Foment vol «castigar» la Cecot pel seu posicionament en favor del procés

Aquesta tarda la junta que presideix Gay de Montellà es tractarà la possible expulsió de la patronal terrassenca | L'1-O desenterra el conflicte entre les dues organitzacions empresarials

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà | ACN
06 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:58h
La "pax empresarial" només ha durat mesos. Fa menys d'un any, Foment del Treball i una de les seves entitats adherides, la terrassenca Cecot, havien tancat una de les seves enèsimes crisis després de mesos de tensions contínues. La cúpula de Foment, amb Joaquim Gay de Montellà al davant, veia amb irritació els desmarcaments de la Cecot sobre la situació política a Catalunya. A més, des de Foment es critica que els empresaris terrassencs ja fa temps que han sortit del seu àmbit geogràfic i actuen com un Foment paral·lel. La situació semblava resolta però els esdeveniments polítics des de l'1-O han acabat per desenterrar el conflicte. Aquesta tarda la junta de Foment debatrà la possible expulsió de la Cecot, que presideix Antoni Abad.

El procés ha dividit el món empresarial català des de l'inici. La Cecot ha fet les darreres setmanes diversos pronunciaments que han encrespat encara més el clima entre els dos empresariats. L'entitat que lidera Abad s'ha mostrat molt crítica amb l'actitud del govern espanyol i ha condemnat l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i més de mig govern. La recent edició de la Nit de l'Empresari, el 23 d'octubre, va ser una mostra de suport al president Carles Puigdemont. Abad va dir en aquella ocasió que "ens situem al costat de les institucions catalanes".   

Contra el decret de De Guindos

Un altre moment de ruptura entre Foment i Cecot es va produir quan l'empresariat vallesà es va pronunciar críticament amb el reial decret aprovat per l'executiu de Mariano Rajoy que facilitava el canvi de seu de les empreses catalanes. La Cecot va enviar una carta al ministre Luis de Guindos mostrant la seva oposició a la decisió governamental.

Fonts de la Cecot asseguren que no sabien res de la voluntat de Foment de tornar a obrir el tema de les relacions amb la Cecot i de replantejar el vincle entre totes dues entitats. En principi, l'ordre del dia de la junta d'avui només esmenta com a punt a tractar la relació amb les associacions adherides. Però tothom sap que es tracta de la Cecot. Antoni Abad té previst assistir a la junta ja que n'és membre de ple dret.  

Gay de Montellà, a la manifestació unionista

Tots aquests moviments han molestat el "búnquer" de Foment en un moment en què la cúpula que presideix Gay de Montellà ha endurit la seva línia antisobiranista. El mateix president de Foment no ha tingut problema per assistir a la manifestació espanyolista celebrada el 8 d'octubre, en companyia de l'exdirigent del PP Enric Lacalle, que lluïa una bandera espanyola. Poc abans, Foment ja havia qualificat el projecte independentista de "cop d'estat".