat, mecanisme que ha servit per pagar la fiança de Carme Forcadell i part de les multes imposades a càrrecs sobiranistes pel 9-N. En cas que en algun moment la jutge Carmen Lamela, de l'Audiència Nacional, disposi algun tipus de quantitat per tal que els consellers puguin sortir de la presó, les fiances també serien sufragades per la caixa de solidaritat. De moment, però, estan privats de llibertat de manera incondicional.
 

Concentració a la plaça de la Catedral de Barcelona per la llibertat dels presos polítics. Foto: Adrià Costa


Suports a la llista unitària

Els sectors de la societat civil i del PDECat partidaris de bastir una agrupació d'electors que permeti una llista unitària de l'independentisme. Aquesta candidatura estaria encapçalada, segons els seus promotors, per Puigdemont i els membres del Govern que són a Brussel·les o a la presó. Calen 55.000 signatures per tirar endavant una iniciativa com aquesta, i per això els seus impulsors recolliran suports durant la manifestació. Esperen tenir-les totes dilluns i, d'aquesta manera, arrencar les reunions formals amb els partits per convèncer-los que s'hi sumin.

El president de la Generalitat, en una entrevista a l'ACN, va assenyalar ahir al migdia que té el "deure moral" d'encapçalar una candidatura com aquesta. El PDECat li fa costat però, al mateix temps, tem que aquesta estratègia civil no fructifiqui.
 
Tots els detalls de la gran manifestació pels presos catalans
 - On és la manifestació?
 
Les entitats convoquen la ciutadania al carrer Marina de Barcelona, a la confluència amb el carrer Pujades, molt a prop de la Meridiana. No és un espai desconegut per al sobiranisme, ja que va ser en aquesta avinguda on s'hi va celebrar la manifestació de la Diada del 2015.

- A quina hora és la convocatòria?

A les cinc de la tarda arrencarà la marxa, tot i que els actes relacionats amb a manifestació -parlaments, accions simbòliques- no acabaran fins unes hores més tard.

- On acaba la marxa?

A l'Avinguda Icària de Barcelona. És la primera vegada que una manifestació sobiranista es clou en aquest escenari de la capital catalana, a tocar del mar.

- Qui farà els parlaments?

El tancament de la manifestació comptarà amb la presència d'Agustí Alcoberro, president de l'ANC, i de Marcel Mauri, portaveu d'Òmnium. També poden prendre la paraula familiars dels presos polítics i dels membres del Govern exiliats a Brussel·les.

- Qui encapçala la marxa?

Hi haurà dues capçaleres. Una de simbòlica, amb els familiars, i una altra amb representants polítics i de les entitats.

- Quants autocars hi ha contractats?

Segons l'últim recompte, n'hi ha pràcticament 600 de contractats. Es tracta d'un terç dels que es van desplaçar a Barcelona en l'última Diada.
 

Una pintada al carrer del Ter de Manlleu reclama la llibertat dels presos polítics. Foto: Adrià Costa