ERC condiciona la llista unitària a la presència de la CUP

Sabrià veu amb reticència l'opció de coalició amb llista blanca que deixen oberts els anticapitalistes i aplaudiria una estratègia compartida amb punts compartits | Els republicans admeten converses amb Fachin, en lloen la "valentia" i deixen la llista oberta a si s'hi volgués incorporar

06 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:43h

Sergi Sabrià, en roda de premsa, aquest dilluns. Foto: ERC


ERC no descarta la llista unitària de l'independentisme, però hi veu moltes dificultats. Així ho ha insinuat aquest dilluns el portaveu del partit, Sergi Sabrià, que ha destacat "la voluntat inequívoca de col·laboració i cooperació" de totes les forces implicades, la qual passaria per tenir "punts comuns i part del programa compartits". Així, no ha descartat "un acord de màxims" que passi per una sola candidatura, però ho ha condicionat a que la CUP també hi sigui, per bé que els anticapitalistes no debatran aquesta qüestió fins diumenge, mentre que les coalicions es poden registrar fins dimarts.

Així, Sabrià ha opinat que, "si alguna de les parts falla, la millor opció és que cadascú es presenti amb les seves sigles i matisos", però amb un "compromís programàtic" i la voluntat d'evitar el xoc entre elles. "Les opcions de mitges queden descartades en tots els casos", ha deixat clar, malgrat que ha celebrat que "les converses reiterades del cap de setmana són molt positives" de cara a aconseguir una coordinació per al 21-D i ha confiat en què es trobarà "la millor de les fórmules per maximitzar els vots".

De fet, la CUP ha apuntat que, per no descartar del tot la llista de país, registrarà dimarts una marca blanca a través de la qual es podria integrar a aquesta eventual coalició, però el portaveu republicà s'hi ha mostrat reticent: "Una llista blanca, segons com s'estructurés, podria implicar no assistir als debats electorals, no tindries espais de propaganda electoral...". "No podem renunciar a cap dels drets o de les opcions que tenim", ha asseverat, motiu pel qual "alguna de les propostes ben intencionades podrien restar més del que sumarien".

Puigdemont com a candidat

Pel que fa a la proposta del PDECat conforme Carles Puigdemont fos el candidat de la llista de país, Sabrià ha afirmat que "no és un tema de noms", sinó que ERC prioritza que "que hi hagués totes les sensibilitats" i, de ser així, ja se sabria "aprofitar tot el capital polític", sense concretar o descartar l'opció de l'actual president de la Generalitat. De fet, els republicans han escollit Oriol Junqueras com el seu cap de llista, mentre que la secretària general, Marta Rovira, molt probablement serà la seva cara pública en campanya i la número dos de la llista.

A més de la CUP, de fet, considera que "és imprescindible que hi entrin sectors de Catalunya en Comú i Podem", amb un ull posat en el ja ex-secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, que ha estripat el carnet aquest dilluns mateix i ha anunciat que està en converses amb ERC i la CUP de cara a possibles aliances. "Tots veiem la valentia amb què ha actuat els últims temps", ha aplaudit Sabrià, evidenciant una "defensa tancada de la democràcia i els valors humans", motiu pel qual "serà convidat a participar en el que li vingui de gust".

El paper dels independents

Així, ha recordat que els republicans sempre han "ofert llocs als independents", motiu pel qual ara se sentiran "encantats de parlar amb ell [Fachin i els seus aliats] els propers dies", ja que, més enllà que no siguin independentistes, els "uneix els valors republicans i la República en si". "Volem fer llistes obertes que representin moltes sensibilitats", ha insistit, motiu pel qual parlaran amb ell "per intentar col·laborar, amb candidatures o altre vies".