Crida de Puigdemont a Europa: «No pot tenir presos polítics ni un Govern a l'exili»

El president de la Generalitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, denuncia que l'Estat preparava un pla "duríssim" de repressió i violència després de la declaració de la independència | Reclama a les institucions europees que pressionin Espanya per respectar el resultat del 21-D i vaticina que el cas català acabarà als tribunals internacionals

Carles Puigdemont, entrevistat per Mònica Terribas
Carles Puigdemont, entrevistat per Mònica Terribas | @maticatradio
07 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:42h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha atès aquest dimarts els micròfons de Catalunya Ràdio des de Brussel·les acompanyat dels consellers que l'acomboien a l'exili -Lluís Puig, Toni Comín, Meritxell Serret i Clara Ponsatí-. "Hi ha un Govern legítim a la presó", ha apuntat Puigdemont, que ha denunciat que l'Estat preparava una "duríssima onada de repressió i violència" després de la declaració de la independència. En aquest sentit, el president ha demanat a Europa que pressioni Espanya per respectar el resultat de les eleccions del 21 de desembre, les més excepcionals de la història del país. El president ha demanat a les institucions comunitàries que reaccionin: "Europa no pot tenir presos polítics ni un Govern a l'exili". Ha dit, de passada, que la comunitat europea està "desconnectant" de la ciutadania i "tolerant" els "abusos" del govern de Mariano Rajoy.

Segons Puigdemont, l'executiu desplaçat a Brussel·les té el "deure d'anar fins al final", i ha observat que el govern de Mariano Rajoy "ha embogit" perquè "no té límit". "Europa s'ha cansat de dir que és un afer intern i els mitjans de comunicació de tot el món informen del que passa a Catalunya", ha resumit el dirigent nacionalista, que ha constatat que l'única manera que els catalans segueixin formant part d'Espanya és "per obligació". "Estem tornant al franquisme", ha recordat la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, que ha indicat que "abans quan s'arribava a Perpinyà ja estaves segur, ara no". "Estem cessats per un cop d'estat", han constatat els consellers.

Puigdemont ha apuntat, en tot cas, que el procés català s'acabarà dirimint als tribunals internacionals. "No serà la primera vegada que passi, Espanya és un estat condemnat per tortures", ha apuntat el president de la Generalitat, que ha constatat que les institucions europees, de moment, no emeten cap senyal positiu sobre Catalunya. Segons el president, el fet que hi hagi tanta expectació mediàtica sobre l'exili del Govern i tant poca reacció oficial d'Europa indica una "desconnexió" amb la ciutadania.

La "venjança" de l'Estat

"Ens preocupa molt la situació dels companys que són a la presó", ha apuntat Puigdemont, que ha justificat la decisió d'uns quants membres del Govern s'han quedat a Brussel·les. Segons ell, després de la declaració de la independència va quedar clar que calia tenir un "altaveu internacional". "L'Estat preparava una repressió molt dura, l'1-O ja van ensenyar les credencials. Hi havia una pulsió totalitària en les paraules que feien servir els portaveus, tenien ganes de venjança i no de justícia", ha ressaltat el dirigent nacionalista.

"L'Estat havia preparat una duríssima onada de repressió i de violència", ha recalcat, al mateix temps que ha insistit que cal "denunciar-ho" i "desemmascarar-ho". "Només pot frenar la independència si frena la democràcia", ha manifestat Puigdemont, que el dia 17 de novembre ha de comparèixer davant del jutge que decidirà sobre la seva extradició. Segons ell, per cert, cal demanar a Europa que reclami a Espanya que es respecti el resultat del 21-D. "Si la gent que vota no sap que hi ha opcions que no es podran desenvolupar, l'Estat ha de ser valent i dir-ho", ha recalcat el dirigent nacionalista.

Puigdemont ha carregat durament contra el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. "En nom de qui es pensa que parla?", s'ha preguntat el dirigent nacionalista, que ha assegurat que el PP perd a les urnes cada vegada que es presenta a les eleccions a Catalunya. "Estem cessats per un cop d'estat", ha apuntat amb duresa Puigdemont. Millo compareix des de Barcelona cada vegada que hi ha consell de ministres des que està en virtut l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.