Colau trenca el pacte de govern amb el PSC

El 54% de les bases de Barcelona en Comú que han participat a la consulta interna aposten per desfer l'acord amb els socialistes i tornar a governar en solitari | “Cercarem tots els acords necessaris amb totes les forces polítiques per poder afiançar les nostres línies de govern”, ha assegurat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello

Xavier Domènech, Ada Colau, Vicenç Navarro i Elisenda Alamany, en una votació de Barcelona en Comú
Xavier Domènech, Ada Colau, Vicenç Navarro i Elisenda Alamany, en una votació de Barcelona en Comú | ACN
Sara González / Jordi Bes
12 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:54h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, trencarà el pacte de govern amb el PSC. Així ho han decidit les bases de Barcelona en Comú a través d'una consulta en la qual els partidaris de desfer l'aliança han estat majoria amb un 54% dels 3.800 vots emesos (els partidaris de mantenir l'aliança han estat el 45,6%, és a dir, 1736 vots). La votació era de caràcter vinculant, amb la qual cosa Colau haurà de fer efectiu el resultat de forma imminent. El suport dels socialistes a l'aplicació del 155 ha estat el detonant que ha posat punt i final a una entesa que Colau era partidària de mantenir després d'un any i mig de govern en coalició. Però les flagrants discrepàncies en el discurs d'àmbit nacional han acabat passant per sobre de les dinàmiques de gestió del consistori fins a tal punt que la majoria de les bases han considerat que no es podia seguir mantenint l'aliança.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha argumentat els motius que ha portat la majoria de la seva militància a demanar que es trenqui l'acord de govern. Ha recordat que els socialistes estan sent còmplices d'un "procés de recentralització autoritari" i que Barcelona en Comú ha fet "tot allò possible" per aconseguir que el PSC canviés de posició. Admet, però, que no ho han aconseguit perquè la formació que lidera Miquel Iceta s'ha ancorat al "bloc del 155" i s'ha situat "al costat" del PP i de Ciutadans encara que dirigents del propi partit s'hagin posicionat públicament en contra. Pisarello ha deixat clar que a partir d'ara governaran en solitari i buscaran la geometria variable amb la resta de formacions de l'oposició: "Cercarem tots els acords necessaris amb totes les forces polítiques per poder afiançar les nostres línies de govern".

Un trencament que beneficia la campanya del 21-D

La dura crítica de l'alcaldessa als socialistes a l'assemblea dels "comuns" aquest dissabte eren ja el preludi d'un trencament que allibera Xavier Domènech per afrontar la campanya del 21-D sense la contradicció del pacte a Barcelona, tenint en compte que la seva formació forma part del bloc sobiranista que combat el 155 i denuncia els empresonaments de membres del Govern. Colau va retreure als socialistes que es faci fotos amb el "racista" Xavier García Albiol i que donin l'esquena als presos polítics. "On vas Miquel Iceta?", va etzibar.

Barcelona en Comú tornarà a governar a partir d'ara en solitari amb tan sols 11 regidors mentre que els quatre representants que el PSC de Jaume Collboni va aconseguir a les eleccions municipals del 2015 tornaran a l'oposició. Durant l'última setmana els socialistes han retret a Colau que no defensés públicament "amb claredat i lleialtat" el pacte de govern. Tot i que fonts pròximes a l'alcaldessa asseguren que ella no era partidària del trencament, tampoc ha volgut significar-se davant d'una decisió que el propi funcionament del partit exigia que fos presa per la militància.

El pacte de govern no ha aconseguit restar al marge de les turbulències de la política a nivell nacional, especialment després dels empresonaments de membres del Govern, i dels presidents de l'ANC i Òmnium, dels quals els socialistes no en demanen la llibertat, a més d'haver donat suport a la suspensió de l'autonomia de Catalunya impulsada pel president Mariano Rajoy. Aquest context ha estat clau per incomodar bona part de les bases dels "comuns" que veien insostenible mantenir el pacte.
 

Ada Colau i el socialista Jaume Collboni en una reunió al consistori. Foto: Ajuntament de Barcelona


El govern més minoritari de la història de l'Ajuntament

A l'alcaldessa les pressions per posar fi al pacte amb els socialistes no només li venien de les seves pròpies bases, sinó també des dels partits independentistes de l'oposició. Ho han demanat ERC i la CUP, formacions que en el seu dia havien estat fermes candidates a formar govern amb BComú, però que no hi van acabar entrant, i també ho ha reclamat el PDECat. Fins i tot els republicans i el PDECat es van oferir per apuntalar el govern si es trencava amb els socialistes.

El govern de Colau, però, navegarà a partir d'ara en solitari. I no serà gens fàcil amb 11 regidors de 41, el govern més minoritari de la història de l'Ajuntament -Xavier Trias va governar sol amb 14 regidors-. El consistori està hiperfragmentat: a més dels "comuns", el formen el PDECat -amb 9 des de que Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha quedat com a no adscrit-; Ciutadans (5 regidors); ERC (5); PSC (4), PP (3) i la CUP (3). 

La incorporació dels quatre regidors del PSC al govern municipal al maig del 2016 va donar oxigen al govern municipal. D'entrada, perquè els regidors dels "comuns" van poder descarregar-se d'algunes responsabilitats, però també perquè el govern va guanyar múscul a l'hora d'afrontar les tasques diàries i tenir un grup menys a l'oposició.

El PSC, però, no va salvar Colau de la minoria, i és que amb els 15 regidors de BComú i el grup socialista encara estaven lluny dels 21 que es necessiten per a la majoria absoluta. Durant aquest temps, els socialistes han assumit la gestió dels districtes de Sant Andreu, l'Eixample i Sarrià i s'han fet càrrec de les àrees de cultura, comerç, esports, joves i gent gran. Ara, els "comuns" es veuran forçats a reorganitzar totes aquestes àrees.
Arxivat a