8 de novembre: la data de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC

Els motius al·legats són "estrictament legals" i inclouen el decret que facilita el trasllat d'empreses fora de Catalunya | El sindicat i l'ANC també inicien una campanya a la Generalitat contra l'aplicació de l'article 155

03 de novembre del 2017
Actualitzat el 04 de novembre a les 7:37h

Concentració durant la vaga general del 3-O a Tarragona. Foto: Jonathan Oca


La vaga general a Catalunya anunciada per la Intersindical-CSC tindrà lloc finalment el proper dimecres, 8 de novembre. Segons ha assegurat el secretari general del sindicat independentista, Carles Sastre, els motius són "estrictament laborals" i aspiren a que altres organitzacions com CCOO i UGT se sumin a la convocatòria, però també entitats i organitzacions, per mirar d'emular l'èxit de l'aturada de país del 3 d'octubre.

El líder del sindicat ha afirmat que la vaga es planteja per protestar contra la regressió en el camp dels drets laborals i socials, contra la precarietat actual en el món del treball, pel fet que la sortida de la crisi no beneficia a la majoria i de la població i per exigir la derogació del decret del govern espanyol que facilita el trasllat de seus d'empreses i "afecta negativament l'economia a Catalunya".

"El context polític no és responsabilitat nostra", ha asseverat Marc Sallas, de l'organització sindical, quan se li ha preguntat si les dates estaven triades per la repressió que està vivint el país des de l'1-O, amb l'aplicació del 155 o l'empresonament de mig Govern i dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "Oferim una vaga general per motius laborals, que cadascú actuï segons la seva consciència", ha afegit, subratllant que les vagues polítiques estan prohibides a Espanya i, de fet, la justícia ja ha frenat recentment una vaga general convocada per la Intersindical-CSC perquè, entre les motivacions, hi havia elements polítics i contra la repressió.

Es podria allargar un dia més

Així mateix, els dirigents del sindicat han apuntat que també mantenen la convocatòria per a l'endemà, el 9 de novembre, per si opten per allargar la vaga un dia. Es tractaria del dijous en què els membres sobiranistes de la mesa del Parlament tornen a declarar al Tribunal Suprem, així com la data en què el 2014 es va celebrar el procés participatiu i l'any següent es va aprovar al Parlament la declaració de ruptura. Igualment, han anunciat que properament tindrà lloc una reunió per mirar de sumar suports a la convocatòria del dia 8 entre entitats i sindicats i, en tot cas, han assegurat que la crida serà avalada per part de les bases de CCOO i UGT, independentment del que facin les seves cúpules, qui també esperen que hi facin costat.

En la mateixa roda de premsa, la Intersindical-CSC ha anunciat l'inici d'una campanya que impulsa junt a la sectorial de funció pública de l'ANC a departaments de la Generalitat i altres organismes del sector públic en contra de l'aplicació del 155,  tal com va avançar NacióDigital. A partir de dilluns ja començaran a fer assemblees a les conselleries i repartiran propaganda promocionant el web de la campanya i les accions previstes.

Protestar contra el 155

L'objectiu en primera instància, segons Sallas, és evidenciar que "la immensa majoria de l'administració pública no està d'acord amb la suplantació de la majoria democràtica plasmada en el Govern escollit" i protestar contra aquest fet. Segons l'agenda pública, el departament de Vicepresidència i Economia i Hisenda, la direcció general de Joventut i Immigració, el departament de Salut i l'Agència Catalana de Residus són els primers àmbits on es faran les assemblees. Aquest sindicat i la federació de l'ANC ja van fer assemblees a diversos departaments i òrgans explicant com els treballadors públics podien col·laborar amb el referèndum i dissipant amenaces i temors.

El manifest de suport dona suport al "Govern escollit democràticament sigui a la presó o a l'exili" i rebutja "categòricament el control de l'administració pública catalana per part de les institucions de l'estat espanyol", així com denuncia que el 155 suposarà "una clara vulneració" dels drets laborals dels funcionaris, "ja que modifica la cadena de comandament" i els deixa "en una situació d'incertesa legal". "Treballar sota el 155 no serà practicable", etziba, i també rebutja "fermament qualsevol acció repressiva contra els nostres càrrecs electes, contra qualsevol treballador i treballadora pública i contra qualsevol persona per part de l'estat espanyol" i exigeix la posada en llibertat de Cuixart, Sànchez i els membres del Govern empresonats.