El PDECat aposta per una llista unitària amb Puigdemont al capdavant

La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, assegura que cal "desbordar les urnes" per tal de "recuperar" les institucions catalanes | El programa electoral reclamarà l'amnistia dels presos polítics i el rebuig frontal a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució

Cadires buides en record als membres del Govern empresonats i a l'exili durant el consell nacional del PDECat
Cadires buides en record als membres del Govern empresonats i a l'exili durant el consell nacional del PDECat | ACN
05 de novembre del 2017
Actualitzat a les 14:00h
Primer consell nacional del PDECat després de l'empresonament de mig Govern. Els quadres del partit, la major part dels quals amb un llaç groc a la solapa per demanar l'alliberament dels consellers i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han arribat a la Universitat Pompeu Fabra tocats, recordant que dijous hi va haver tres consellers -Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs- empresonats i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és a Brussel·les. El calendari, malgrat tot, segueix endavant, i queden només tres dies perquè s'acabi el termini per presentar coalicions electorals. Els quadres del PDECat han avalat una gran llista de país amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al capdavant.

"Hem de desbordar les urnes", ha apuntat la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, que ha reclamat un resultat molt rotund a favor del sobiranisme per dir als empresonats que "tot ha valgut la pena". Pascal ha confirmat que s'ha validat l'impuls a una "gran llista unitària que incorpori totes les sensibilitats". "La nostra és una aposta perquè aquells qui estan privats de llibertat puguin formar part de les nostres llistes", ha considerat la dirigent nacionalista. "Volem que el president Puigdemont sigui la persona que lideri aquest gran desbordament a les urnes", ha apuntat.

Segons ella, el PDECat no posarà traves a fer una candidatura unitària. "Nosaltres anem a posar-nos d'acord amb tothom. El bé a preservar és la llibertat del país", ha considerat la dirigent nacionalista, que ha admès la dificultat amb la qual ha hagut de treballar la direcció durant les últimes setmanes. 

"Canalitzem la fredor i la tristesa en una potència extraordinària perquè el dia 21 les urnes siguin plenes de dignitat", ha assegurat Pascal, que ha admès la complexitat "desconeguda" del moment polític. "Us voldria demanar que en aquest moment de tantes agoixes la nostra resposta sigui pacífica, serena, rotunda i demcoràtica per preservar el fet que siguem un sol poble. Ens volen injectar una actitud violenta", ha considerat Pascal. "No ens queda altra que desbordar les urnes. No podem deixar de cap de les maneres als qui han fet costat al 155 que es quedin amb les institucions de Catalunya", ha ressaltat durant el seu discurs.

Segons la dirigent nacionalista, l'Estat "empresona gent honesta", i el món "ho veu". "No caiguem en la ingenuïtat de pensar que ja no s'hi pot fer res més", ha apuntat Pascal, que ha considerat que Espanya "practica el dret de conquesta". "El nostre paper és fonamental per tirar endavant. Això requereix generositat extraordinària, interna i externa. Requereix un orgull del que som, del que hem fet", ha inidicat. "Només assumint aquest rol fonamental ens en sortirem, i només ens val l'actitud de fortalesa", ha resumit la dirigent nacionalista, que ha augurat "dies pitjors".

Designació de Puigdemont

Una de les decisions que s'han pres és designar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a cap de llista als comicis del 21-D. Es tracta d'una designació simbòlica, votada per unanimitat en el consell nacional, a l'espera de saber si es concreta una "gran llista de país" com la que demana el PDECat. Puigdemont es va posicionar ahir a favor d'aquesta candidatura -ho va fer a través de Twitter i també ho va traslladar, dies abans, a la direcció del partit-, tot i que a hores d'ara sembla complicat que s'acabi concretant. ERC vol una llista que vagi molt més enllà de Junts pel Sí i, en cas que no sigui possible, es presentarà en solitari. La llista l'encapçalaran Oriol Junqueras -empresonat- i Marta Rovira. 

El PDECat tenia previst escollir el cap de llista a la Generalitat l'11 de novembre, com va avançar NacióDigital, però la voluntat de Puigdemont de presentar-se ha alterat els plans amb els quals comptava la direcció. L'únic que havia fet públicament el pas era Santi Vila, que avui ha rebut "moltes crítiques" durant el consell nacional, segons fonts presents a la trobada. Un dels que ha estat més durs ha estat Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar.