El govern espanyol fa campanya pel 21-D des de la Moncloa

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, allunya el fantasma de la il·legalització de partits i no es pronuncia sobre l'empresonament dels membres del Govern | Assegura que els eleccions han de poder garantir "estabilitat, seguretat i certesa" per a Catalunya

03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 20:14h

Íñigo Méndez de Vigo després del consell de ministres Foto: Europa Press


La compareixença del portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, després de la reunió del consell de ministres ha estat tota una declaració d'intencions: des del govern espanyol es farà campanya per a les eleccions del 21-D. No en va el portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy ha assegurat que després de l'aplicació del 155 i de l'empresonament dels membres del Govern de Carles Puigdemont, les eleccions del 21 de desembre han de servir per aconseguir "estabilitat, seguretat i certesa" a Catalunya. Des de la Moncloa es posa en marxa tota la maquinària electoral per a una comicis que el bloc constitucionalista veuen com una oportunitat per conquerir les institucions catalanes. 

Méndez de Vigo ha evitat valorar la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'enviar a la presó els membres del Govern. "La separació de poders implica la separació de responsabilitats. El que ha ocorregut queda en l'àmbit judicial i s'escapa del del govern", ha dit. En aquest sentit, ha intentat donar un caire de normalitat a la convocatòria electoral i ha subratllat especialment que en aquestes eleccions podran participar "tots els partits polítics", una frase amb la qual intenta allunyar el fantasma de les il·legalitzacions de partits que sí atien altres dirigents del PP. De fet, ha considerat una "bona notícia" que els partits catalans hagin anunciat que s'hi presentaran.

"Ningú es pot sostreure de la justícia" 

En una campanya que ja es preveu convulsa pels presos polítics, des de Moncloa es busca minimitzar l'impacte que les decisions judicials puguin tenir en el resultat electoral. El portaveu del govern espanyol ha defensat que a Espanya regeix la "presumpció d'innocència" i els ciutadans tenen els seus "drets garantits", amb la qual cosa ha recordat que els empresonats es poden presentar a les eleccions si així ho decideixen. Tot i això, ha afirmat que Espanya és un estat de dret i que "ningú es pot sostreure" de la justícia. Ho ha dit referint-se al president Puigdemont, que segueix a Brussel·les. De fet, Méndez de Vigo fins i tot ha relliscat i ha dit que l'Audiència Nacional ja havia ordenat la seva detenció quan la jutge no ha pres encara aquesta decisió. "La premsa internacional ja l'ha jutjat amb severitat", ha afirmat. 

"Les eleccions han de servir per donar seguretat i evitar les conseqüències econòmiques que estem veient", ha defensat Méndez de Vigo, que ha subratllat dues dades que ha posat sobre la taula aquest matí la ministra de Treball, Fátima Báñez: que l'atur ha crescut a Catalunya en 14.698 persones durant el mes d'octubre i que l'1-O ha tingut un "impacte molt notable" en el turisme. Méndez de Vigo ha fet bandera del 155 com la mesura clau per "restituir l'autogovern que ha estat liquidat per mesures il·legals i excloents" del Govern de Puigdemont.

Euskadi com a exemple del "respecte a l'ordenament jurídic"

No és casual tampoc que justament aquest divendres el consell de ministres hagi aprovat el decret per actualitzar la quota basca i millorar el finançament basc. De fet, ha llançat tot un dard a Catalunya quan ha posat Euskadi com a exemple de com es pot millorar l'autogovern i el finançament "des del respecte a l'ordenament jurídic". A ningú se li escapa, però, que el PP torna a necessitar el suport dels cinc diputats del PNB al Congrés per poder aprovar els pròxims pressupostos. El govern espanyol ja dona per descomptat, però, que això no passarà abans de finals d'any. 

La maquinària electoral, sota control

Un cop ha acabat la roda de premsa dels ministres Íñigo Méndez de Vigo, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro després del consell de ministres, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha comparegut a Barcelona per informar de les decisions adoptades sobre l'organització de les eleccions del 21-D. L'executiu ha designat el mallorquí Juan Antonio Puigserver, advocat de l'estat i secretari general tècnic del ministeri de l'Interior, perquè assumeixi la gestió directa de la secretaria general de la conselleria d'Interior, i tingui poder de signatura dels actes necessaris per executar en els àmbits de Vicepresidència i Economia.

El consell de ministres també ha aprovat un reial decret relatiu a subvencions i control de la comptabilitat electoral. Es mantenen les quantitats atorgades als diversos partits que es van establir en les eleccions del 2015: 16.101 euros per cada escó obtingut per un partit, coalició o agrupació electoral i 61 cèntims per vot per cada llista que obtingui com a mínim 1 escó. Millo ha explicat que s'ha recorregut a una modificació pressupostària dels comptes de la Generalitat del 2017 de més de 12.300.000 per atendre els pagaments que s'han de satisfer amb motiu de la convocatòria del 21-D. El cost total del procés electoral s'estima en uns 25 milions d'euros.  

Millo ha repetit els missatges donats pel ministre portaveu Méndez de Vigo uns minuts abans sobre com el procés sobiranista ha afectat l'economia. L'últim octubre s'han creat 1.700 llocs de treball a Catalunya, ha assegurat el delegat, quan al País Valencià i a Madrid se n'han creat 38.000. Pel que fa al sector turístic, la setmana passada, del 23 al 29 d'octubre hi va haver un 83% de l'ocupació hotelera, un 1% menys que la setmana anterior. Per aquesta setmana, els hotelers preveuen que l'ocupació podria ser del 81%.  Per això, ha dit Millo, "és tan important recuperar l'ordre constitucional i estatutari".