ERC exigeix «garanties» per al 21-D: la llibertat dels presos polítics i reconèixer el resultat

Marta Rovira afirma que l'independentisme es compromet a "legitimar" les eleccions imposades si Espanya permet que tots els projectes es confrontin en igualtat i s'apliqui el que venci | També reclama que els "comuns" no es desdiguin del seu compromís amb un procés constituent no subordinat: "La revolució democràtica no admet equidistància"

Marta Rovira, en la intervenció al consell nacional d'ERC.
Marta Rovira, en la intervenció al consell nacional d'ERC. | ERC
04 de novembre del 2017
Actualitzat a les 22:33h
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha enviat missatges molt clars tant al bloc unionista com als "comuns" en un discurs d'obertura del consell nacional dels republicans d'aquest dissabte que ha estat més llarg i emotiu de l'habitual, arran de l'empresonament del vicepresident del Govern i president del partit, Oriol Junqueras, i del fet que diversos consellers es trobin també entre reixes o a l'exili. Així, Rovira ha asseverat que l'independentisme validarà les eleccions "il·legítimes" participant-hi, però ha reclamat a Espanya que deixi lliures tots els presos polítics i n'accepti els resultats.

En aquest sentit, la dirigent republicana ha insistit que, si els partits independentistes són presents el 21-D i els seus ajuntaments col·laboren amb l'organització dels comicis, "cal que els presos, tots, sense excepció, surtin de la presó", ja que Espanya ha de posar "les condicions perquè les eleccions tinguin totes les garanties democràtiques" i permetin "debatre totes les opcions polítiques en igualtat de condicions". "No podem anar a unes eleccions amb els principals líders polítics i socials amb els principals líders d'un sector a la presó", ha subratllat i, per això, ha exigit que, si l'unionisme "vol unes eleccions democràtiques, cal que deixi lliures tots els presos polítics" i es comprometi a respectar la victòria independentista si aquesta s'imposa i, per tant, pugui implantar el seu full de ruta. En tot cas, no ha donat cap pista sobre la fórmula amb què voldria que el sobiranisme es presentés en aquests comicis, un dels debats que tindran els quadres de la formació a porta tancada -per bé que Junqueras va insinuar que preferia llistes separades i programa i estratègia compartida-.

Així, la secretària general d'ERC ha defensat que les eleccions "només poden ser un pas més demostrar" que la declaració d'independència és legítima i hi ha "majoria" per aplicar-la, motiu pel qual ha reclamat "parlar clar" i subratllar que no es tracta d'unes eleccions normals, sinó "un pas més per acumular majories, esforços i guanyar legitimitat". "També van d'amnistia, de recuperar llibertat i institucions intervingudes", ha afegit, i "són un pas més per consolidar el camí i obrir un nou procés democràtic i participatiu" en un moment en què Catalunya té "el món connectat" i pot "demostrar com s'aconsegueix un mandat que ha de ser respectat". "Actuaran com a demòcrates?", s'ha preguntat, en referència a l'unionisme, i ha afirmat: "Nosaltres acceptem legalitzar-les, ells només han d'acceptar ser demòcrates".
 

Llaços grocs a les cadires dels consellers empresonats Foto: ERC


No hi ha equidistància possible

Igualment, pel que fa als "comuns" els ha etzibat que la revolució no "es farà a la seva manera", ja que "està als carrers de fa anys" i no admet "maneres imposades ni lliçons". "La revolució democràtica no admet aquests matisos i equidistància, o estàs amb la revolució o amb la repressió", ha insistit, i els ha reclamat que li facin costat, " es digui procés constituent o declaració d'independència", ja que "no admet més temps". En concret, els ha reclamat que "segueixin defensant un procés constituent no subordinat, que no agafin una deriva socialista, que només es desdiuen d'allò que han promès". Pel que fa als dirigents del PSC, Rovira ha insistit que "s'han desdit de la seva essència, dels valors de la democràcia, del pacte, del dret a decidir" i "aquests socialistes s'estan desdint de recuperar els valors de llibertat i democràcia".

Quant a Junqueras i als consellers empresonats o exiliats, ha afirmat que "han deixat l'ànima i han sacrificat la vida personal pel bé del país" i ara són culpables d'"haver lluitat per les seves idees de justícia, d'igualtat d'oportunitats, de republicanisme, de llibertat" i "haver complert amb un programa electoral amb què es van presentar a unes eleccions legítimes i legals". "Són culpables d'haver exercit la democràcia", ha conclòs, i "els últims 15 dies han patit el pitjor de les seves vides", malgrat que "l'Estat va amenaçar amb 30 anys de presó i ells oferien diàleg".

Tot preparat per a la repressió

En aquest sentit, malgrat els intents de negociació o mediació, Rovira ha lamentat que "l'aparell de l'Estat ho tenia tot a punt, querelles redactades que persegueixen idees polítiques i no fets, atestats de la policia manipulats, la persecució política als nostres carrers en múltiples formes com la policia secreta o de detencions". "Malgrat tots els gestos, no hi havia garantida per a res", ha insistit, ja que "la majoria del PP, C's i el PSC-PSOE ja tenia decidit acabar amb l'independentisme, la democràcia i el progrés al nostra país".

En tot cas, la dirigent d'ERC ha afirmat que, una de les seves últimes converses, Junqueras li va transmetre una idea: "Si són capaços de carregar-s'ho absolutament tot, només quedarà una via, la de guanyar-ho tot una altra vegada". Ara bé, ha denunciat que malgrat que "la política és un instrument per transformar la societat", cal respectar les "regles del joc" de la democràcia, cosa que avui "PP, PSOE i C's no fan", sinó que "simplement les dicten i les imposen a la força" i "usen tots i cadascun dels instruments al seu abast per imposar-se", cosa que "trenca els fonaments de la democràcia i els drets fonamentals i humans" i és "un abús de poder en tota regla". "I, quan això va en contra d'institucions escollides democràticament i un mandat democràtica, només té un nom, és un veritable cop d'estat", ha carregat.

Respecte als resultats

Per tot això, ha recordat que ERC porta 20 defensant sense èxit l'independentisme a les urnes i, malgrat no haver guanyat fins ara, sempre ha respectat el resultat, i ara seguirà "promovent, preservant i defensant la democràtica". "Per aparentar que són demòcrates, ens convoquen a unes eleccions que són il·legals i inconstitucionals, perquè ho han fet saltant-se l'Estatut i la Constitució, per la por a acceptar un referèndum pactat", ha etzibat, malgrat que assegura que en realitat "tenen por a la democràcia".

Tot i això, tal com es va veure l'1-O, ha afirmat que unes eleccions a Catalunya només es poden fer si l'independentisme hi col·labora, ja que es necessita que cooperi el 90% dels ajuntaments governats per independentistes, atès que molts locals electorals que depenen d'ells, fan els sorteigs de meses i custodien les urnes de l'Estat. Però també necessita "que la majoria d'aquest país no faci insubmissió, que la comunitat educativa s'avingui a obrir les escoles en un dijous", o "que hi hagi una participació que legitimi el seu resultat". "Ells pretenien que ens oposéssim a unes eleccions, a unes urnes, que intercanviéssim el perfil respecte l'1-O, perquè creia que trencava amb la coherència dels nostres fets i el nostre relat", ha afirmat, però ha avançat que això no passarà.

Obligació de guanyar

I per això ha insistit a demanar que l'unionisme accepti la implantació de la independència si els que la defensen guanyen: "Hem acceptat 20 anys els resultats sempre que ens hem presentat amb un programa independentista i no hem guanyat. La pregunta és si ara ells sabran fer el mateix en unes eleccions que nosaltres hem legitimat". "Només nosaltres podem legalitzar aquestes urnes que ens imposen, només nosaltres podem organitzar aquestes eleccions i només nosaltres tenim l'obligació de guanyar-les i així ho farem!", ha clamat.