Els «comuns» i Iglesias pacten la coalició per al 21-D abans que votin les bases de Podem

Catalunya en Comú i la direcció estatal de Podem acorden una aliança "instrumental" tot i que la militància catalana no decideix fins dilluns si accepta l'entesa | Iglesias posposa fins la setmana que ve el cessament de Fachin, que al partit es dona per fet després de mesos de tensions

Xavier Domènech amb Pablo Iglesias, en un acte de partit
Xavier Domènech amb Pablo Iglesias, en un acte de partit | Flickr Podem
03 de novembre del 2017
Actualitzat el 04 de novembre a les 17:11h
Les eleccions del 21 de desembre a Catalunya imposades per Mariano Rajoy forcen moviments en clau electoral. A l'esquerra alternativa, també. Catalunya en Comú i la direcció estatal de Podem han pactat que es presentaran als comicis de finals d'any amb la fórmula d'una "coalició ínstrumental", tal com han confirmat diverses fonts dels "comuns" a NacióDigital. Les dues formacions han descartat la confluència i registraran aquesta fórmula jurídica abans de dimarts, quan conclou el període establert per presentar coalicions als comicis.

L'entesa entre el partit liderat per Xavier Domènech i la formació de Pablo Iglesias s'ha rubricat abans que Podem Catalunya hagi tancat la consulta a la militància catalana sobre una possible aliança electoral. De fet, la votació està en marxa des de dimecres i s'allargarà fins aquest dilluns, i es preveu una participació molt rellevant de les bases. La consulta interna va ser imposada per la direcció estatal per tancar una coalició amb Catalunya en Comú. El moviment dissenyat per Iglesias tenia un doble objectiu: resoldre una confluència que no va ser possible l'abril passat -Podem Catalunya se'n va desmarcar- i rellevar la direcció encapçalada Albano Dante Fachin.

El pacte entre els "comuns" i Iglesias suposa una desautorització completa a l'estratègia del secretari general de Podem Catalunya. El consell ciutadà estatal de Podem -el màxim òrgan de direcció entre assemblees- s'ha reunit aquest divendres per analitzar el futur de l'executiva catalana. La cúpula estatal ha acordat no cessar encara Fachin, però sí que el rellevarà del càrrec si perd la consulta interna i no dimiteix. S'ha aprovat la petició dels cercles catalans d'obrir una assemblea per renovar càrrecs, però s'ha congelat qualsevol decisió fins a la setmana que ve. El divorci entre Iglesias i Fachin és absolut. Al partit ja es parla de donar el timó de la formació a una gestora.

Una coalició per assegurar la quota als mitjans

Per què els "comuns" i la direcció estatal de Podem han optat finalment per una "coalició instrumental"? A banda de la necessitat de tancar amb urgència una entesa que fes viable complir amb els terminis electorals, les dues formacions han valorat la necessitat de disposar de beneficis com la quota de pantalla que implica la publicitat institucional. La coalició implica no renunciar a aquests avantatges. Però té un cost intern, un possible trencament a Podem Catalunya.
 

Albano Dante Fachin, líder de Podem a Catalunya Foto: Martí Albesa


En les últimes hores s'ha fet evident com les costures de Podem estan ja a punt d'esquinçar-se. Fachin ha denunciat l'intent per part dels cercles de fer caure la seva direcció. En un comunicat, ha assegurat que si bé hi ha cercles que volen impulsar una assemblea per revocar-lo a ell i la seva direcció, segons l'article 8 del capítol 2 del document organitzatiu emanat del congrés de Vistalegre 2, la revocació en assemblea no es pot fer fins que no hagi passat un termini de 18 mesos des de l'elecció de l'òrgan. La seva direcció va prendre possessió el juliol del 2016 i el termini no es compleix fins al gener del 2018.

"Podem Catalunya i la seva secretaria d'Organització no té cap constància ni ha rebut cap de les suposades actes que demanarien aquesta consulta revocatòria", ha insistit el secretari general en el comunicat. En tot cas, els moviments als cercles que demanen forçar unes primàries per triar una nova direcció venen de lluny. De fet, des del procés fallit de confluència amb els "comuns", durant el qual un sector del partit va acusar Fachin d'estar maniobrant per atrinxerar-se a la direcció de Podem Catalunya posant excuses de caràcter tècnic per no confluir amb el partit de Xavier Domènech.

Reunions per perfilar la llista electoral

En paral·lel a la decisió sobre la fórmula de la coalició i el futur de Fachin, Podem i els "comuns" treballen en la confecció de la llista per a les eleccions del 21-D. Aquest divendres s'ha reunit l'executiva de Catalunya en Comú per avançar els últims debats interns i també està programada una trobada de la coordinadora de Barcelona en Comú, formació integrada a la confluència catalana. Segons les fonts consultades, la llista dels comicis catalans està molt madura. Es dona per fet que Xavier Domènech serà el candidat i que la número dos serà Elisenda Alamany. Els "comuns" preveuen reservar per a Podem el número tres de la candidatura. Aquest diumenge s'ha convocat una reunió de la coordinadora de Catalunya en Comú per analitzar l'escenari del 21-D i certificar Domènech com a cap de cartell.
 

Elisenda Alamany i Xavier Domènech Foto: ACN