«Llista unitària 1 d'octubre»: la societat civil pressiona per una sola candidatura

Els promotors, en un acte a l'Ateneu Barcelonès, s'organitzen per obtenir les 55.000 signatures necessàries abans de dilluns | Asseguren que tenen el suport de Jordi Sànchez, president de l'ANC, i sostenen que no serà un problema no disposar d'espai als blocs electorals ni als debats en mitjans públics

10 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:42h

Aturada de país, a Sabadell. Foto: Juanma Peláez


Pressió per una candidatura conjunta de tot l'independentisme amb Carles Puigdemont al capdavant. Aquest és el resum de l'acte que han protagonitzat els col·lectius Llistaunitària.cat i Respública.cat a l'Ateneu Barcelonès en el qual s'ha reclamat a partits i entitats que es posin d'acord per acudir de forma unida als comicis del 21 de desembre, convocats per la força per part de Mariano Rajoy. "Es tracta de generar fórmules perquè el Govern que és a la presó i a l'exili se situï als seus espais de treball, al seu país, d'on no s'hauria d'haver mogut mai", ha recalcat Francesc de Dalmases, un dels impulsors. El repte és tenir ja els suports dilluns, tot i que el termini es tanca el 17.

"Es tracta d'un vehicle en forma d'agrupació d'electors que necessita 55.000 signatures abans que acabi la setmana vinent", ha insistit De Dalmases. Els promotors, ha puntualitzat, no en formaran part, però sí que hi són cridats els membres de l'executiu que són a la presó i a l'exili, així com també els màxims dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, també privats de llibertat. En el cas de Jordi Sànchez, president de l'ANC, ha donat suport explícit a la iniciativa, segons ha apuntat Pere Pugès, un dels impulsors. Ho ha fet a través d'un "manuscrit", ha apuntat.

En cas de prosperar, els promotors faran un pas enrere i la posaran a disposició del partit. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha fet costat a la iniciativa, i el PDECat s'hi ha adaptat tot i veure alterats els seus plans. Es preveu que, en cas de superar les 55.000 signatures necessàries, hi hagi reunions entre partits per explorar aquesta possibilitat. De moment, però, ERC es manté ferma en la voluntat de fer un "front comú" programàtic amb els nacionalistes i, si pot ser, la CUP.

L'Ateneu Barcelonès ha estat l'escenari de la presentació de la iniciativa. Hi han assistit sectors de l'ANC, una entitat que té debat intern sobre la qüestió. Hi ha en marxa una consulta als afiliats, però fonts consultades indiquen que no cal confrondre "llista única" amb una candidatura que "s'autoanomena unitària". "L'ANC seguirà pressionant perquè tothom es posi d'acord i per una llista de consens", apunten. A l'acte també hi eren alts càrrecs de la Generalitat integrants del PDECat. Ferran Mascarell, delegat del Govern a Catalunya, i membres de l'entorn nacionalista com Agustí Colomines i Pilar Rahola, han assistit a la presentació, així com Elsa Artadi, directora general a Presidència.

Rol plebiscitari

Les eleccions, si es plantegen de manera autonòmica, "es perdran". "Només es guanyaran si són plebiscitàries i referendàries", ha apuntat Aurora Madaula, professora universitària i també promotora de la llista unitària. El programa ha de ser "simple", sense "lectures esbiaixades". "El full de ruta ha de tenir tres punts fonamentals: sobirania, llibertat i procés constituent", ha indicat Madaula. Es tracta de tres punts que tenen en compte el rebuig al 155, la llibertat dels presos polítics i el desplegament de la República, declarada formalment fa dues setmanes al Parlament.

Aquest tipus de candidatura, que ha de ser validada per la Junta Electoral Central abans de divendres vinent, compta amb inconvenients que han estat menystinguts pels promotors. Es tracta de no poder disposar d'espai als blocs electorals ni als debats, així com tampoc de recursos públics dels partits. Els dirigents de les sigles tradicionals independentistes només hi podrien ser a títol individual, sense fer servir els recursos de partit, segons ressaltaven ahir des del PDECat.