Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Col·legi de Periodistes, es queden els de sempre

Josep M. Martí guanya les eleccions al front de la llista continuista, amb un 63% dels vots

per Miquel Macià, 13 de març de 2010 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquesta vegada tampoc. Les eleccions al deganat i a la junta territorial de Barcelona celebrades ahir divendres, dia 12, tampoc no hauran servit per obrir una via de renovació en el col·legi professional més encarcarat del nostre país.

L'opció continuïsta encapçalada per Josep M. Martí es va imposar amb 1.138 vots (63%)  per davant de la llista alternativa de Salvador Cot, que va obtenir 666 vots (36,9%). La llista de Martí  ha col·locat onze membres a la Junta de govern, i la de Cot, set.

La campanya electoral ha tingut episodis d'especial duresa degut al creuament d'acusacions entre les dues candidatures: irregularitats de gestió, presentació de presumptes dades falses, acusacions d'efectuar entrevistes enganyoses, coaccions, etc. Per un moment va semblar que el tema podia arribar als jutjats de la mà de la llista de Cot, però al final no es va fer aquest pas.

La candidatura de Josep M. Martí ha comptat amb el suport entusiàstic de la crosta socialista i espanyolista que controla el Col·legi des de temps immemorials. A la llista de suport no hi van faltar noms com Enric Sopena, Najat El Hachmi, Joan Barril, Anna Balletbó, Víctor Amela, Rosa Cullell, Antonio Franco, Xavier Sardà, etc. També hi havia incrustacions novedoses com Albert Sáez, i presències de la dreta amb ADN espanyol, com Roger Jiménez i Jaime Arias. I la inevitable quota de cognoms d'ICV parapetats en el diner públic.

Tot plegat com sempre, amb els de sempre... Ben disposats a guardar sota clau el seu clos particular i a impedir que aires nous, més joves, més rebels, més intransigents amb els poders fàctics empresarials i polítics, més receptius a la sobirania de Catalunya, entressin a fer una neteja urgent.

Després d'aquesta tercera batalla, alguns professionals es pregunten (ens preguntem) si no comença ja de ser hora de constituir alguna altra mena d'agrupació professional del sector que, almenys, tingui una veu i una activitat pròpies. Que faci alguna cosa. Que parli i que cridi. I que serveixi de contrapunt al regiment d'instal·lats i ben peixats que controla un Col·legi que, ara menys que mai, no canviarà res.

Miquel Macià (editor del Grup Nació Digital i membre del Col·legi de Periodistes, on va entrar avalat per Josep Maria Huertas i Ramon Barnils).

------------------------------------------------------------


Josep Maria Martí, nou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya
(Del web del Col·legi de Periodistes)

Josep Maria Martí ha estat elegit nou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb el 63,08 per cent dels vots (1138 vots), mentre que l'altre candidat, Salvador Cot, ha obtingut el 36,92 per cent dels sufragis (666 vots). Pel que fa a les eleccions a la Junta de la Demarcació de Barcelona, la llista que dóna suport a Martí ha obtingut 11 membres, i la que dóna suport a Cot n'ha guanyat 7.

Martí s'ha imposat en totes les Demarcacions del Col·legi: a Barcelona amb el 61,70 per cent de vots (38,30 per Cot), a Girona amb el 61,82 per cent (38,18 per Cot), a Lleida amb el 59,66 per cent (40,34 per Cot), a Tarragona amb el 86,67 per cent (13,33 per Cot) i a Terres de l'Ebre amb el 88,89 per cent (11,11 per cent per Cot).

Els primers col·legiats han començat a arribar a les 9 del matí a la seu del Col·legi i a les Demarcacions de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre per votar el nou Degà del Col·legi. A més, Barcelona elegeix els 18 membres de la Junta de la Demarcació (Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre ja estan constituïdes amb la candidatura única que es va presentar al mes de febrer).

A les 12 hores de divendres 12 de març s'ha tancat l'acceptació del vot per correu: 538 vots s'han fet arribar a Barcelona.

L'ambient festiu ha caracteritzat tota la jornada electoral, amb periodistes que han anat a votar a la seu del Col·legi i les Demarcacions. Josep M. Martí ha votat a les 11 del matí a Barcelona, mentre que Salvador Cot ho ha fet també a Barcelona a les 16 hores.

Josep Maria Martí va ser director de Ràdio Barcelona entre els anys 1989 i 2001 i segueix vinculat a la Cadena SER. És director de l’Observatori de la Ràdio i professor titular de Comunicació Audiovisual a la UAB.

La candidatura que li dóna suport porta per nom Un Col·legi útil per a tothom i està integrada per Ramon Besa, Jordi Basté, Núria de José, Neus Bonet, Marc Vidal, Montserrat Armengou, Sílvia Heras, Xavier Mas de Xaxàs, Ana Jiménez, Francesc Espiga, Teresa Cendrós, Montserrat Rius, Francesc Escribano, Enric Frigola, Pilar Casanova, Alícia Oliver, Marga Solé i Anna Comas. La llista aspira a la Junta de la Demarcació de Barcelona.

Salvador Cot és subdirector del diari AVUI. Anteriorment havia estat director del setmanari El Temps i corresponsal de TV3 a París, Bilbao i Madrid. Dins Televisió de Catalunya va presidir el comitè professional.

La candidatura que li dóna suport porta per nom Guany@ el periodisme i està formada per Pilar Antillach, Aurora Antón, Ignasi Aragay, Josep Cabayol, Magí Camps, Irene Caparrós, Bernat Capell, Oriol Cortacans, Pere Ferreres, Llibert Ferri, Patrícia Gabancho, Josep Garriga, Anna Grimau, Jordi Muñoz, Enric Sierra, Teresa Turiera-Puigbó, Esther Vera i Joan Vila. La llista aspira a la Junta de la Demarcació de Barcelona.

Constituïdes les Juntes de Terres de l'Ebre, Tarragona, Lleida i Girona

El Col·legi de Periodistes de Terres de l'Ebre, Tarragona, Girona i Lleida ja han constituit la seva nova Junta de Demarcació. Totes quatre Demaracions van rebre una sola candidatura a la Junta l'u de febrer passat, i dins dels quinze dies successius havien de quedar constituïdes.

Amparo Moreno ha estat confirmada com a presidenta de la Demarcació de Terres de l'Ebre, mentre que la vicepresidenta és Pilar Poy, la secretària Sílvia Berbís, el tresorer Josep Baubí, el vocal primer Joan Joaquim Launes, i la vocal segona Joana Domènech.

El president de la Demarcació de Tarragona és Ignasi Soler, la vicepresidenta Sara Sans, la secretària Cori Sebastià, la tresorera Carina Filella, la vocal primera Núria Valls i la vocal segona Meritxell Fuguet.

El president de la Demarcació de Girona és Narcís Genís, el vicepresident Jordi Grau, la secretària Susanna Quintana, el tresorer Jaume Serra, el vocal primer Rosa Gil i el vocal segon Laura Fanals.

El nou president de la Demarcació de Lleida és Josep Lluís Cadena, el vicepresident Jesús Riverola, la secretària Yolanda Jiménez, la tresorera Àngels Antón, la vocal primera Mònica Mombiela i el vocal segon Josep Jover.

- La notícia, al web del Col·legi

------------------------------------------------------------

Josep Maria Martí s'imposa en les eleccions del Col·legi de Periodistes i en serà el nou degà

Cortina, Pau // ACN  - El nou degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) és Josep Maria Martí, després que en les eleccions d'aquest divendres hagi obtingut un miler de vots davant dels 600 que s'ha endut Salvador Cot. Els comicis per escollir nou degà i nova junta de govern han arrancat a les nou del matí a Barcelona i a les demarcacions de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, malgrat que el vot per correu, que s'ha tancat a les dotze del migdia, funcionava de fa dies. Les picabaralles entre candidatures, que havien precedit la jornada electoral, no s'han fet notar aquest divendres, i els dos candidats han participat amb normalitat en la jornada i han viscut junts el recompte des de la seu del CPC.

Els primers col·legiats han començat a arribar a les nou del matí a la seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona i a les demarcacions de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre per votar el nou degà del Col·legi. Dos eren els candidats: Salvador Cot i Josep Maria Martí. Finalment, s'ha imposat Martí amb la candidatura 'Un col·legi útil per a tothom'.

A més, Barcelona escollia els 18 membres de la Junta de la Demarcació, que inclourà membres de les dues llistes en concurrència, en una relació proporcional al diferencial de vot dels candidats a degà.

A les dotze del migdia d'avui divendres s'ha tancat l'acceptació del vot per correu: 538 vots s'han fet arribar a Barcelona. Pel que fa al vot presencial, les portes han restat obertes fins les vuit del vespre.

El recompte de vots ha conclòs a les deu de la nit amb el resultat esmentat. Josep Maria Martí ha obtingut prop d'un miler de vots, pels quasi 600 que han donat suport al candidat Salvador Cot, malgrat que aquest ha obtingut un major suport dels col·legiats numeraris -jubilats o que no es troben en actiu.

Pel que fa als nous membres de la Junta, el recompte s'allargarà fins a la matinada. El resultat de les eleccions s'ha conegut a les dotze de la nit, i en proclamar-se vencedor, Martí ha assegurat que 's'han fet unes eleccions democràtiques' i ha agegit que amb aquest resultat 'guanya el Col·legi'.


Un col·legiat, en el moment d'exercir la tria de la seva papereta (Foto: Nació Digital.cat)

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació