El Síndic alerta que l'empresonament del Govern vulnera drets fonamentals

Rafael Ribó exigeix a Mariano Rajoy que es comprometi a aixecar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després de les eleccions del 21-D | Reclama que els comicis se celebrin amb "plenes garanties" després de les detencions

03 de novembre del 2017
Actualitzat a les 12:32h

Rafael Ribó, en roda de premsa al Parlament. Foto: ACN


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest divendres que l'empresonament d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa i Carles Mundó pot vulnerar "drets fonamentals". Així ho ha dit en una roda de premsa al Parlament de Catalunya en què també ha considerat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució també afecta els mateixos drets, entre els quals els de participació política i els de participació ciutadana.

En aquest sentit, Ribó ha exigit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que aixequi la suspensió de l'autogovern després de les eleccions convocades per al 21-D, que ha definit com a "excepcionals" perquè no les ha convocat el president de la Generalitat. Segons el Síndic, cal reclamar a la Moncloa que compleixi amb les "garanties democràtiques" necessàries per a cada convocatòria electoral.

"No hi hauria d'haver ni amenaces ni advertències", ha apuntat Ribó. "La suspensió de l'autonomia i governar a distància pot comportar un risc de mala administració", ha apuntat el Síndic.