La direcció estatal de Podem es reuneix d'urgència per estudiar el cessament de Fachin

La cúpula catalana no pot ser cessada almenys fins gener del 2018 si ho demanen els cercles, però Iglesias ho pot forçar abans

 Albano Dante Fachin amb Pablo Iglesias en un acte de Podem a Badalona.
Albano Dante Fachin amb Pablo Iglesias en un acte de Podem a Badalona. | Adrià Costa
03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 18:43h
Que el líder de Podem, Pablo Iglesias, vol Albano Dante Fachin fora de la secretaria general de Podem Catalunya és públic i notori. La consulta imposada per la direcció estatal entre la militància catalana per tancar una coalició amb Catalunya en Comú ha desencadenat un conflicte que feia temps que estava enquistat i que ara s'intenta resoldre a corre-cuita amb la intervenció d'Iglesias. El seu moviment té un doble objectiu: resoldre una confluència que no va ser possible el passat 8 d'abril i rellevar la direcció de Fachin.

Per això, el consell ciutadà estatal de Podem -el màxim òrgan de direcció entre assemblees- es reuneix aquest divendres a la tarda, en una convocatòria d'urgència, amb l'únic punt del dia d'estudiar la convocatòria d'una assemblea extraordinària a Catalunya per renovar la cúpula catalana del partit i apartar d'aquesta manera Fachin. Aquesta reunió se celebra de forma telemàtica, a través d'internet, a causa de la impossibilitat de tots els dirigents estatals de desplaçar-se de forma urgent a Madrid.

La cúpula del partit ha pres aquesta decisió després de les múltiples veus de la formació que, tant dins com fora de Catalunya estan reclamant el seu cessament. En la reunió de diumenge passat per imposar la consulta sobre les llistes, molts dirigents i líders territorials ja van demanar prendre mesures més dràstiques i, des de llavors, no han deixat de reclamar el cessament de la direcció catalana. "Albano Dante, reculli les seves coses", va afirmar per exemple dimarts el secretari general de Podem a Extremadura, Álvaro Jaén, en un missatge a Twitter.

Una mesura que es preveia més endavant

La direcció estatal es mantenia a l'espera dels resultats de la consulta convocada per decidir l'aliança amb Catalunya en Comú, que es coneixeran dimarts vinent, en considerar que, si la partició era elevada i el "sí" a confluir era contundent, Fachin estaria "obligat" a dimitir. La pressió d'alguns cercles catalans, però, ha portat a avançar l'acció.

Així, el gran malestar que existeix al consell ciutadà amb Fachin fa que el seu cessament i la convocatòria d'una assemblea ciutadana serà previsiblement aprovat per majoria. A més, la direcció té previst aprovar el nomenament d'una gestora, que a Podem denominen "equip tècnic", perquè prengui les regnes del partit a Catalunya fins que se celebri aquest congrés que renovarà els òrgans directius, segons fonts de la direcció.

No pot ser cessat pels cercles

De fet, en les últimes hores s'ha fet evident com les costures estan ja a punt de trencar-se, quan Fachin ha denunciat l'intent per part dels cercles de fer caure la seva direcció. En un comunicat, assegura que si bé hi ha cercles que volen impulsar una assemblea per revocar-lo a ell i a la seva direcció, segons l'article 8 del capítol 2 del document organitzatiu emanat del congrés de Vistalegre 2, en el qual Iglesias va revalidar el seu càrrec, la revocació en assemblea no es pot fer fins que no hagi passat un termini de 18 mesos des de l'elecció de l'òrgan. Recorda, en aquest sentit, que ell i la seva direcció van prendre possessió el juliol del 2016 i que, per tant, aquest termini no es compleix fins al gener del 2018.

"Podem Catalunya i la seva secretaria d'Organització no té cap constància ni ha rebut cap de les suposades actes que demanarien aquesta consulta revocatòria", insisteix el secretari general en el comunicat. En tot cas, els moviments als cercles que demanen forçar unes primàries per triar una nova direcció venen de lluny. De fet, des del procés fallit de confluència amb els "comuns", durant el qual un sector del partit van acusar Fachin d'estar maniobrant per atrinxerar-se a la direcció de Podem Catalunya posant excuses de caràcter tècnic per no confluir amb el partit de Xavier Domènech i perdre la seva posició.

Sigui com sigui, aquest termini mínim de 18 mesos no seria vàlid en aquest cas, perquè el consell ciutadà estatal té la capacitat de "convocar de forma extraordinària qualsevol assemblea ciutadana de nivell territorial inferior per a qüestions d'especial transcendència", i sense límits temporals. En tot cas, la pressió dels cercles catalans hauria fet decantar a la cúpula estatal a forçar aquesta mesura.

Campanya a les xarxes

A més de la iniciativa dels cercles, Fachin també ha denunciat via Twitter una suposada campanya orquestrada de forma interna per neutralitzar la seva estratègia, que passa per explorar amb tots els partits sobiranistes la possibilitat de forjar un front comú a les eleccions del 21-D. "Des de Podem Catalunya i des de Podem portem molt de temps patint les bogeries del senyor Albano Dante i la seva direcció", diu el document que ha piulat el secretari general català, que dona indicacions sobre com actuar a les xarxes socials per exigir públicament que Podem es desmarqui dels partits independentistes. "Així no, Pablo Iglesias", ha etzibat Fachin.
 
La consulta a la militància de Podem, en què els inscrits s'han de pronunciar a favor o en contra d'una coalició amb Catalunya en Comú, està en marxa des del dimecres 1 de novembre i s'allargarà fins el pròxim dilluns, data límit per registrar les coalicions per concórrer al 21-D. Mentrestant, però, els "comuns" estan ja esbossant la seva candidatura, que serà ratificada per la coordinadora aquest diumenge i, posteriorment, pels inscrits. Si bé estarà encapçalada per Xavier Domènech i Elisenda Alamany, Catalunya en Comú reserva el tercer lloc per a un dirigent de Podem que ja donen per segur que no serà Fachin.