El PDECat designa Carles Puigdemont com a candidat a les eleccions del 21-D

El consell nacional de la formació ho ha acordat aquest diumenge després que ell es mostrés disposat, divendres, a ser cap de cartell des de Brussel·les | Els quadres de la formació aposten per una llista unitària que integri tots els sectors del sobiranisme

Cadires buides en record als membres del Govern empresonats i a l'exili durant el consell nacional del PDECat
Cadires buides en record als membres del Govern empresonats i a l'exili durant el consell nacional del PDECat | ACN
05 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:16h
Primer consell nacional del PDECat després de l'empresonament de mig Govern. Els quadres del partit, la major part dels quals amb un llaç groc a la solapa per demanar l'alliberament dels consellers i de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han arribat a la Universitat Pompeu Fabra tocats, recordant que dijous hi va haver tres consellers -Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Meritxell Borràs- empresonats i que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és a Brussel·les. El calendari, malgrat la gravetat dels fets, segueix endavant, i queden només tres dies perquè s'acabi el termini per presentar coalicions electorals. Una de les decisions que s'han pres és designar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com a cap de llista als comicis del 21-D, i també s'ha apostat per bastir una candidatura unitària amb tot l'espectre sobiranista.

Es tracta d'una designació simbòlica, votada per unanimitat en el consell nacional, a l'espera de saber si es concreta una "gran llista de país" com la que demana el PDECat. Puigdemont es va posicionar ahir a favor d'aquesta candidatura -ho va fer a través de Twitter i també ho va traslladar, dies abans, a la direcció del partit-, tot i que a hores d'ara sembla complicat que s'acabi concretant. ERC vol una llista que vagi molt més enllà de Junts pel Sí i, en cas que no sigui possible, es presentarà en solitari. La llista l'encapçalaran Oriol Junqueras -empresonat- i Marta Rovira. 

El PDECat tenia previst escollir el cap de llista a la Generalitat l'11 de novembre, com va avançar NacióDigital, però la voluntat de Puigdemont de presentar-se ha alterat els plans amb els quals comptava la direcció. L'únic que havia fet públicament el pas era Santi Vila, que avui ha rebut "moltes crítiques" durant el consell nacional, segons fonts presents a la trobada. Un dels que ha estat més durs ha estat Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, expliquen les mateixes fonts.