El PDECat reclama una «gran llista de país» per a les eleccions del 21-D

La coordinadora general, Marta Pascal, assegura que cal demanar al llibertat dels presos polítics i la recuperació de les institucions catalanes | La direcció nacionalista aposta perquè els consellers empresonats i a l'exili formin part de la candidatura

Artur Mas i Marta Pascal, durant la reunió del comitè nacional del PDECat al Parlament
Artur Mas i Marta Pascal, durant la reunió del comitè nacional del PDECat al Parlament | ACN
03 de novembre del 2017
Actualitzat a la 13:44h
El comitè nacional del PDECat s'ha reunit aquest divendres al Parlament de Catalunya per primera vegada després de l'empresonament de mig Govern per part de l'Audiència Nacional. Les cares llargues i la tristor han estat la tònica general en l'arribada de tots els dirigents del partit, encapçalats per Artur Mas i Marta Pascal. Les absències més destacades, per descomptat, han estat les de Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Santi Vila, que han passat la nit a la presó d'Estremera, a Madrid. Aquest últim, això sí, ha pagat la fiança de 50.000 euros i ja podrà procedir a ser posat en llibertat. Davant d'aquesta situació, ha dit, ha reclamat una "gran llista de país", una "gran llista conjunta" amb l'aportació de tots els espais polítics i totes les sensibilitats.

"Demanem a tothom que siguem capaços de posar-nos d'acord. Estem en plena disposició de sumar esforços per bastir una candidatura que reclami la llibertat dels presoners polítics i que recuperi les institucions", ha apuntat. "Aquesta és una llista que ha de defensar la llibertat, l'amnistia, les nostres institucions, contra el 155, una candidatura que doni valor i força i fortalesa a tot el que vam fer l'1-O i el que vam fer al Parlament. L'estat català és l'única solució, i això és el que anem a buscar en aquesta situació excepcional i crítica", ha assenyalat la dirigent nacionalista des del Parlament.

Es tracta de fer un "front rotundament comú" per "guanyar les institucions". El termini acaba dimarts vinent, de manera que les negociacions haurien de ser contracorrent. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és situar els consellers que estan a la presó i els que estan a l'exili puguin formar part de la candidatura, segons Pascal. La dirigent nacionalista també ha indicat que el compromís amb els passos s'han fet és "vàlid", en relació a la proclamació de la República. Aquest cap de setmana, molt possiblement diumenge, hi haurà un consell nacional del PDECat.

Els mecanismes per triar candidats ja estan activats, i el consell nacional d'aquest diumenge serviria per acabar-los de concretar. No s'ha referit en cap moment a qui ha de ser candidat a la Generalitat, en cas que hi hagi una candidatura unitària. El dia 11 de novembre hi ha convocada una conferència ideològica que, en cas d'anar amb llistes separades, acabarà de definir el programa electoral. Pascal ha revelat, per cert, que en aquests últims dies no han pogut parlar amb Carles Puigdemont.

Intervencions a favor

Dimarts al vespre, en una entrevista a NacióDigital, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va demanar que es fes una candidatura amb "Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart". Dirigents del PDECat com Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), també aposta per aquesta fórmula, així com també amplis sectors del partit. Aquests posicionaments s'han traslladat durant la reunió del comitè nacional, segons fonts coneixedores del debat. No hi ha, tanmateix, gaire esperances.

En aquest sentit, fonts nacionalistes critiquen que ERC no estigui "predisposada" a bastir una llista unitària. "Tenint gent a la presó, no s'entendria que no anéssim junts", recalquen dirigents consultats. Al llarg de les properes hores hi ha previstos contactes bilaterals i multilaterals entre els actors que haurien de formar part de la candidatura. De fet, dimarts hi va haver trucades per tal que hi hagués alguna reunió al llarg del dia d'avui en el marc de la taula de partits.

Missatge de solidaritat

"Voldríem enviar un missatge de tota la solidaritat i escalf a tots els consellers que ahir van ser empresonats. Els estem trobant molt a faltar. Hem estat molt conscients de l'impacte que no hi fossin. Volem enviar una abraçada als familiars i traslladar l'escalf als membres de l'executiu que són a Brussel·les", ha indicat Pascal ja en roda de premsa, durant la qual ha reclamat que no existeixi "equidistància" per part de ningú. "Hi ha presoners polítics", ha apuntat la dirigent nacionalista, que ha acusat el PP i Ciutadans de voler "esborrar les institucions catalanes". "Ens volen convertir en una mera diputació provincial", ha recalcat, al mateix temps que ha denunciat que es vol associar l'independentisme a la violència.